Otkrijte najnovije beauty trendove za ljeto 2019.

Dugo toplo ljeto je pred nama, a vi se još niste pripremili za izlaganje suncu?

 

Obzirom da nam je ovo ljeto došlo prilično naglo, nismo imali puno vremena za adaptaciju na visoke temperature. Svakog proljeća brojni stručnjaci napominju važnost pripreme kože, našeg najvećeg organa, na ljetne radosti. Nameću se brojne nedoumice poput odabira zaštitnog faktora, pekmeza ili ulja za sunčanje, ali i njege kože nakon sunčanja. No, ne smijemo zaboraviti kako kožu valja pripremiti na sunce ne samo kozmetikom, već i uzimanjem adekvatnih nutrijenata kako bi je iznutra zaštitili od oštećenja, ali i dulje zadržali lijepu preplanulost.

 

Zaštićena koža je zdrava koža

Jedan od prvih koraka pri planiranju svakog putovanja u ljetnim mjesecima je odabir kreme sa zaštitnim faktorom, koja osim od opeklina, štiti našu kožu od prijevremenog starenja i trajnih oštećenja kože. Zdrava i lijepa koža nikada ne izlazi iz mode, stoga je od izuzetne važnosti adekvatno ju zaštititi ljeti, ali i zimi. Važno je podsjetiti se kako je opasno UV zračenje prisutno tijekom cijele godine pa je na kožu potrebno kontinuirano paziti. Osobe svjetlije puti i djeca trebaju posebno štititi osjetljivu kožu sklonu crvenilu te svakako izbjegavati sunce u vrijeme najjačeg sunčevog zračenja.

 

Kako se zdravo sunčati?

Pojam zdravog sunčanja u svjetlu brojnih mjera opreza može se činiti kao oksimoron. Naša koža voli sunce - samo je važno vrijeme i duljina izlaganja suncu. Preporučuje se izbjegavati jako podnevno sunce te štititi se pokrivalima za glavu i laganom odjećom od prirodnih materijala. Također, osobe s velikim brojem madeža na koži, djeca i starije osobe trebale bi većinu vremena boraviti u hladu izbjegavajući izravno izlaganje suncu.

Napredak tehnologije donosi i nove trendove za boravak na plaži pa tako postoji odjeća i šatori koji štite od UV zračenja te mali prijenosni uređaji koji mjere jačinu UV zraka i pomažu vam odrediti kada je vrijeme za premještanje ručnika u hlad.

 

Pekmezi za sunčanje – da ili ne?

Pekmezi i različita ulja za sunčanje mogu biti dio vaše rutine zdravog sunčanja. Važno je samo zaštititi kožu prije nanošenja odabranog pekmeza ili ulja kremom sa zaštitnim faktorom, posebno ako ste svjetlije puti, s obzirom da pekmezi obično nemaju zaštitni faktor ili je zaštitni faktor vrlo nizak. Stoga u prvim danima izlaganja suncu, pekmeze za sunčanje koristite u kombinaciji s kremama s višim zaštitnim faktorom. Pekmezi su također vrlo specifični po svojoj teksturi, po kojoj su i dobili ime. Osim što mogu ubrzati tamnjenje kože, intenzivno hrane kožu isušenu morem i suncem te čuvaju preplanulu put dulje vrijeme.

 

50 nijansi narančaste – karotenoidi su uvijek "IN"

Jeste li se ikada zapitali što breskvi ili lubenici daje karakterističnu boju? To su karotenoidi - pigmenti koji, većini hrane koju jedemo, daju boju. Dijelimo ih u dvije velike skupine: ksantofili i karoteni, a obje skupine imaju antioksidacijska svojstva. Postoji više od 600 različitih vrsta karotenoida, a u prirodi su najzastupljeniji alfa-karoten, beta-karoten, lutein, beta-kriptoksantin, astaksantin, zeaksantin i likopen. Tako svo voće i povrće žute, narančaste, crvene i zelene boje obiluje karotenoidima. Bogati izvori ovih snažnih antioksidansa su: špinat, kelj, lubenica, dinja, paprika, rajčica, batat, mrkva, mango, naranče, marelice i breskve.

Brojna su blagotvorna djelovanja ovih šarenih komponenata hrane. Prvenstveno su antioksidansi, što znači da sudjeluju u prvoj liniji obrane našeg organizma od štetnih slobodnih radikala. Isto tako, vitamin A u kojeg se većina karotenoida pretvara, prava je zvijezda u svijetu hranjivih tvari. Osim što sudjeluje u održavanju zdravlja očiju, utječe i na poboljšanje kognitivne funkcije, doprinosi održavanju zdravlja kože i sluznica, sudjeluje u rastu i razvoju, a od izuzetne je važnosti za reproduktivno zdravlje.

Štoviše, pravovaljanim uzimanjem tih nutrijenata putem navedenih namirnica, ali i dodataka prehrani, možemo kožu pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja uzrokovanih UV zračenjem,pojavu alergija na sunce te dulje zadržati preplanuli ten. Karotenoidi su topivi u mastima, pa se najbolje apsorbiraju u prisustvu različitih ulja i masti. Zanimljivo je kako se sjeckanjem i zagrijavanjem namirnica bogatih karotenoidima povećava njihova apsorpcija te olakšava put ulaska u krvotok. Tako ćete svježe pripremljenom šalšom od domaćih rajčica s maslinovim uljem unijeti više likopena nego konzumacijom svježe rajčice.

 

Astaksantin – unutarnje sredstvo za zaštitu od sunca

Astaksantin pripada obitelji karotenoida, a zaslužan je za crvenu boju škampa, rakova, jastoga i lososa. Najbolji prirodni izvor astaksantina je mikroalga Haematococcus pluvialis. Njegovo osnovno svojstvo je snažna antioksidacijska aktivnost koja ima potencijalno povoljan učinak na mnoge zdravstvene tegobe. Brojne studije pokazale su kako astaksantin ima višestruko snažnije antioksidacijsko djelovanje od vitamina E (čak 550 puta), a gotovo 11 puta snažnije djeluje od beta-karotena.

Na ljepotu kože, ovaj „superkarotenoid“ djeluje kroz smanjenje fotooksidacijskog stresa koji oštećuje stanice i stanične strukture. Sinergija astaksantina s vitaminom E i selenom kožu štiti od štetnog djelovanja UV zraka, smanjuje i sprječava nastajanje hiperpigmentacija te poboljšava vlažnost i elastičnost kože.

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu