Njezin dnevnik u 30-ima: Gdje su moji praunuci?

Ako Ivica ima 1 krušku, a Marica 2 jabuke, koliko vremena će proći prije nego li dođu didu unuci?

Srce ubrzano kuca dok s nestrpljenjem iščekujem rezultate testa. Nevjerojatno je kako u tom trenutku sekunde traju kao sati. I onda… Čestitamo! Trudni ste!, kaže meni plusić na testu za trudnoću. Srce počne još brže tući, stotine misli krenu navirati, osmijeh se razvuče i krenem po mobitel jer jedva Ga čekam nazvati i prenijeti Mu vesele vijesti.

No, premotajmo film par godina unazad. Imam 26 godina, radim, u braku sam i taman smo udomili malu jazavčarku. Kupili smo stan (ok još nismo, ali za 20 godina će biti naš, kada se riješimo kredita) i imamo auto. Praktički smo riješili sve. Ostane još ono pitanje koje se nekako svaki vikend potegne za obiteljskim ručkom. Evo zadnji put je tako dida taman nakon ispijene rakije ispalio kao iz topa: „Pa dobro djeco šta vi radite po noći? Di su moji praunuci? Znate, u moje vrijeme…“ (ostatak razgovora možete pretpostaviti). I svi te tako redom ispituju kad ćeš/ćete imat djecu. A godine prolaze…pa prođe i 27-a, u vjetar ode i 28-a. U 29-oj su starci već počeli prozivati psa svojom Lunukom (pas se inače zove Luna).

A cijeli svijet ne zna tvoje želje, strahove i razmišljanja. I onda se onako prije spavanja (čisto da mi san brže dođe na oči) počnem i sama pitati: Kad mi je najbolje imati djecu? Želim li uopće imati djecu? Hoću li biti dobra majka? Je li bolje sada krenuti ili da odemo na još neko putovanje? A da prvo sredimo stan? Mislim, što ako odmah zatrudnim pa neću moći ići na Ivinu djevojačku? Što ako nikad ne zatrudnim?

O tim „lakim“ temama sam itekako razbijala glavu. A onda sam si samo postavila ova pitanja:

 „Želim li u životu imati djecu?“ (Da…)

 „Imam li kraj sebe osobu za koju želim da bude otac mojoj djeci?“  (Da…)

„Hoću li ikad biti spremna?“ (Ne…).

I zaista, znala sam da želim imati djecu i znala sam da ne postoji čarobni štapić koji me može pripremiti na sve što ta avantura nosi. Stoga mi se u tom trenutku činilo apsolutno svejedno hoću li sutra zatrudnjeti ili za godinu dana. Jer realno, koliko ti treba da zatrudniš? Mislim, ako ne pogodiš ovaj mjesec, sljedeći si trudna 100% ili?

Što ako to nije točno? Što ako dvije zdrave osobe koje se vole i silno žele djecu, godinu za godinom ne mogu zatrudnjeti? Išli smo na preglede, sve je ok. Hormoni, stanice, sve odlično… a opet nema sretnih novosti. Usred sastanka na mobitelu skoči podsjetnik: „Ovulacija stiže za 2 dana!“ I ujedno se veseliš i ujedno si pod stresom jer znaš da u naredne dane trebaš biti vedra & smjela, ne biti pod stresom (a samo trebam napraviti 5 izvještaja i 3 prezentacije u istom razdoblju). Jesmo li uopće svjesni koliko naš način života i svi stresovi koje proživljavamo zaista utječu na nas? (Ukratko, nismo, ali možemo si pomoći uravnoteženom prehranom i dobro pogođenim dodacima prehrani koji nas čuvaju od oksidacijskog stresa.)

Nakon jedno 3 godine pokušavanja menstruacija napokon kasni. Kažem si, ok – to je to, to je znak, zar ne? Test je u rukama, oboje sjedimo i zurimo u njega i u mislima prizivamo pozitivne rezultate. Prođe minuta i dalje nema plusića. Neizvjesnost nas ubija. „Ma menstruacija mi kasni, trudna sam, sigurna sam“, pomišljam u sebi, ali test i dalje ne pokazuje to. Ni nakon 5 minuta nema plusa… Obuzme te tuga i onaj osjećaj praznine. Tad sam si rekla, više neću kupovati testove za trudnoću i živcirati se. Od tada je prošlo nekoliko godina, i...kupila sam 2 testa za trudnoću, ali ovaj put su rezultati bili pozitivni. :)

Danas imam 32 godine, supruga, malu djevojčicu od 14 mjeseci i veselu jazavčarku od 6 godina…i da, trudna sam već 16 tjedana. Kroz naredne priče polako ćete me upoznavati, a ja ću s vama dijeliti svoje iskustvo prve i druge trudnoće. Na koje stvari treba obratiti pažnju, a oko kojih stvari se možete opustiti. Želja mi je da iz mog iskustva naučite nešto novo, da razbijemo neke mitove i da vas bolje pripremim(o) na najluđu avanturu života.

Jeste li spremne?


M.

 

Drugi članak u seriji "Njezin dnevnik u 30-ima" pročitajte ovdje:

1. Njezin dnevnik u 30-ima: Dragi Google, trudna sam... i što sad?

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu