Ljepota dolazi iznutra – nahranite kožu, kosu i nokte ključnim nutrijentima

Zdrava koža, čvrsti nokti te bujna kosa prvi su vanjski znakovi ljepote, ali i pokazatelji adekvatne brige o vlastitom tijelu.

Često možemo čuti kako „ljepota dolazi iznutra“. Ova poznata izreka uvelike se odnosi upravo na hranu koju svakodnevno unosimo u svoj organizam. Suha koža i bezživotna kosa te lomljivi nokti znak su neadekvatne prehrane. S druge strane, obilati unos tekućine, pomno birane namirnice i dodaci prehrani koje sadrže ključne nutrijente doprinijet će zdravlju i ljepoti kože, kose i noktiju te ih zaštititi od negativnih utjecaja iz okoline kojima smo svakodnevno izloženi.

Omega-3 masne kiseline – nutrijenti besprijekorne ljepote

Nedostatak esencijalnih masnih kiselina u prehrani zasigurno će se ogledati na koži, kosi i noktima. Esencijalne masne kiseline, kako im i samo ime govori, naše tijelo ne može samo proizvesti već ih je nužno unositi prehranom i dodacima prehrani.

Ove blagotvorne masnoće, među kojima se posebno ističu omega – 3 masne kiseline, imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože i utječu na zaštitu stanica od štetnog UV zračenja. Osim toga, vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži, a njihov nedostatak će se manifestirati pojavom suhe  i perutave kože sklone iritacijama.

Eikozapentaenska masna kiselina (EPA) i dokozaheksaenska masna kiselina (DHA) poznate su vrste omega – 3 masnih kiselina koje pokazuju brojne blagodati za zdravlje kože. EPA dokazano posjeduje snažna protuupalna svojstva, a istraživanja pokazuju da kombinacija EPA i DHA može biti vrlo korisna kod upalnih stanja kože, poput akni i psorijaze.

Gubitak elastičnosti jedan je od prvih i neizbježnih znakova starenja kože. Brojna su znanstvena istraživanja pokazala kako unosom omega – 3 masnih kiselina možemo utjecati na poboljšanje elastičnosti kože i tako odgoditi pojavu znakova starenja.

Iako ćemo za oštećenja kože uglavnom okriviti biološko starenje našeg tijela, za većinu vidljivih znakova oštećenja kože odgovorno je pretjerano izlaganje štetnom UV zračenju koje sunce emitira. Naime, prilikom izlaganja UV zrakama nastaju slobodni radikali koji oštećuju tkivo i smanjuju elastičnost kože. Takva oštećenja kože izazvana sunčevim zrakama, poznata kao fotostarenje kože, vidljiva su u obliku bora, tamnih mrlja i opeklina od sunca. Osim spomenutih vidljivih znakova, posebno bi nas trebala zabrinjavati oštećenja koja ne vidimo golim okom, a koja povećavaju rizik od pojave malignih promjena stanica kože. Srećom, blagotvorne omega – 3 masne kiseline, posebice EPA i DHA, pokazale su korisno djelovanje i kod: posljedica pretjeranog izlaganja štetnom UV zračenju, pojave opeklina od sunca, pretjerane reakcije kože na sunčevo zračenje, ali i kod smanjenja rizika od pojave malignih promjena na koži.

Omega – 3 masne kiseline najčešće unosimo konzumacijom ribe i plodova mora. No, kao superioran izvor omega – 3 masnih kiselina svakako valja izdvojiti i ulje račića krila. Ovaj sitni morski račić upečatljive crvene boje obitava u hladnim i čistim vodama Antarktika. Hrani se mikroskopskim algama koje su bogate omega – 3 masnim kiselinama. Zahvaljujući takvoj prehrani, račić kril obiluje ovim esencijalnim masnim kiselinama te osim njihovog visokog sadržaja, posebnost ulja račića krila je da ove omega – 3 masne kiseline dolaze u fosfolipidnom obliku. Vezanost na fosfolipide omogućuje im bolju apsorpciju i iskoristivost u našem organizmu.

Moćni antioksidansi – prirodna obrana kože, kose i noktiju

Antioksidansi, poput vitamina E i minerala selena, važni su nutrijenti koji tijelu osiguravaju zaštitu kože od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Vitamin E je predstavnik vitamina topivih u mastima koji pokazuje snažno antioksidacijsko djelovanje. Štiti kožu od oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala te ujedno jača naš imunološki sustav. Kad unosimo dovoljno vitamina E, on putuje do membrane kožnih stanica i ondje očituje svoje zaštitno djelovanje. 

Među mikronutrijentima zaštitnicima kože, ističe se i selen, esencijalni element s brojim važnim zadaćama. Uz zaštitu stanica od oksidacijskog stresa, selen doprinosi održavanju normalne kose i noktiju


Alfa među omegama

KRILL OIL CARDIO+ je inovativna formulacija aktivnih sastojaka koja sadrži dragocjeno ulje račića krila bogato omega – 3 masnim kiselinama u posebnom fosfolipidnom obliku koji omogućuje bolju apsorpciju u ciljana tkiva. Osim toga, formulacija je bogata vitaminom E i selenom - moćnim nutrijentima sa snažnim antioksidacijskim djelovanjem. 

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu