Krom i L-karnitin – potpora procesu proizvodnje energije

Definicija tijela uz smanjenje udjela masnog tkiva i formiranje mišićne mase, ali naravno u zdravim okvirima, san je svakog rekreativnog i profesionalnog sportaša. Milijuni ljudi diljem svijeta svakodnevno vježbaju upravo s ciljem definicije tijela.

Tjelovježba je neophodan čimbenik za postizanje željenih rezultata, no postoje i pripravci kojim pritom mogu poslužiti kao  potpora procesu poticanja metabolizma masti i makronutrijenata u tijelu. U tom se kontekstu ističe krom, ali i dobro poznati L-karnitin.

Krom pridonosi normalnom metabolizmu makronutrijenata

Krom je mineral koje je ljudskom tijelu potreban u tragovima, iako sam mehanizam djelovanja nije još posve razjašnjen.  Biološka uloga prvi je put predložena 1954. godine, no krom je kao esencijalni nutrijent prihvaćen tek 1977. godine kada su u pacijenata na totalnoj parenteralnoj (intravenskoj) prehrani primijećene abnormalnosti u metabolizmu glukoze koje su nestale nakon suplementacije kromom.

 Danas je poznato da krom potiče aktivnost inzulina, hormona s ključnom ulogom u metabolizmu i skladištenju ugljikohidrata, masti i proteina u tijelu.  Smatra se da krom pospješuje vezanje  inzulina na receptore i na taj način potiče stanice da prime glukozu i iskoriste je za stvaranje energije.  Samim time, krom ima ulogu u  održavanju normalne razine šećera u krvi.  Iskorištenje glukoze iz krvotoka važno je i za pravilan rad mišića.  Vjeruje se da krom može sudjelovati i u metabolizmu kolesterola, što znači da ima ulogu i u održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

 Pomanjkanje kroma uzrokuje inzulinsku rezistenciju (stanje u kojem tjelesne stanice ne reagiraju na prisutnost inzulina) i poremećaje u metabolizmu lipida koje je moguće poboljšati uzimanjem kroma u obliku dodatka prehrani. Krom je, inače, u većim količinama prisutan u pivskom kvascu, cjelovitim žitaricama, luku, rajčici a preporučeni dnevni unos iznosi 40µg. Istraživanja pokazuju da velik broj ljudi ne unosi dovoljno kroma prehranom budući da se metodama prerade namirnice uklanja krom. Problemu manjka pridonosi i činjenica da krom iz hrane općenito ima nisku bioraspoloživost. Stoga nadopuna putem dodataka prehrani može biti dobra ideja.  

L-karnitin - omiljen među sportašima

 L – karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina posredstvom vitamina B6, niacina i željeza.  Brojne su funkcije karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije. Drugim riječima, L- karnitin pomaže tijelu pri proizvodnji energije zbog čega se često nalazi na popisu supstanci koje koriste sportaši i rekreativci. Kao dodatak prehrani, L –karnitin je sasvim siguran i netoksičan. Smatra se da je za djelovanje L-karnitina potrebna aerobna tjelesna aktivnost stoga se preporuča konzumirati barem 30 minuta prije tjelesnog napora.

Krom i L-karnitin u dodatku prehrani

Kombinacija kroma i L - karnitina u dodatku prehrani može poslužiti aktivnim i reaktivnim sportašima kao podrška pri bavljenju sportom. Krom pri tome služi kao potpora metabolizmu makronutrijenata i masti u organizmu, a L – karnitin je nosač masnih kiselina u mitohondrije dobro poznat iz osnova biokemije. Uz uzimanje ovoga pripravka poželjno je baviti se tjelesnom aktivnošću.

Zanimljivost iz svijeta znanosti

 Zanimljiva studija objavljena je nedavno u časopisu Biological TraceElement Research. Istraživanje jeprovedeno na eksperimentalnim životinjama te je proučavan utjecaj dodatka kroma (putem kvasca obogaćenog kromom u dozi od 300µg/kg) i/ili L-karnitina  (100mg/kg) na metabolizam glukoze i masti.  Nakon 56 dana istraživanja u eksperimentalnih životinja  koje su dobivale krom i/ili L-karnitin u obliku dodatka prehrani utvrđeno je značajno smanjenje udjela masnog tkiva u predjelu trbuha u usporedbi s kontrolnom skupinom.  Također, uzimanje kroma i/ili L-karnitina je značajno smanjilo razine triglicerida i ukupnog kolesterola, te istovremeno povećalo razinu HDL kolesterola  i slobodnih masnih kiselina u serumu. Dodatno, dodaci kroma i/ili L-karnitina povezani su s većom osjetljivošću na inzulin i dobrom kontrolom razine glukoze u krvi.

 Iako je istraživanje provedeno na životinjama i potrebne su daljnje studije kako bismo mogli sa sigurnošću znati utjecaj kroma i L-karnitina na glukozu i lipide, rezultati  upućuju da uzimanje kroma i/ili L-karnitina u obliku dodatka prehrani može pozitivno utjecati na metabolizam masti i glukoze.

 

 Literatura:

 ·        Office of Dietary Supplements. Dietary Supplement Fact Sheet: Chromium
           http://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/

 ·        Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, Mahan LK, Escott- Stump S., ured., 12 izd. Saunders Company, St. Louis; 2008.

 ·        Office of Dietary Supplements. Dietary Supplement Fact Sheet: Carnitine

               http://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/#ref

 ·        Zhou, B et al. Effect of dietary yeast chromium and L-carnitine on lipid metabolism of sheep. Bio Trace Elem Res. 2013;55(2):221-7.

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku