Sve što vas je zanimalo o sunčanju i sve što će vam ikad za njega trebati

Sastavili smo za vas mali priručnik o sunčanju sa svime što vam ikada može zatrebati kad je o suncu i sunčanju riječ.

 

Konačno smo dočekali ljeto i prvi pravi val ljetnih vrućina. Za koji dan pohrlit ćete na plažu i početi hvatati lijepi, osunčani ten. Istina je, sve izgleda bolje u preplanuloj varijanti, ali moramo ozbiljno shvatiti upozorenja dermatologa i izlagati se suncu pametno i odgovorno. Znamo, zvuči dosadno, ali sunce potiče starenje kože, a učinke starenja jako je teško – gotovo nemoguće – preokrenuti.

 

Priprema je ključ

Uvijek smo fokusirani na zaštitu kože tijekom ljetnih mjeseci, a zaboravljamo da kožu moramo njegovati i o njoj brinuti čitave godine. To uključuje razine rituale za zaštitu kože – od beauty tretmana do redovitog čišćenja i hranjenja kože, i to 365 dana godišnje. Ma kako zdravu i lijepu kožu sada imali – i koliko god stari bili – vaša koža treba pažnju i njegu cijele godine. Znate sve: redovito čišćenje lica, redovito korištenje preparata koji hrane kožu izvana i redovito korištenje dodataka prehrani koji je hrane iznutra. Naš je izbor svakog ljeta SUNLOVE SKIN+, nova generacija dodataka prehrani s inovativnom formulacijom antioksidansa – u ovom slučaju, vitamina E i selena – koji doprinose zaštiti stanica od oksidacijskog stresa. Osim toga, tu je mješavina ulja sjemenki boreča, argana te ulje ploda uljane palme koji su prirodno bogati vitaminom E, te antioksidansi lutein i koenzim Q10. Svi ti sastojci sinergijski hrane kožu iznutra. Astaksantin je antioksidans, tzv. „kralj karotenoida“ koji ima izrazito jako antioksidacijsko djelovanje - čak 11 puta jače od beta karotena i 500 puta od vitamina E. Antioksidanse trebate posebno ljeti – ali unosite ih kroz kvalitetnu i uravnoteženu prehranu, i naravno, uz Almagea SUNLOVE SKIN+.

Idealno, SUNLOVE SKIN+ treba početi koristiti tijekom proljetnih mjeseci kako biste spriječili i usporili starenje kože, pripremili kožu za sunce te ublažili negativne posljedice oksidacijskog stresa. Ali, ako ste i zaboravili početi na vrijeme, ne brinite jer SUNLOVE SKIN+ možete početi piti odmah s početkom godišnjeg odmora. U ovom slučaju savjetujemo vam da isprva povećate dozu na 2 kapsule dnevno.

 

Kvalitetna zaštita od sunca

Ne možemo to dovoljno naglasiti: kreme sa zaštitnim faktorom obavezan su sastojak vaše putne prtljage. Dermatolozi su složni u preporuci zaštitnog faktora (SPF) najmanje 30, što omogućava kvalitetnu zaštitu od sunca, neovisno o vašoj puti i tipu kože. Imajte na umu da su kreme i losioni sa zaštitnim faktorom dizajnirani da vas štite otprilike 2 sata, ako niste u vodi. Ako ste u vodi, onda se trajanje zaštite smanjuje na 20-ak minuta, a čak i vodootporne formule imaju rok trajanja otprilike 40 minuta. Posebno jake vodootporne formule traju oko 80 minuta. To sve znači da morate iznova nanositi zaštitnu kremu, posebno ako ulazite u more/ bazen ili se pojačano znojite.

Savjet dermatologa je da potražite zaštitne kreme koje sadrže cink i titan koji na koži blokiraju UVA i UVB zrake. Provjerite sastav kreme koju birate!

Također, kad je o zaštitnim kremama riječ, više je u pravilu bolje. Kako odrediti količinu? Jednostavno koristite više nego što mislite da vam treba.

 

Izbjegavajte najjače sunce

“Ponavljanje je majka znanja“: od 10 do 16 sati sunce je najjače i trebalo bi ga izbjegavati, sa zaštitnom kremom, a posebice bez nje. Oštećenja koja nastaju pretjeranim sunčanjem bolna su za početak, a ostavljaju i trajna oštećenja koja možda nisu vidljiva na prvu, ali vidjet će se s vremenom.

Osim toga, imajte na umu da kvalitetnu, i za organizam potrebnu, količinu vitamina D možete dobiti nakon samo 20-tak minuta na suncu. Vitamin D je važan imunomodulator, što znači da stimulira rad imunoloških stanica ako je prenizak (kao što je slučaj kod infekcija) te umiruje rad imuniteta ukoliko je on preintenzivan (u slučaju alergija). A ako želite biti sigurni da unosite dovoljno vitamina D, preporučujemo vam preporučujemo vam CURCUMIN FORTE+, dodatak prehrani s dodatkom vitamina D koji će se pobrinuti za poboljšanje funkcije vašeg imuniteta. 

 

Nabavite zaštitnu odjeću

Odjeća u pravilu ne štiti od štetnog sunčevog zračenja. Ipak, postoje neka pravila:

Materijal: Vuna vas štiti bolje od svile, a svila vas štiti bolje od pamuka.

Boja: Crna boja štiti bolje od svijetlih boja.

Tkanje: Gusto tkanje bolje je od rijetkog.

Suhoća: Suhi materijal štiti bolje od mokrog. Mokra, bijela pamučna majica ima, na primjer, zaštitni faktor 3.

S obzirom da ćete teško po vrućinama hodati u vunenoj, tamnoj, gusto pletenoj vesti, nabavite odjeću sa zaštitnim faktorom. To je posebno važno za djecu koju, kao što znate, teško možete zadržati na jednom mjestu.

 

Izgorjeti se može i kad je oblačno. A posebno kad puše

Nemojte da vas ugodni, ljetni povjetarac zavara: morate se zaštititi i kad puše pa ne osjećate da vam je vruće i da vam koža „gori“. Isto vrijedi i za oblačno vrijeme – zaštitite se svaki puta jer ćete se inače iznenaditi kako ste uspjeli izgorjeti na oblačnom vremenu.

 

Pazite na njegu poslije plaže

Sunce je potrebno za naše zdravlje, a na plaži je lijepo i zabavno. Ali sunčanje može biti, u prekomjernim količinama i štetno za kožu. Imajte na umu da samo 20-tak minuta izlaganja suncu ljeti, rješava sve vaše dnevne potrebe za vitaminom D. Pripazite da poslije plaže koristite i losione te slična sredstva za njegu kože. Tražite kreme i losione koji hidratiziraju kožu i bogati su aloe verom i biljkama poput gaveza, smilja, maslačka, kamilice, koprive i čička koji smanjuju upalne procese (crvenilo).

I budite dosljedni jer vaša zdrava koža vrijedi svakog truda.

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu