OBILJEŽIMO SVJETSKI DAN SRCA

Mjesec rujan tradicionalno je u znaku Svjetskog dana srca, iako o srcu, kao jednom od najvažnijih organa u našem organizmu, brigu treba voditi kontinuirano.

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrti u svijetu, no znanstvenim istraživanjima je utvrđeno kako se određeni čimbenici rizika mogu prevenirati prehrambenim intervencijama.

Ulje krila za zdravlje srca
Kril odnosno njegovo ulje posljednjih je godina u središtu interesa znanstvene zajednice. Riječ je o sitnom morskom račiću koji obitava u vrlo hladnim vodama Antarktika, a hrani se planktonima i mikroskopskim algama koje proizvode omega-3 masne kiseline. Zahvaljujući takvoj prehrani kril akumulira važne višestruko nezasićene masne kiseline (poglavito eikozapentaensku, EPA i dokozaheksaensku, DHA kiselinu) koje se obilato zastupljene u ulju krila. Specifičnost ulja krila nije samo sadržaj, već i način dostupnosti omega -3 masnih kiselina. EPA i DHA u ulju krila su, naime, vezane na fosfolipide što omogućuje bolju apsorpciju i iskorištenje od omega-3 masnih kiselina vezanih u trigliceride kakve su prisutne u ribljem ulju. Samim time ulje krila potrošačima nudi alternativu ribljem ulju i dodatnu prednost u vidu uzimanja manjih doza za ispoljavanje povoljnog učinka.

Ulje krila predmet je brojnih istraživanja, a najveći broj studija u žarištu ima utjecaj na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Niz je studija koje ukazuju na blagotvorni učinak omega -3 masnih kiselina iz ulja krila na razinu triglicerida u krvi, a istraživanje objavljeno 2013. godine u časopisu Lipids in Health and Disease je samo jedno od onih novijeg datuma. U njemu je sudjelovalo 11 pretilih muškaraca koji su tijekom 24 tjedna unosili ulje krila u prahu u količini od 4g dnevno. Pokazalo se da je ulje krila, među ostalim, smanjilo razinu triglicerida za više od 20 %.

Studija najnovijeg datuma objavljena u časopisu Nutrition Research pružila je dodatne dokaze pozitivnog učinka ulja krila. U dvostruko slijepoj, randomiziranoj, multicentričnoj, placebo-kontroliranoj studiji sudjelovalo je 300 muškaraca i žena s povišenom razinom triglicerida. Ispitanici su nasumično podijeljeni u 5 skupina: 4 su dobivale ulje krila u dozama od 0.5, 1, 2 odnosno 4 grama dok je posljednja skupina dobivala placebo. Razina lipida u krvi je mjerena ujutro natašte na početku studije i ponovno nakon 6 i 12 tjedana. Nakon završetka studije, u skupinama koje su uzimale ulje krila zabilježeno je prosječno smanjenje razine triglicerida u krvi za 10,2 %.

Rezultati brojnih studija govore u prilog pozitivnog učinka ulja krila na razine triglicerida, čija se povišena razina dovodi u vezu s bolestima srca i krvnih žila. Samim time imamo dovoljno dokaza da možemo ulje krila preporučiti u svrhu prevencije bolesti srca i krvnih žila, kod dislipidemija (poglavito hipertrigliceridemije) te nakon neželjenih kardiovaskularnih događaja i to osobito kod osoba čiji je unos ribe i drugih izvora omega-3 masnih kiselina nizak. Za povoljan učinak potrebno je osigurati 250 mg EPA+DHA dnevno.

Literatura:
• Berge, K. et al. Chronic treatment with kril powder reduces plasma triglyceride and anandamide levels in mildly obese men. Lipids Healt Dis.2013; 12:78.
• Berge, K et al. Krill Oil Supplementation Lowers Serum Triglycerides without Increasing Low-density Lipoprotein Cholesterol in Adults with Borderline High or High Triglyceride Levels. Nutr Res 2013; doi:10.1016/j.nutres.2013.12.003, Epub 2013 Dec 12

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku