Kolagen tip II - kolagen 21. stoljeća

U nastavku pročitajte što je kolagen tip II, zašto biste ga trebali uključiti u svakodnevnu suplementaciju i koje su glavne prednosti ovog moćnog sastojka za naše tijelo.

Iako mnogi pomisle da je riječ o običnom kolagenu koji ima brojne dobrobiti za kožu, kosu i nokte, istina je pomalo drugačija.

U „moru“ kolagena, koji je u posljednjih nekoliko godina zauzeo mjesto jedne od najprodavanijih i najzastupljenijih supstanci u kozmetičkim proizvodima i dodacima prehrani, našao se i kolagen tip II.

 

Zastupljenost kolagena u organizmu

Svojom građom kolagen pripada skupini proteina, a sastoji se od kombinacije 19 esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina zbog čega je njegova struktura izuzetno kompleksna. Kolagen je građen od 3 uzvojita poliptetidna lanca od kojih svaki sadrži ponavljajući triplet aminokiselina.

Zanimljivo je kako je kolagen zastupljen u gotovo 75 % organa ljudskog tijela, a ujedno je i glavni sastojak vezivnog tkiva, kože i noktiju. Od ukupnog broja proteina u ljudskom organizmu, kolagen zauzima gotovo 30 %.

 

Do sada je otkriveno 19 tipova kolagena, od kojih su najpoznatiji:

  • tip I - najzastupljeniji u kostima, koži, kosi i noktima
  • tip II - čini većinski dio hrskavice
  • tip III - sadržan u embrionalnim tkivima (krvne žile i probavni sustav)
  • tip IV - sadržan u bazalnim membranama

Tipovi I, II i III čine 90 % ukupnog udjela kolagena u tijelu te su time najzastupljeniji kolageni u našem organizmu1.

 

Važnost kolagena za ljudsko tijelo i njegovi izvori u prehrani

Glavna uloga kolagena je povezivanje kostiju u zglobove, obavijanje organa i mišića te zaštita živaca i krvnih žila. Osim toga, kolagen doprinosi elasticitetu kože te spaja tetive i zglobove1.

Kako godine prolaze, ljudski organizam stari te se smanjuje mogućnost samostalne sinteze kolagena u organizmu. Najbolji primjer za to vidimo u smanjenoj elastičnosti kože, borama na koži te bolovima u zglobovima koji nerijetko mogu rezultirati poremećajima i bolestima koštano-mišićnog sustava.

Vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena i bitan je za njegovu apsorpciju, a jaja, perad, riba, gljive, orašasti plodovi, zeleno povrće i citrusi mogu pripomoći sintezi kolagena u tijelu jer se radi o  namirnicama bogatim proteinima. Zanimljivo je da prehrana s visokim udjelom šećera smanjuje razinu kolagena jer se visokim unosom šećera u organizam povećava brzina nastanka AGE molekula (engl. Advanced Glycation Endproducts) koje oslabljuju strukturu i moć kolagena.

Istraživanja su pokazala da se u mladosti gubitak kolagena brzo nadomješta, no s godinama postaje sve izraženiji pa se računa da nakon 25. godine života tijelo prosječno gubi 1,5 % kolagena godišnje. 

 

Važnost kolagena tip II za ljudski organizam

Kosti su građene od složenog tkiva, a kako bi održavale svoju glavnu funkciju - odupiranje mehaničkim silama i lomovima, one moraju biti čvrste. Kolagen čini glavnu masu koštanog tkiva i daje kostima elastičnost koja je izuzetno bitna kod zaštite od lomova. Kolagen u našem tijelu stvara “mrežu” te služi kao vezivno mjesto kalcija u kostima, a više kolagena znači više minerala u kostima.

Važnost kolagena tip II za organizam vidimo i u činjenici da je glavna gradivna komponenta tetiva, ligamenata i hrskavice2.

Manjak kolagena može uzrokovati stradavanje zglobova koje se očituje kao bol u zglobovima, manjak fleksibilnosti te opća slabost zglobova2.

Glavni prehrambeni izvori kolagena tip II su goveđa i pileća hrskavica. Kolagen tip II je uglavnom prisutan u tekućini koja se nalazi između hrskavice u zglobovima. Njegova glavna uloga je potpora hrskavice i zglobova u tijelu, a najviše je istražen prije svega za ulogu potpore gibljivosti zglobova i kod smanjenja bolova kod artritičnih problema. Dakle, svakako ga je preporučljivo uzimati kad su prisutni bolovi u zglobovima i pri osteoartrozi3.

Količina kolagena jedan je od ključnih čimbenika za čvrstoću kostiju stoga je bitno imati ga u organizmu u dovoljnoj količini. Pitate se kako to postići s obzirom da se proizvodnja kolagena usporava kako starimo? Odgovor možemo pronaći u dodacima prehrani s kolagenom.

Kako biste potaknuli prirodnu obnovu kolagena u organizmu i stvaranje njegovih zaliha, usporili fiziološki gubitak kolagena te održali zdravlje kostiju, zglobova i mišića, obratite pozornost da proizvod svakako sadrži kolagen tip II4

 

Podrška u svakom koraku - Almagea® MOTION SUPPORT+ 

Almagea® MOTION SUPPORT+ je dodatak prehrani nove generacije s kompleksom biološki aktivnih tvari za zdravlje hrskavice, mišića i kosti, a sadrži:

  • patentirani kolagen tip II (UC-II®),
  • vitamina K2 koji doprinosi održavanju normalnih kostiju,
  • vitamin D3 koji doprinosi održavanju normalnih kostiju i normalne funkcije mišića,
  • vitamin C koji doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice i kostiju.

 

Almagea® MOTION SUPPORT+ iznimno je ugodan za korištenje jer dolazi u izuzetno malim Licaps® kapsulama i uzima se samo jedna mala kapsula dnevno.

Proizvod potražite u ljekarnama ili na našem web shopu.

 

Literatura:

1. Lodish, H., Berk, A., Zipursky, S.L., Matsudaira, P., Baltimore, D., Darnell, J. (2000) Molecular Cell Biology, 4th edition, W. H. Freeman, New York. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK21475/ 

2. Gudmann, N.S., Karsdal, M.A. (2016) Chapter 2- Type II collagen. U: Biochemistry of Collagens, Laminins and Elastin, (Karsdal, M.A., ured.), Elsevier Applied Science, London/New York, str. 13-20.

3. Park, K.S., Park, M.J., Cho, M.L., Kwok, S.K., Ju, J.H., Ko, H.J., Park, S.H., Kim, H.Y. (2009) Type II collagen oral tolerance; mechanism and role in collagen-induced arthritis and rheumatoid arthritis. Mod. Rheumatol. 19, 581-589. doi: 10.1007/s10165-009-0210-0

4. Lugo, J.P., Saiyed, Z.M., Lau, F.C., Molina, J.P., Pakdaman, M.N., Shamie, A.N., Udani, J.K. (2013). Undenatured type II collagen (UC-II®) for joint support: a randomized, double-blind, placebo-controlled study in healthy volunteers. J. Int. Soc. Sports. Nutr. 10 (1), 48. https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-48

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu