Omega-3 – blagodat za buduću mamu i bebu

Omega-3 masne kiseline prepoznate su kao esencijalna skupina nutrijenata s vrlo važnom ulogom u razdoblju trudnoće i ranog djetinjstva, ali i u smanjenju rizika od nastanka degenerativnih bolesti u kasnijem životu. Naime, dokazano je kako prehrana koja obiluje ovim masnim kiselinama osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece te djeluje povoljno na kognitivne funkcije, zdravlje srca i krvožilja.

 

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih, ali i nutritivno najzahtjevnijih razdoblja u životu žene. Zbog brzog dijeljenja stanica i razvoja organa iznimno je važno organizam opskrbiti ključnim nutrijentima kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj bebe, ali i održalo zdravlje buduće majke.

 

Posljednje tromjesečje je ključno

 Zanimljivo je da se tijekom trećeg tromjesečja trudnoće približno 50-60 mg dokozaheksanske kiseline (DHA) na dan prenosi iz majčinih zaliha do fetusa kroz placentu. DHA je posebno visoko koncentrirana u mozgu i membranama mrežnice oka pa se smatra da omega-3 masne kiseline imaju bitnu ulogu u razvoju mozga nerođenog djeteta.Pokazalo se kako posljednje tromjesečje trudnoće te prvih nekoliko godina bebinog života igraju ključnu ulogu u razvoju bebinog mozga. Jeste li znali da kada novorođenče dođe na svijet, veličina njegovog mozga čini čak 70% veličine mozga odrasle osobe? Za usporedbu, tjelesna masa novorođenčeta čini tek 5% mase odrasle osobe.

Važnost unosa omega-3 masnih kiselina ne prestaje rođenjem djeteta. Čak štoviše, dojilje također trebaju osigurati dovoljan unos ovih dragocjenih masnih kiselina jer ih dojenčad ne može sama sintetizirati, već ih dobiva putem majčinog mlijeka u koje se izlučuju.

 

Što je uopće DHA i zašto je od tolike važnosti?

Dokozaheksaenska masna kiselina( DHA) pripada skupini omega-3 masnih kiselina, a poznata je po svojoj ulozi u izgradnji strukture mozga i mrežnice oka. Stoga se smatra da adekvatan unos DHA kod trudnica i dojilja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi. DHA je u prvim ključnim godinama života esencijalna, naše tijelo je ne može sintetizirati u dovoljnoj količini što upućuje na nužnost njenog dodatnog unosa.

Glavni prehrambeni izvori omega-3 masnih kiselina su plava riba (sardina, skuša, tuna, inćuni), riba iz hladnih mora (haringa, losos) te alge. No, zbog današnjeg suvremenog, ubrzanog načina života vrlo je teško namiriti dovoljan unos ove omega-3 masne kiseline pa se uzimanje dodataka prehrani u obliku posebno dizajniranih modernih proizvoda obogaćenih omega-3 masnim kiselinama pokazalo kao logičan izbor u ovom osjetljivom razdoblju života.

Važno je napomenuti kako trudnice i dojilje postižu blagotvorni učinak uz dnevni unos 200 mg DHA, a preporučeni ukupni dnevni prehrambeni unos omega-3 masnih kiselina iznosi 250 mg.

 

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu