Ključni nutrijenti za očuvanje zdravlja u izolaciji

Globalna epidemija COVID-19 unijela je velike promjene u svako kućanstvo. Najviše vremena provodimo zatvoreni u naša četiri zida, najčešće u sjedećem položaju zbog čega pate naši mišići i zglobovi.

 

Nadalje, dolazi do značajnih promjena u životnim navikama koje su nam do sada bile rutina. Većina nas barem je nekoliko puta tjedno izlazila u šetnju, ako već nije imala planiranu tjelesnu aktivnost poput odlaska u teretanu, trčanja, odlazaka na pilates ili bilo koji drugi oblik tjelovježbe. Također, dugotrajna izolacija može biti uzrokom jednolične prehrane, a nepravilnim odabirom namirnica pokušavamo nadomjestiti naše uobičajene navike ili ponašanja pa odabiremo one bogate jednostavnim šećerima i zasićenim mastima koje nam donose trenutno zadovoljstvo. Osim toga, određene namirnice poput svježe plave ribe koja je izvor vrijednih omega-3 masnih kiselina, postaju nam nedostupne zbog čega je unos ovih vrijednih masnoća sveden na minimum.

 

Tko je posebno ugrožen?

  • Sportaši i rekreativci u izolaciji odnosno svi oni koji su navikli na određen stupanj tjelesne aktivnosti koja je naglo prekinuta. Stoga je od izuzetne važnosti održavati barem minimalnu tjelesnu aktivnost što će pomoći u sprječavanju mogućnosti ozljeda pri povratku uobičajenim treninzima.
  • Osobe starije dobi koje i inače imaju ograničeno kretanje s obzirom na svoje mogućnosti. Nadležne institucije gotovo su u potpunosti zabranile njihovu slobodu kretanja, stoga zglobovi, kosti i mišići progresivno propadaju što može dovesti do problema u budućnosti.
  • Osobe koje mentalno teško podnose izolaciju. Poznato je kako omega-3 masne kiseline čuvaju mentalno zdravlje, stoga njihovim adekvatnim unosom možemo ublažiti osjećaj tjeskobe i olakšati dane provedene u izolaciji.
  • Osobe oboljele od kroničnih bolesti poput dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, povišenih vrijednosti masnoća u krvi ili bolesti srca. Stručnjaci su suglasni kako je upravo ova skupina najugroženija i najpodložnija infekciji SARS-CoV-2. Uz neadekvatnu prehranu i smanjenu tjelesnu aktivnost, oslabljeni imunosni sustav važna je karika koja doprinosi povećanoj mogućnosti infekcije.
  • Žene u menopauzi podložnije su smanjenju gustoće kostiju u odnosu na muškarce koja dovodi do osteoporoze i može biti uzrokom povećanja rizika od prijeloma. Osim nepovoljnog djelovanja menopauze na kosti, ovo razdoblje obilježeno prestankom lučenja estrogena donosi i gubitak njegovog zaštitnog učinka za srce i krvne žile. Time se povećava rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila, ali i za razvoj metaboličkog sindroma. Metabolički sindrom karakterizira postojanje udruženih čimbenika rizika poput povišene koncentracije masnoća u krvi, smanjene razine „dobrog“ kolesterola, povišenog krvnog tlaka i povišene razine šećera u krvi.
  • Opća populacija koja ima neadekvatnu prehranu u izolaciji. Priznajte da ste barem nekoliko puta u ovoj izolaciji posegnuli za drugom kriškom torte ili vrećicom omiljene grickalice. Svatko od nas može se poistovjetiti s ovom novom situacijom pa se većina barem djelomično može svrstati u ovu skupinu.

 

Postoji li rješenje kako spriječiti navedene probleme?

Navedenim skupinama svakako se savjetuje adekvatna nadoknada nutrijenata koji nedostaju uzimanjem ciljanih dodataka prehrani. Mi vam preporučamo kombinaciju dva dodatka prehrani koji se savršeno nadopunjuju:

  • MOTION SUPPORT+ i KRILL OIL CARDIO+

Bolesnici kojima je narušeno kardiometaboličko zdravlje, osobe oboljele od dijabetesa ili hipertenzije te žene u menopauzi posebno mogu imati koristi od uzimanja omega-3 masnih kiselina koje su poznate po svojim brojnim blagotvornim učincima na zdravlje. Tako ove „zdrave masti“ štite zdravlje srca, krvnih žila i mozga, pozitivno utječu na lipidni profil, odnosno snižavaju razinu triglicerida u krvi. Također, pozitivno djeluju i na smanjenje odnosno održavanje normalne razine krvnog tlaka.

KRILL OIL CARDIO+ jedinstveni je proizvod na našem tržištu koji sadrži najkvalitetnije ulje račića krila izuzetne čistoće, prirodno bogato omega-3 masnim kiselinama te obogaćeno antioksidansima selenom i vitaminom E. Omega-3 masne kiseline iz ulja račića krila u kombinaciji s antioksidansima vitaminom E i selenom mogu pomoći u prevenciji razvoja rizičnih čimbenika metaboličkog sindroma, posebice utjecajem na razinu masnoća u krvi što smanjuje rizik nastanka bolesti srca i krvožilja. Važno je spomenuti i protuupalno djelovanje omega-3 masnih kiselina koje se postiže kumulativnim učinkom kroz vrijeme, a samim time benefite pokazuje i za pacijente oboljele od COVID-19. 

S obzirom da je kretanje ovih dana strogo ograničeno, zglobovi, kosti i mišići progresivno propadaju što može dovesti do problema u budućnosti. Kako bi rizik od pojave problema sveli na minimum, potrebno je očuvati koštanu i mišićnu masu te pokretljivost zglobova iznutra.

MOTION SUPPORT+ je dodatak prehrani nove generacije s kompleksom biološki aktivnih tvari za zdravlje zglobova, mišića i kosti. Pripravak sadrži posebnu kombinaciju patentiranog kolagena tip II (UC-II®), vitamina K2, vitamina D3 i vitamina C koji doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice i kostiju. 

Osobe starije dobi posebno su osjetljiva skupina kojoj su namijenjena oba pripravka s obzirom da im je trenutno kretanje izuzetno ograničeno zbog čega pati koštano-mišićni sustav, a najčešće ova dobna skupina ima i popratne bolesti i stanja poput povišenog krvnog tlaka ili masnoća u krvi zbog čega i omega-3 masne kiseline mogu imati blagotvoran učinak za njih.

Zaključno, sve navedene populacijske skupine na neki su način pogođene izolacijom uzrokovanom epidemijom COVID-19 zbog čega je izuzetno važno na vrijeme prepoznati problem te ga početi riješavati odabirom idealnog dodatka prehrani te adaptacijom na novonastale uvjete života.

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu