Nutrijenti za zdravlje kože, kose i noktiju

Pogođeni trenutnom epidemiološkom situacijom u svijetu, mnogima se život u potpunosti zaokrenuo i iz svakodnevne stare „normale“ prešao u novo „normalno“.

Ipak, dok je mnogima novi način života predstavio veliki problem prilagodbe, mnogi su trenutnu situaciju i više vremena kojeg provode u kući iskoristili za ulaganje u sebe - bilo psihičko ili fizičko. Vježbanje od doma, kuhanje i isprobavanje novih recepata, čitanje knjiga, polaganje on-line tečajeva, otkrivanje novih hobija, hortikultura te istraživanje stvari koje nas zanimaju postali su dio nove svakodnevnice za koju dugo nismo imali vremena. COVID-19 u naše je živote na trenutak unio potpuni kaos, ali nas je s druge strane podsjetio na one prave životne vrijednosti koje su bile pale u zaborav. 


Ljepota dolazi iznutra

Ipak, o nekim stvarima uvijek je bitno voditi brigu, a posebno smo toga svjesni dolaskom toplih i sunčanih dana. Naravno, pritom je riječ o koži, našem najvećem organu tijela, ujedno i organu kojem poklanjamo (vjerojatno) najviše vremena. Iako mnogo vremena provodimo u svojim domovima, očekivali bismo da će naša koža biti ljepša nego ikada prije jer konačno nije izložena svakodnevim nečistoćama. Međutim, brzo smo postali svjesni činjenice da situacija može biti sasvim drugačija. Naime, prostor u kojem živimo vjerojatno nije najpogodnije stope vlažnosti za našu kožu zbog čega ona može izgubiti svoj sjaj, vlažnost i mekoću, stoga je bitno često provjetravati prostor, ići u šetnje, piti dovoljno tekućine te paziti na prehranu i svoju kožu hraniti iznutra.

Donosimo vam par savjeta kako postići blistav izgled kože, očuvati zdravlje vaše kose i noktiju te kako svojem organizmu pružiti zaštitu iznutra


Čvrsti nokti

Za nokte možemo reći da su jako dobri pokazatelji našeg općeg zdravlja. Onihozom se nazivaju sve bolesti ili poremećaji koji mogu zahvatiti nokte, a mogu biti dio opće bolesti našeg organizma ili samostalna bolest noktiju.

Oštećenje noktiju može biti izazvano vanjskim ili unutarnjim faktorima. Najčešći vanjski faktori koji utječu na bolesti noktiju su sredstva za čišćenje, dugotrajna izloženost ruku vodi, vrući zrak, razne kemikalije te grickanje i oštrenje noktiju, dok su unutarnji faktori brojne bolesti, dob, spol i sl. Lomljivi i krhki nokti često su posljedica pojedinih prehrambenih nedostataka. Prilikom brige o noktima preporučljivo je obratiti pažnju da sapun ima što neutralniji pH. Hranjive kreme za ruke mogu pomoći kod svakodnevne brige o noktima i rukama, ali ono što je od izuzetne važnosti je prehrana. Obratimo pozornost da svakodnevnom prehranom unosimo dovoljno voća i povrća u organizam, orašastih plodova kao i kvalitetnih izvora bjelančevina. Vrlo često smo u situaciji da, zbog užurbanog i stresnog načina života, to ne uspijevamo postići. U tom slučaju dodaci prehrani koji sadrže selen, mogu biti od velike pomoći.

Selen je mikronutrijent, element u tragovima koji se u našem organizmu ugrađuje u proteine, a osim što ima brojne povoljne učinke na naše cjelokupno zdravlje, njegova je uloga u polju zdravlja noktiju znanstveno dokazana i prihvaćena. Istraživanja su pokazala da deficit mikronutrijenata u svakodnevnoj prehrani, posebice selena, dovodi do raznih bolesti noktiju koje se očituju kao lom i pucanje noktiju te bijeli i perutavi izgled noktiju1. Selen zbog svojih antioksidacijskih svojstava doprinosi zdravlju cijelog organizma pa tako i održavanju zdravlja noktiju.

 

Sjajna i gusta kosa

Stoljećima je zdrava i njegovana kosa simbol ženstvenosti i ljepote, a briga o kosi predstavlja važan zadatak u svakodnevnici većine nas. Razne kemikalije kojima kosu izlažemo dodatno ju oslabljuju te uzrokuju njezino lomljenje, suhoću, prorijeđivanje i oštećenje, a toplina i neadekvatna njega dodatno utječu na pogoršanje statusa kose.

Oksidacijski stres kojem smo svakodnevno izloženi može narušiti zdravlje kose. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu nanijeti veliku štetu zdravim stanicama, remeteći građu stanice te posljedično uzrokuju slabljenje folikula dlake, prerano starenje i narušavaju pravilan rast stanica u organizmu.

Iako su danas dostupni brojni tretmani koji mogu vratiti zdrav izgled kosi, nekada se najjednostavnije rješenje krije u prehrani i ciljanoj suplementaciji. Uz uravnoteženu prehranu vaša kosa može dobiti sjaj, čvrstoću i gustoću, ali bitno je svakodnevno unositi dovoljno raznolikih nutrijenata.

Selen je jedan od ključnih mikronutrijenata koji doprinosi održavanju normalne kose te sprječava njezin gubitak. Djeluje na zdrav rast kose neutralizirajući slobodne radikale i aktivirajući enzim važan za regeneraciju važnih antioksidansa u tijelu2, poput vitamina C koji dodatno pospješuje rast kose i njezino obnavljanje. Danas se sve veći broj istraživanja usmjerava na korištenje selena kod liječenja alopecije3,4.

Biljna ulja, a naročito ulje argana tradicionalno su poznata po efektu na sjaj i zdravlje kose, a kombinacija astaksantina, selena i vitamina E doprinosi smanjenju stvaranja slobodnih radikala.

Lijepa i zdrava koža

Iako smo o mnogim dobrobitima astaksantina već pisali, važno je posebice naglasiti preporuku njegove upotrebe u trenutnom razdoblju. Topli ljetni dani nam ubrzo stižu i popuštanjem epidemioloških mjera, boravak na otvorenom konačno je duži. Iako izlaganje suncu potiče sintezu vitamina D3 u koži, naše tijelo izložit će se i UV zrakama koje ubrzavaju stvaranje pigmenta u koži, a time utječu na tamnjenje kože, ali i intenzivnije starenje i pojavu opeklina koje ostavljaju oku (ne)vidljiva trajna oštećenja stanica kože.

Astaksantin utječe na ljepotu i sjaj kože štiteći ju od štetnog djelovanja UV zraka, smanjuje i sprječava nastajanje hiperpigmentacija te poboljšava elastičnost i vlažnost kože.

 

Literatura

1.  DiBaise, M., Tarleton, S.M. (2019) Hair, Nails, and Skin: Differentiating Cutaneous Manifestations of Micronutrient Deficiency. Nutr. Clin. Pract. 34 (4), 490–503. doi:10.1002/ncp.10321.

2. Kanekura, T., Yotsumoto, S., Maeno, N. et al. (2005) Selenium deficiency: report of a case. Clin. Exp. Dermatol30 (4), 346–348. doi:10.1111/j.1365-2230.2005.01746.x.

3. Srivastava, A.K., Gupta, B.N., Bihari, V., Gaur, J.S. (1995) Generalized hair loss and selenium exposure. Vet. Hum. Toxicol. 37 (5), 468–469. 

4.  Tominaga, K., Hongo, N., Kataro, M., Yamashita, E. (2012) Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects. Acta Biochim. Pol59, 43–47.

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu