Kako iskoristiti ljekovitost kurkumina i stabilizirati imunitet?

Želimo li doprinijeti normalnoj funkciji imuniteta, svakodnevicu trebamo obogatiti tradicionalnim, prirodnim dodacima prehrani.

Što je alergija?

Alergija je neuobičajena, prekomjerna reakcija preosjetljivosti imunološkog sustava na neki čimbenik iz okoliša, kojeg tada zovemo alergen. 

Ljudsko tijelo alergen prepoznaje kao potencijalno štetnu tvar protiv koje stvara specifična protutijela, najčešće klase IgE, koji pri biokemijskim pretragama krvi imaju povišene vrijednosti. Alergeni mogu biti mnogobrojne različite tvari iz okoliša, a najčešće su to peludi biljaka poput breze, čempresa i hrasta u rano proljeće, trava tijekom svibnja i lipnja te pelud ambrozije i drugog korova tijekom srpnja, kolovoza i rujna.

 

Ambrozija - alergen koji nam smeta ljeti

Svake godine u kolovozu gotovo četvrtina stanovništva kontinentalne Hrvatske počinje patiti od alergije na ambroziju, a najčešći simptomi su kihanje, nadraženo grlo, grlobolja te svrbež očiju i nosa, dok teži slučajevi uključuju čak i astmatični napad. Cvate početkom srpnja, a vrhunac doseže u razdoblju od sredine kolovoza do početka rujna. Jedna biljka ambrozije u stanju je proizvesti do milijardu čestica peludi, a vrućina, vlaga i vjetar situaciju samo pogoršavaju. Koncentracija od 20-30 peludnih zrnaca u mzraka dovoljna je da izazove neugodne simptome alergijske reakcije. U zraku je pelud ambrozije gotovo nemoguće izbjeći, a kad dođe u dodir s vlažnom sredinom poput sluznice našeg dišnog sustava, pelud otpušta niz kemijskih alergogenih spojeva (čak njih 52).

 

Jačanje imuniteta

Kako vam ovi, nimalo ugodni, simptomi ne bi narušili kvalitetu života, potrebno se obraniti, prevenirati i ojačati imunitet iznutra. Želimo li doprinijeti normalnoj funkciji imuniteta, svakodnevicu trebamo obogatiti tradicionalnim, prirodnim dodacima prehrani. Pravim odabirom istih postižemo maksimalno pozitivan učinak na naše zdravlje te tijelu osiguravamo odgovarajući izvor snage u borbi protiv neželjenih čimbenika iz okoline.

 

Kurkumin - terapeutski saveznik u borbi protiv alergije

Kurkuma (lat. Curcuma longa) je začin koji se dobiva iz podzemnog stabla (rizoma) istoimene biljke karakteristične za područje Indije i jugoistočne Azije. Ovaj začin se godinama tradicionalno koristi u Ayurvedskoj medicini kao hrana, kozmetički pripravak i prirodno ljekovito sredstvo.

Karakterističnu žutu boju kurkuma duguje polifenolu kurkuminu, aktivnom sastojku iz skupine kurkuminoida. Zahvaljujući korisnim svojstvima koja su do sada otkrivena, znanstvenici smatraju kako kurkumin posjeduje zaštitni učinak na široki niz bolesti uključujući maligne, autoimune, neurološke, metaboličke, plućne, jetrene i kardiovaskularne bolesti.

Ipak, među najčešćim područjima primjene kurkumina nalaze se stanja oslabljenog imuniteta te alergijskih bolesti koje karakterizira prekomjerna reaktivnost imunološkog sustava. Prava moć kurkumina leži u činjenici da uspijeva modulirati imunološki sustav tj. stimulirati ga kada je on preslab, ali i ublažiti aktivnosti imunoloških stanica kada je sustav suviše aktivan. Slično ponašanje posjeduje i vitamin D stoga se u kombinaciji s kurkuminom postiže sinergijski učinak koji je prepoznat u različitim kliničkim situacijama - primjerice neurološkim bolestima.

Kurkumin kod niskih doza može poboljšati odgovor antitijela u organizmu što ukazuje na njegov potencijalni blagotvoran učinak kod alergije, astme i artritisa.

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu