Trudnice, omega-3 masne kiseline i anemija kod novorođenčadi

Pri porodu su se pokazale veće zalihe željeza u organizmu

 

Nova studija španjolskih i britanskih istraživača pokazala je da uzimanje dodataka s dokozaheksaenskom kiselinom (DHA), dugolančanom omega-3 masnom kiselinom, tijekom trudnoće može pomoći u prevenciji razvoja anemije kod novorođenčadi, a tako potencijalno i podržati djetetov kognitivni razvoj tijekom ranih faza života.

U studiji je sudjelovalo 110 zdravih trudnica koje su bile podijeljene u dvije skupine. Počevši od šestog mjeseca trudnoće, jedna skupina je svakodnevno uzimala pripravak s DHA iz ribljeg ulja, dok je druga dobivala placebo. Obje skupine imale su uravnoteženu prehranu koja je uključivala i redovitu konzumaciju ribe.

Nakon analize uzoraka posteljice uzetih neposredno poslije poroda, primijećeno je da je dodatak DHA utjecao na aktivnost gena u posteljici na način da je poboljšao transport željeza kroz nju. Tako je novorođenčad majki koje su dobivale DHA, pri porodu i pokazala veće zalihe željeza u organizmu.

Stoga se pretpostavlja da uzimanje ribljeg ulja, odnosno, dodataka prehrani s DHA tijekom trudnoće može zaštititi od nepoželjnih posljedica preniskog statusa željeza kod djece – poput niske porođajne mase te nepravilnog kognitivnog razvoja tijekom kasnog fetalnog razdoblja i ranih faza nakon poroda.

 

Izvor: Journal of Functional Foods

Preuzeto s vitamini.hr

 

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu