Prirodni pigmenti za zaštitu kože

Proljeće i ljeto su doba kad kožu pojačano izlažemo suncu stoga treba imati na umu da je UV zračenje koje sunce emitira upravo jedan od najvećih neprijatelja naše kože.

Pretjerano izlaganje suncu potiče stvaranje štetnih slobodnih radikala. Slobodni radikali vidljivo oštećuju tkivo kože što se manifestira neugodnim promjenama na koži, poput bora, tamnih mrlja ili opeklina od sunca. 

Upotreba krema s visokim zaštitnim faktorom te izbjegavanje sunca u vrijeme najjačeg zračenja su provjerene metode zaštite kože. No, brojne studije ukazuju na nutrijente koji mogu biti od velikog značenja u zaštiti kože od oštećenja. Štoviše pravovaljanim uzimanjem tih nutrijenata putem dodataka prehrani možemo kožu pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce te dulje zadržati preplanuli ten. U tom se kontekstu ističu karotenoidi koji igraju važnu ulogu u zaštiti tkiva od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem.

Karotenoidi koji vole sunce: astaksantin, lutein i likopen

Crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe, rakove i jastoge, potječe od astaksantina, kao i boja mesa lososa. Astaksantin, kao pripadnik skupine karotenoida, učinkovito štiti membrane stanica. Njegova antioksidativna aktivnost dokazana je brojnim studijama. Spominje se čak i višestruko snažnije djelovanje astaksantina od vitamina E i beta karotena. Smatra se da upravo antioksidativno djelovanje astaksantina ima ključnu ulogu u zaštiti od UV fotooksidacije. 

Karotenoidi, osobito astaksantin, pokazuju i antialergijsko djelovanje kod alergije na sunce. Tada imunološki sustav neuobičajeno reagira na promjene koje se događaju na koži izlaganjem suncu.  Snažan antioksidativni učinak astaksantina očituje se i smanjenjem negativnog djelovanja UV zraka na imunološku funkcionalnost kože što ovom pigmentu daje i učinak protiv alergijskih reakcija na koži. 

Likopen je snažan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala koji nastaju uslijed UV zračenja. Manje je poznato da likopen, kao vrlo snažan antioksidans, učinkovito neutralizira slobodne radikale te pokazuje snažno fotoprotektivno djelovanje

Među karotenoidima se u posljednje vrijeme kao zaštitnik kože osobito ističe lutein. Riječ je o spoju koji se koncentrira u žutoj pjegi oka i očnoj leći gdje štiti oko od negativnih promjena uzrokovanih izlaganjem suncu. Međutim, dostatnim unosom lutein se koncentrira i u koži gdje ispoljava brojne pozitivne učinke. Pokazalo se, naime, da osim što neutralizira negativan utjecaj slobodnih radikala, štiti kožu i od opeklina.

Sinergija je ključ zaštite

Danas znamo da antioksidanse nije poželjno uzimati u visokim dozama (štoviše takva praksa se može pokazati kontraproduktivnom) već ih treba znati kombinirati. Antioksidansi, naime,  djeluju u sinergiji međusobno se nadopunjujući i jačajući djelovanje. Osim potrebne ravnoteže među antioksidansima, ključ učinkovite zaštite je i u prisutnosti ostalih nutrijenata, konkretno vitamina i minerala s antioksidativnim djelovanjem poput vitamina E i selena. Upravo zbog toga su pripravci koji pružaju formulacije s raznovrsnim karotenoidima, vitaminima i mineralima kao antioksidansima odličan izbor za zaštitu kože od sunčevog zračenja.

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku