Uljem krila protiv metaboličkog sindroma

Povišeni krvni tlak, previše kilograma, abdominalna pretilost, loša kontrola glukoze i lipida u krvi - sve su to tekovine obilja i modernog života, a kada se više tih tegoba javi u kombinaciji govorimo o metaboličkom sindromu.

Svaki od navedenih zdravstvenih problema pojedinačno povećava opasnost pojave bolesti, poput dijabetesa i bolesti srca, no udružene povisuju rizik od obolijevanja i do nekoliko puta. Stoga postaje prioritet normalizirati odrednice metaboličkog sindroma, a uz smanjenje tjelesne mase i pravilnu prehranu, studije pokazuju da od pomoći može biti i ulje krila.

 Tako je studija objavljena 2009. godine u uglednom časopisu The Journal of Nutrition otkrila kako unos omega-3 masnih kiselina u obliku ulja krila može značajno smanjiti razinu proupalnih supstanci koje se dovode u vezu s lošom kontrolom glukoze, poremećajem lipida u krvi i nealkoholnom bolesti jetre. Istraživanje je  provedeno na pretilim štakorima koji su podijeljeni u tri skupine. Prva je skupina unosila dijetu obogaćenu omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA) putem ribljeg ulja, druga je skupina unosila jednaku količinu omega-3 masnih kiselina u obliku ulja krila dok je treća skupina bila kontrolna. Rezultati su ukazali na nižu razinu triglicerida u jetri  u skupinama koje su unosile riblje ulje odnosno ulje krila u usporedbi s kontrolnom skupinom. Zanimljivo je da je razina triglicerida u srcu bila snižena isključivo kod skupine koja je unosila ulje krila. Dodatno, skupina koja je unosila ulje krila imala je i sniženu razinu proupalnih supstanci (endokanabinoida) u masnom tkivu koncentriranom oko struka. Ranijim istraživanjima je otkriveno kako niža razina takvih spojeva rezultira manjim nakupljanjem masnog tkiva na tom području.

 Još je nekoliko studija potvrdila da je upravo smanjenje proupalnih supstanci, odnosno endokanabinoida,  jedan od razloga pozitivnog učinka ulja krila na tegobe metaboličkog sindroma i to osobito kod gojaznih ljudi. Jedna od njih je objavljena u časopisu Nutrition and Metabolism 2011. godine. U studiji je sudjelovalo 63 ispitanika koja su uzimala ili 2g ulja krila dnevno, ili riblje ulje ili maslinovo ulje. Ulje krila je,  za razliku od ribljeg i maslinovog ulja, smanjilo razinu endokanabinoidnih spojeva u plazmi, isključivo kod gojaznih ispitanika.

 Sličan pozitivan učinak na odrednice metaboličkog sindroma utvrđeno je i u studiji objavljenoj 2013. godine u časopisu Lipids in Health and Disease. U studiji je sudjelovalo 11 gojaznih muškaraca koji su tijekom 24 tjedana unosili ulje krila u prahu u količini od 4g dnevno. Ulje krila u prahu je uz ulje krila sadržavalo i proteine. Na kraju studije značajno je porasla razina DHA i EPA u krvi ispitanika dok se smanjila razina endokanabinoidnih proupalnih supstanci. Također, smanjena je razina triglicerida za više od 20%. Iako ispitanici nisu gubili na tjelesnoj masi, unosom ulja krila u prahu je došlo do značajnog smanjenja omjera struka i bokova te omjera masnog tkiva koncentriranog oko struka  i mišićne mase.  Autori studije su zaključili da je unos ulja krila, u obliku dodatka prehrani, djelovao na smanjenje triglicerida u krvi gotovo jednako učinkovito kao i gubitak viška kilograma postignut promjenom prehrambenih i životnih navika, no u kraćem vremenskom razdoblju.

 Dodatan dokaz pozitivnog učinka ulja krila na razinu triglicerida u krvi donosi studija iz 2009. godine objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.  U njoj je na štakorima pokazano da prehrana bogata mastima bez unosa ulja krila rezultira višom razinom kolesterola i triglicerida kako u jetri tako i u krvi. S druge strane, kod štakora koji su unosili ulje krila, uočena je značajno niža razina kolesterola i triglicerida u jetri, te niža razinu kolesterola u krvi, a što je primjenjivana viša doza ulja krila, to je bilo značajnije sniženje tih lipida. Dodatno, unos ulja krila doveo je i do sniženja glukoze u krvi.

 Znanstvenici su otkrili i mehanizam djelovanja, naime, ulje krila je djelovalo na gene koji su zaduženi za sintezu masnih kiselina. Osim povoljnog djelovanja omega-3 masnih kiselina, znanstvenici smatraju kako blagotvornom učinku ulja krila doprinosi i sadržaj astaksantina -  snažnog antioksidansa koji je odgovoran za crvenu boju ulja krila.

 S obzirom da se visoka razina triglicerida povezuje s inzulinskom rezistencijom, dijabetesom tipa 2, aterosklerozom i bolestima srca i krvnih žila, vijest o učinkovitosti unosa ulja krila u poboljšanju parametara metaboličkog sindroma budi veliki optimizam u prevenciji jednog od najvećih zdravstvenih rizika današnjice.  

 

 Literatura:

·         Batetta, B. et al. Endocannabinoids May Mediate theAbility of (n-3) Fatty Acids to Reduce Ectopic Fat and Inflammatory mediators in Obese Zucker Rats. J. Nutr. 2009; 139:1-7.

·         Berge, K. et. al. Chronic treatment with kril powder reduces plasma triglyceride and anandamide levels in mildly obese men. Lipids Healt Dis.2013; 12:78.

·         Piscitelli, F. et. al. Effect of dietary kril oil supplementation on the endocannabinoidome of metabolically relevant tissues from high-fat-fed mice. Nutr & Met .2011; 8:51.

·         Tandy, S. et. al. Dietary Kril Oil Supplementation Reduces Hepatic Steatosis, Glycemia, and Hypercholesterolemia in High-Fat-Fed Mice.  J Agr Food Chem. 2009 14;57(19):9339-45.

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku