Ključni nutrijenti za muško intimno zdravlje

U ovome članku pridružite nam se u otkrivanju postoji li veza između prehrane i muškog spolnog zdravlja.

Oksidacijski stres – ključ problema

Reaktivni spojevi kisika (engl. Reactive Oxygen Species, ROS) nastaju kao posljedica nepravilne prehrane, neurednog načina života koji se odnosi na tjelesnu neaktivnost te konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda, ali i zagađenja iz okoliša. Ovi izuzetno štetni spojevi uzrok su oštećenja spermija i/ili njihove slabe pokretljivosti što posljedično smanjuje i plodnost.

Reaktivne kisikove spojeve koji uzrokuju oksidacijski stres neutraliziraju spojevi koji se nazivaju antioksidansi. Najvažniji antioksidansi za muško zdravlje su vitamin E, selen i likopen.

 

Esencijalni nutrijenti za muško zdravlje

Aminokiseline

Kombinacija tri aminokiseline sinergijskog djelovanja esencijalna je za očuvanje muškog spolnog zdravlja.

L-arginin je, kao i L-citrulin, uvjetno esencijalna aminokiselina koja posjeduje brojne pozitivne učinke, primarno na erektilnu funkciju. Stoga ne čudi kako je upravo L-arginin najčešće korištena prirodna tvar kod seksualnih problema u muškaraca. U istraživanjima su znanstvenici došli do zaključka da L-citrulin djeluje najbolje u kombinaciji s L-argininom. Njihova moćna sinergija odražava se na serumsku koncentraciju, a samim time i djelovanje na erekciju kroz poboljšanje protoka krvi u organizmu i elastičnosti krvnih žila, zbog čega se ističe važnost zajedničkog uzimanja.

Treća aminokiselina, L-karnitin proizvodi se u našem tijelu iz aminokiselina L-lizina i L-metionina, no to osigurava samo četvrtinu dnevnih potreba. Ostatak je potrebno nadoknaditi putem hrane ili dodataka prehrani. Primjena L-karnitina može značajno poboljšati kvalitetu, broj i pokretljivost spermija.

 

Mineralne tvari

Cink, selen i bakar najvažniji su predstavnici ove skupine. Poznato je kako cink podržava zdravlje imunološkog sustava, a posjeduje antibakterijsko i antioksidacijsko djelovanje. Njegova uloga u očuvanju reproduktivnog zdravlja izuzetno je važna. Naime, cink sudjeluje u održavanju normalne razine testosterona, muškog spolnog hormona, u krvi - čime doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji.

Selen je esencijalni element u tragovima koji također ima antioksidacijsko djelovanje, a esencijalan je za normalnu spermatogenezu. Posljednji mineral, bakar, sudjeluje u svim fazama spermatogeneze, a posebno je važan tijekom rasta stanica testisa.

 

Vitamini i antioksidansi

Folna kiselina pripada obitelji vitamina B skupine, a dobro je poznata njezina uloga u održavanju zdrave trudnoće. Međutim, stručnjaci navode kako ovaj vitamin ima važno mjesto i u muškom reproduktivnom zdravlju. Naime, nedostatak folne kiseline povezuje se s muškom neplodnosti te narušenom erektilnom funkcijom.

Vitamin E i likopen snažni su antioksidansi u staničnim membranama muških spolnih stanica, čime ih štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

 

Prehrana i način života mogu pomoći

Kada je u pitanju plodnost muškarca i žene te ostvarivanje željene trudnoće, mnogo toga nije u našim rukama, međutim na nama je da budemo strpljivi i da damo sve od sebe kako bismo promijenili životne navike na bolje, počevši od onog ključnog čimbenika što život znači, a to je prehrana.

Uz štetne reaktivne kisikove spojeve, koji su uzrok smanjene plodnosti, prekomjerna tjelesna masa također može negativno utjecati na postizanje trudnoće. Način života koji promiče muško intimno zdravlje i plodnost uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, život bez stresa te uz pravilnu prehranu i uzimanje adekvatnih dodataka prehrani koji pozitivno djeluju na zdravlje muškarca.

MAN FORMULA+ inovativna je sinergijska formulacija s aminokiselinama, mineralima, vitaminima i antioksidansima za podršku cjelokupnom zdravlju i vitalnosti muškarca.

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu