D za dobro zdravlje - vitamin od iznimnog značaja

Ljeto je i kalendarski došlo svome kraju, sve se manje izlažemo suncu pa je tako smanjena sinteza vitamina D u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti. Upravo je on od velike važnosti za naš imunitet, a u trudnoći se potreba za ovim blagotvornim vitaminom topivim u mastima dodatno povećava.

Nedostatak vitamina D u trudnoći može izazvati anomalije u rastu kostiju te povećati rizik od raznih malformacija djeteta, uključujući rahitisa i osteomalacije. Unatoč važnosti vitamina D za pravilan razvoj djeteta, epidemiološke studije otkrivaju da velik broj žena, uključujući i trudnica i dojilja, pati od subkliničkog deficita vitamina D. Takav blagi nedostatak vitamina D trudnica ne osjeća kroz simptome, već se on odražava na buduće zdravlje djeteta.

Glavna je uloga vitamina D održavanje normalne razine kalcija u krvi kontrolirajući njegovu apsorpciju i skladištenje. Vitamin D, također, potiče apsorpciju fosfora. Budući da kontrolira apsorpciju kalcija i fosfora, vitamin D je neophodan za rast, razvoj i zdravlje kostiju i zubi djeteta. Tijekom posljednja dva desetljeća sve se više govori o utjecaju vitamina D, ne samo na koštani sustav, već i na brojne vankoštane učinke, primjerice autoimune bolesti, dijabetes i maligne bolesti putem tzv. fetalnog programiranja. Nadalje, postoje dokazi da trudnice s adekvatnom koncentracijom vitamina D u krvi u ranoj trudnoći imaju manji rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa te manji rizik niske porođajne mase djeteta.

Osim za vitaminom D trudnice imaju specifične potrebe i za drugim vitaminima i mineralima. Tako su posebno razvijeni pripravci namijenjeni upravo razdoblju planiranja, za vrijeme trudnoće i dojenja praktičan način da buduća majka zadovolji povećane potrebe za folnom kiselinom koja smanjuje rizik od defekata neuralne cijevi. Dodaci koji uz folnu kiselinu i vitamin D osiguravaju i željezo, jod, magnezij, vitamine B6 i B12 te omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) zadovoljit će većinu potreba na hranjivim nutrijentima tijekom trudnoće.

Almagea® PRENATAL OMEGA3+ pomaže pripremiti tijelo na trudnoću te u delikatnom razdoblju same trudnoće i dojenja opskrbljuje tijelo potrebnim esencijalnim nutrijentima: DHA, folnom kiselinom, aktivnim oblikom folata (5-MTHF) , željezom, vitaminima B6, B12, D i E te magnezijem i jodom.

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku