Koliko dugo trebam dojiti?

Dojenje – za neke majke najljepše iskustvo, dok je za neke noćna mora. Baš kao kad je i trudnoća u pitanju, dojenje je u potpunosti individualan čin. Puno je savjeta kako ispravno dojiti i koliko dugo, no ponekad na neke stvari naprosto ne možemo utjecati.

 

Neke majke izgube mlijeko vrlo rano, dok se neke odlučuju dojiti godinama. U idealnim uvjetima, preporuka liječnika je dojiti dijete do šestog mjeseca života. Dojenje nema isključivo nutritivnu, već i emotivnu komponentu. Dojenjem se majke dodatno povezuju s djetetom, ostvaruju posebnu bliskost, pružaju utjehu, osjećaj sigurnosti i na taj način komuniciraju s djetetom.

 

Ne postoji pravilo ni koliko dugo traje podoj, kao ni koliko puta dnevno je nužan. U prvih šest mjeseci najčešće dijete traži hranu svaka dva do tri sata, a kad su njegove potrebe za mlijekom zadovoljene, ispustit će dojku ili naprosto, zaspati. Dokazano je da se djeca najbolje razvijaju ako se hrane na zahtjev, a prehrambene potrebe djeteta utječu na proizvodnju majčina mlijeka. Na njegovu kvalitetu uvelike utječu i prehrambene navike majke pa je izbor visokokvalitetnih namirnica od iznimne važnosti.

 

Obzirom da putem hrane teško možemo unijeti u organizam sve što nam je potrebno u određenim količinama, dodaci prehrani igraju značajnu ulogu kako bi imunitet majke, i uzročno posljedično djeteta, bio na zavidnoj razini. Neosporna je važnost dovoljnog unosa ključnih vitamina i minerala, no za razvoj djeteta podjednako je važno unositi i dovoljno omega-3 masnih kiselina. Preporučuje se dnevni unos od najmanje 250 mg omega 3-masnih kiselina (DHA + EPA), a pritom udio DHA (dokozaheksaenske kiseline) treba iznositi najmanje 200 mg kako bi se postigao blagotvorni učinak na zdravlje majke i djeteta.

 

Kao odgovor na potrebe trudnica i dojilja kreiran je Almagea® PRENATAL OMEGA3+: dodatak prehrani koji sadrži ključne nutrijente za zdravu trudnoću i dojenje u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama. Osigurava DHA -važnu omega-3 masnu kiselinu za razvoj moždanog tkiva i očne pozadine djeteta, zadovoljava povećane potrebe za folnom kiselinom, bogat je željezom te pomaže zadovoljiti potrebe za magnezijem, jodom te vitaminima B6 i B12.

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu