Mogu li osjetljiva koža i sunce postati prijatelji?

Topli dani zahtijevaju sve oskudniju odjeću, a to znači i izlaganje velike površine kože suncu. Reagira li i vaša koža pojavom osipa, plikova, svrbeža, crvenila te boli li vas izlaganje suncu, saznajte zašto se to događa i kako si pomoći.

Zdravlje kože ovisi o stupnju vlage

Koža je naš najveći zaštitni organ te nas ona čuva od potencijalne invazije štetnih mikroorganizama kao i od bilo kakvih fizioloških oštećenja. Za zdravu kožu izuzetno je bitan sadržaj vlage u koži. Naime, na površini kože nalazi se zaštitni sloj koji sprječava gubitak vode. On sadrži veliku količinu vode, a u sprječavanju gubitka vlage iz kože pomažu mu lipidi. Kada se taj površinski rožnati sloj kože ošteti, dolazi do gubitka vode čime koža postaje suha i sklona pucanju te postaje propusnija za ulazak bakterija i alergena što može dovesti do infekcije ili alergijske manifestacije poput atopijskog dermatitisa, a tada govorimo o osjetljivoj koži.

Kako sunce šteti koži?

Koža je svakodnevno izložena raznim izvorima stresa koji uzrokuju oksidacijsko oštećenje stanica smještenih u koži. Sunce putem ultraljubičastog (UV) zračenja uzrokuje veliku proizvodnju slobodnih radikala – molekula koje oštećuju biološke molekule u koži poput proteina i DNK što narušava zdravlje kože. Iako u koži postoji prirodni mehanizam zaštite od destruktivnih slobodnih radikala, nažalost njegove su mogućnosti ograničene te se pod kontinuiranim stresom kao i prirodnim procesom starenja on iscrpljuje. UV zrake mogu uzrokovati pojavu opekotina koje smo svi doživjeli kada smo previše bili na suncu. Međutim, sunce može uzrokovati i pojavu alergija na sunce koje se nazivaju i fotodermatoze. Fotodermatoze mogu biti primarne, isključivo uzrokovane djelovanjem sunca, a mogu biti i sekundarne kada je za kožnu manifestaciju uz sunce potreban i određeni okidač poput lijekova.

 

Možda vas lijekovi čine fotoosjetljivim?

Fototoksične i fotoalergijske reakcije na koži može uzrokovati upotreba nekoliko stotina različitih lijekova. To su lijekovi koji su često u upotrebi poput nesteroidnih antireumatika (ibuprofen, ketoprofen), antibiotika (tetraciklini, ciprofloksacin), diuretika (furosemid, tiazidi), oralnih kontraceptiva te lijekova protiv akni i gljivica.

 

Hormonalni disbalans čini kožu podložnijom štetnim utjecajima

Jedan od važnih regulatora homeostaze u koži su hormoni štitnjače. Kod hipotireoze, odnosno stanja smanjene produkcije hormona štitnjače, koža je suha, perutava, sklona svrbežu i hladna. Također, postoje indikacije kako u koži osobe koja boluje od hipotireoze postoji veći oksidacijski stres u usporedbi s osobama koje imaju adekvatan hormonalni status. Drugim riječima, prirodni mehanizam obrane od slobodnih radikala kod osoba s hipotireozom je narušen stoga je za očekivati da će te osobe biti podložnije štetnom sunčevom zračenju u usporedbi s osobama koje ne boluju od hipotireoze.

 

Kako unatoč fotodermatozama postati prijatelj sa suncem?

Sunce je naš važan saveznik u zdravlju jer nam omogućava sintezu itekako vrijednog vitamina D. Stoga je važno sa suncem sklopiti pakt o prijateljstvu unatoč problemima s kožom. Kako bi umanjili štetne kožne manifestacije, preporuča se postepeno izlaganje suncu uz korištenje krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Također, koži možemo pomoći i djelovanjem iznutra. SUNLOVE SKIN+ ima sve što vam treba za zaštitu od sunca. Ovaj dodatak prehrani u prvom redu sadrži selen, snažan antioksidans koji čuva stanice i sve njihove važne dijelove poput DNK, proteina i lipida od oksidacijskog oštećenja. Osim toga, oboljeli od hipotireoze imaju koristi od unosa selena zbog njegovog doprinosa radu i zdravlju štitnjače zbog toga što selen sudjeluje u procesu stvaranja hormona štitnjače.

 

Astaksantin

Astaksantin je karoteinoid, poput beta karotena, koji se prirodno nalazi u namirnicama kao što su škampi, rakovi i losos, a daje im karakterističnu crvenu boju. Astaksantin kojeg unesemo oralnim putem, nakon apsorpcije u crijevima dolazi do naše kože uključujući i slojeve kože dermis i epidermis. Epidermis je gornji sloj kože koji ima funkciju zadržavanja vode u tijelu, a astaksantin pomaže u smanjivanju gubitka vode iz kože uslijed izlaganja UV zračenju. U laboratorijskim uvjetima, astaksantin je 500 puta uspješniji u neutralizaciji slobodnih radikala u usporedbi s vitaminom E i 11 puta u usporedbi s beta karotenom.

Prirodna ulja sjemenki boreča i argana imaju dugu tradiciju upotrebe u njezi i hidrataciji kože te, baš poput ulja ploda uljane palme, prirodno sadrže vitamin E. Prirodna ulja koriste se kao komplementarna terapija kod raznih dermatoza zbog sadržaja lipida koji imaju ulogu u očuvanju vanjske kožne barijere.

Umjerenim i polaganim izlaganjem suncu, uz korištenje krema sa zaštitim faktorom te unosom dodatka prehrani SUNLOVE SKIN+, prijateljstvo između osjetljive kože i sunca je itekako moguće.

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu