Hranjive tvari za zdravu trudnoću – važnost omega-3 masnih kiselina

Tijekom trudnoće dijete dobiva sve važne hranjive tvari od majke. Zbog toga je nužno dobro uravnotežiti sadržaj bjelančevina, ugljikohidrata i masti u prehrani, kao i unos vitamina i minerala. Također, u ovom zahtjevnom razdoblju povećavaju se potrebe za određenim nutrijentima koji se smatraju kritičnima za pravilan rast i razvoj djeteta te zdravlje buduće majke. U te nutrijente se ubrajaju: folna kiselina, vitamin B12, vitamin C, vitamin D i vitamin A.

Od minerala, vrlo je važno paziti na adekvatan unos kalcija, cinka, joda, magnezija i željeza. Novija saznanja nam otkrivaju kako za zdrav tijek trudnoće i pravilan razvoj djeteta važnu ulogu ima i adekvatan unos moćnih omega-3 masnih kiselina.

Budući da je prehranom vrlo teško osigurati dovoljno hranjivih tvari prenatalni dodaci prehrani koji osiguravaju adekvatne količine vitamina i minerala česti su na repertoaru trudnica. No, rijetki su pripravci koji ujedno osiguravaju za trudnoću izuzetno važne omega-3 masne kiseline. Nov pripravak na tržištu - Almagea® Prenatal Omega+ čini upravo to: pomaže zadovoljiti povećane potrebe trudnica i dojilja na određenim kritičnim nutrijentima osiguravajući istovremeno prijeko potrebne omega-3 masne kiseline.

Zašto su nam omege važne u trudnoći?

Omega-3 masne kiseline su polinezasićene masne kiseline koje su neophodne za razvoj i zdravlje, a ljudski ih organizam ne može sam sintetizirati, već ih mora unositi hranom. Najznačajnije omega-3 masne kiseline su EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Obje se masne kiseline u hrani nalaze zajedno i dok je EPA bitna za zdravlje srca i protuupalni odgovor, DHA je izuzetno bitna za razvoj i zdravlje mozga, vida i središnjeg živčanog sustava zbog čega je neophodna za zdravi ishod trudnoće.

Naime, posljednja 3 mjeseca trudnoće i prvih nekoliko godina života ključne su za pravilan razvoj mozga. Kada novorođenče dođe na svijet, njegova tjelesna masa čini samo 5 % tjelesne mase odraslih, ali zato veličina mozga čini 70 % veličine odraslog mozga. DHA se, osobito u posljednjim mjesecima trudnoće koncentrira u mozgu i na membrani retine, osobito na fotoreceptorima zbog čega je važno da majka unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina. No, nije samo period trudnoće period kada omega-3 masnih kiselina mogu biti od važnosti, budući da se dječji mozak razvija i godinama nakon rođenja. Preostali rast mozga odvija se tijekom prve godine života te predškolske dobi, tako da je rast mozga većinom završen do pete ili šeste godine života. Stoga je ključno da i dojilja osigura dovoljan unos omega -3 masnih kiselina (osobito DHA) jer će mlijekom svom djetetu prenijeti ove važne masne kiseline.

Imajući u vidu važnost unosa omega-3 masnih kiselina nadležne institucije u SAD-u i Europi trudnicama i dojiljama preporučuju dnevni unos od najmanje 250, a poželjno 300 mg omega-3 (DHA + EPA), a pritom udio DHA treba iznositi 200 mg kako bi se postigao blagotvorni učinak odnosno doprinijelo normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi. Budući da se u trudnoći i tijekom dojenja često prehranom ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina iz njihovog najboljeg izvora -plave ribe, najčešće zbog straha od potencijalnog unosa toksične žive, dodaci prehrani postaju praktičan i koncentrirani izvor ovih važnih masnoća.

Almagea® Prenatal Omega+ - vitamini,minerali + omega-3 masne kiseline

Neosporna je važnost dovoljnog unosa kritičnih vitamina i minerala tijekom trudnoće i dojenja, no za razvoj djeteta, podjednako je važno unositi i dovoljno omega-3 masnih kiselina. Kao odgovor na potrebe trudnica kreiran je Almagea® Prenatal Omega+ : jedini pripravak na našem tržištu koji sadrži kritične nutrijente za zdravu trudnoću i dojenje u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama . Almagea® Prenatal Omega+ osigurava DHA -za razvoj djeteta važnu omega -3 masnu kiselinu, zadovoljava povećane potrebe za folnom kiselinom, bogat je željezom te pomaže zadovoljiti i potrebe trudnica i dojilja na vitaminu B6, B12, magneziju i jodu. Aktivnosti sastojci dolaze u obliku Licaps® kapsule koje dodatno povećavaju učinkovitost apsorpcije visokovrijednih aktivnih tvari te su kapsule blage za želudac.

Almagea® Prenatal Omega+ je mudri odabir za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje.

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku