Gdje god bili na otvorenom, zaštitite se od štetnog UV zračenja

„Sunce je svugdje oko Vas, a ne samo na plaži“, slogan je ovogodišnje kampanje i javnozdravstvene inicijative u borbi protiv raka kože (melanoma) – „Euromelanoma dan Hrvatska 2016.“

Akcija je organizirana je u suradnji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Referentnog centra za melanom RH i Hrvatskog olimpijskog odbora, a ciljna skupina ovogodišnjeg projekta su upravo sportaši. I tvrtka Almagea je jedan od bitnih partnera koji pomažu u provođenju projekta Euromelanoma dan Hrvatska 2016.

Euromelanoma dan 2016. kampanja usredotočena je na primarnu prevenciju, tj. zaštitu od negativnog utjecaja UV zračenja. Zaštita od UV zračenja nije potrebna samo ljeti kad smo na plaži, nego i tijekom svakodnevnih aktivnosti vezanih uz rekreaciju, posao na otvorenom ili sport. Zbog česte izloženosti sportaša UV zrakama, a uz predstojeće Olimpijske igre u Rio de Janeiru, preventivni pregledi kože u dermatološkim ordinacijama i klinikama diljem Hrvatske rezervirani su za sportaše, kako olimpijce, tako i sve druge sportaše u sustavu sportskih saveza. Pregledi će se obavljati tijekom mjeseca svibnja u više termina koji su prilagođeni brojnim obavezama sportaša.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2013. godinu, najveća incidencija melanoma je u dobnoj skupini 70-74 godine. Ukupan broj novooboljelih bolesnika s melanomom tijekom 2013. je 527, odnosno 249 žena i 278 muškaraca. Ukupna incidencija melanoma 2013. godine je 12,3%, 13,5% za muškarce, a 11,2% za žene, (broj novooboljelih na 100.000 stanovnika). Zahvaljujući javnopreventivnim akcijama najveći broj melanoma je lokaliziran (48,5% oboljelih). Metastaze u regionalne limfne čvorove ima 15,2%, a udaljene metastaze 7,3% oboljelih. Nažalost, za 33,6% oboljelih nema podataka.

Ovogodišnja javnozdravstvena kampanja Euromelanoma dan naglašava nužnost promjene ponašanja u načinu zaštite od sunca. Ovom akcijom se želi podsjetiti javnost da sunce ne sija samo na plaži i da se od utjecaja štetnih UV zraka moramo štititi bez obzira na to gdje smo i što radimo.

Mjere zaštite od sunca podrazumijevaju nanošenje krema s visokim fotozaštitnim djelovanjem na kožu koja je izložena UV zrakama, nošenje naočala koje sadrže UV filtere, kape ili šešira i odjeće dugih rukava te boravak u hladu. Štetni efekti UV zračenja na kožu odnose se na oksidativni stres i ubrzavanje procesa starenja kože. Takvo djelovanje moguće je prevenirati djelovanjem iznutra kroz unos antioksidansa i specifičnih nutrijenata koji doprinose zdravom izgledu kože, sprječavaju njeno prerano starenje i umanjuju oštećenja izazvana izlaganjem suncu.

Projekt Euromelanoma dan Hrvatska ove su godine podržali sportaši, hrvatski olimpijci, svjetski prvaci u veslanju, braća Martin i Valent Sinković te Damir Martin, atletičarka-maratonka Matea Matošević, tenisačica Ana Konjuh, skijaš Filip Zubčić, te mladi kajakaši Jadran Zonjić, Luka i Toni Obadić. Prepoznatljivi gosti pozvali su sve građane na osviještenost o potrebi pravilnog ponašanja na suncu ne samo kad su na plaži, nego i tijekom svakodnevnih aktivnosti, naročito tijekom sportskih treninga i natjecanja. Također su naglasili važnost redovitog samopregleda kože, prepoznavanja sumnjivih promjena te u slučaju zabrinutosti, važnost neodgađanja posjeta liječniku. Rak kože je izlječiv ako se otkrije na vrijeme pa nam samopregled i pravovremeni pregled liječnika može spriječiti neizvjesnu životnu prognozu.

Euromelanoma dan Hrvatska provodi se već niz godina u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja, a u njemu sudjeluju brojni dermatolozi u cijeloj Republici Hrvatskoj. Projekt je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH i Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH, te Europske akademije za dermatologiju i venerologiju – Euromelanoma organizacije. Projekt podržava i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Sve informacije o projektu možete nalaze na internetskoj stranici Euromelanoma organizacije: www.euromelanoma.org.

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku