Hranjive tvari za zdravu trudnoću –važnost folne kiseline

Trudnoća je jedno od nutritivno najzahtjevnijih razdoblja u životu žene. Danas znamo kako odabir hrane u trudnoći ne valja prepustiti isključivo majčinskim instinktima, već postoje detaljne smjernice za uravnoteženu prehranu koje je uputno slijediti za zdravlje novorođenčeta, ali i majke.

Ključni nutrijenti na koje valja obratiti pažnju su folna kiselina, vitamin B12, vitamin C, vitamin D i vitamin A. Od minerala, vrlo je važno paziti na adekvatan unos kalcija, cinka, joda, magnezija i željeza. Novija saznanja nam otkrivaju kako za zdrav tijek trudnoće i pravilan razvoj djeteta važnu ulogu ima i adekvatan unos moćnih omega-3 masnih kiselina.

Folna kiselina smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi kod djece

Jedno od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća je spoznaja da se adekvatnim unosom folne kiseline smanjuje postotak oštećenja živčnog sustava novorođenčeta za 50 do 80%.

Folna kiselina sudjeluje u sintezi DNA i RNA i igra ključnu ulogu u ekspresiji gena te u procesima staničnog dijeljena. Na nedostatak folne kiseline iznimno su osjetljiva tkiva koja se brzo dijele, a to su primarno stanice fetusa, crvene krvne stanice i stanice imunološkog sustava.

Nedostatak folata narušava normalnu replikaciju DNA i stanično dijeljenje uslijed čega kod fetusa može doći do oštećenja živčane cijevi. Ovakva oštećenja mogu biti vrlo ozbiljna i uzrokovati invaliditet kod djeteta. Potrebe za folatom tijekom trudnoće rastu u odnosu na uobičajene potrebe i iznose 400 mcg dnevno. Folati su potrebni za razvoj fetusa, posteljice i drugog majčinog tkiva.

No ono što je najvažnije naglasiti jest da je adekvatan unos folne kiseline ključno ostvariti tijekom prvih nekoliko tjedana trudnoće, kada često žena nije ni svjesna da je trudna. Stoga, unos folne kiseline u obliku dodataka prehrani neophodan je prije začeća i potrebno je nastaviti s uzimanjem do dvanaestog tjedna trudnoće. Unos folne kiseline posebice je važan za žene koje su koristile oralne kontraceptive, zbog toga što popratna pojava korištenja može biti i smanjenje razine folne kiseline u serumu. Istraživanja su pokazala da žene s prekomjernom tjelesnom masom ili pretile žene imaju nižu razinu folata u krvi u usporedbi s ženama sitnije građe. Također, djeca koju rađaju pretile žene imaju veću učestalost poremećaja živčane cijevi u novorođenčadi. Iako još uvijek nije jasna veza pretilosti, niske razine folata i poremećaja živčane cijevi, stručnjaci pretilim ženama savjetuju uzimanje 1000 mcg folne kiseline dnevno.

Folat ili vitamin B9 je oblik vitamina B skupine koji je topiv u vodi. Razlikujemo folat, koji je općeniti termin te naziv za vitamin prirodno prisutan u hrani, te folnu kiselinu koja ima isti zadatak u organizmu no radi se o sintetskom obliku folata. Folati se mogu naći u mnogim namirnicama, no posebno dobar izvor folata su tamno zeleno lisnato povrće, mahunarke, naranča, grejp, kikiriki, bademi te pekarski kvasac. Meso je obično siromašno folatima, međutim, iznimka su iznutrice jetra i bubrezi koje su posebno bogate folatima. Kako bi se smanjila učestalost pojave oštećenja živčane cijevi, u nekim europskim zemljama, no ne i u Hrvatskoj, na državnoj je razini uvedeno obogaćivanje brašna folnom kiselinom, stoga su u tim zemljama pekarski proizvod značajan izvor folne kiseline. Folati u hrani su nestabilne molekule niže biološke vrijednosti od folne kiseline koja je stabilna molekula i bolje se apsorbira u organizmu.

Dodatne prednosti folne kiseline u trudnoći

Osim što prevenira oštećenja neuralne cijevi poput spine bifide, novija istraživanja otkrila su još nekoliko uloga folne kiseline u trudnoći. Istraživanje objavljeno 2005. godine u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je kako se unos folne kiseline u obliku dodataka prehrani prije i tijekom trudnoće povezuje s prevencijom razvitka urođenih srčanih mana i rascjepa usne i nepca, a moguće i prevencijom prijevremenog poroda.

Folna kiselina, osim za dijete se brine i za majku jer doprinosi normalnom stvaranju krvi, a majke koje unose adekvatnu količinu željeza, vitamina B12 i folata su u niskom riziku od anemije.

Almagea® Prenatal Omega+ - vitamini,minerali + omega-3 masne kiseline

Neosporna je važnost dovoljnog unosa kritičnih vitamina i minerala tijekom trudnoće i dojenja, no za razvoj djeteta, podjednako je važno unositi i dovoljno omega-3 masnih kiselina. Kao odgovor na potrebe trudnica kreiran je Almagea® Prenatal Omega+ : jedini pripravak na našem tržištu koji sadrži kritične nutrijente za zdravu trudnoću i dojenje u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama . Almagea® Prenatal Omega+ osigurava DHA -za razvoj djeteta važnu omega -3 masnu kiselinu, zadovoljava povećane potrebe za folnom kiselinom, bogat je željezom te pomaže zadovoljiti i potrebe trudnica i dojilja na vitaminu B6, B12, magneziju i jodu. Aktivnosti sastojci dolaze u obliku Licaps® kapsule koje dodatno povećavaju učinkovitost apsorpcije visokovrijednih aktivnih tvari te su kapsule blage za želudac.

Almagea® Prenatal Omega+ je mudar odabir za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje.

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku