Važnost omega-3 masnih kiselina za zdravu trudnoću

Nevena Rendeli Vejzović: „Veliku pažnju pridodajem zdravoj prehrani i pijem puno vode što pozitivno utječe na moje dobro raspoloženje.“

 

Budući da se u trudnoći i tijekom dojenja često prehranom ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina iz njihovog najboljeg izvora -plave ribe, najčešće zbog straha od potencijalnog unosa toksične žive, dodaci prehrani postaju praktičan i koncentrirani izvor ovih važnih masnoća.

Omega-3 masne kiseline prepoznate su kao esencijalni nutrijenti za vrijeme trudnoće i ranog djetinjstva te imaju važnu ulogu u smanjenju nastanka degenerativnih bolesti u kasnijem životu. Prehrana bogata tim vrijednim supstancijama djeluje povoljno na zdravlje srca i krvožilja, a ujedno osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece.

Naime, posljednja 3 mjeseca trudnoće i prvih nekoliko godina života ključne su za pravilan razvoj mozga. Kada novorođenče dođe na svijet, njegova tjelesna masa čini samo 5 % tjelesne mase odraslih, ali zato veličina mozga čini 70 % veličine odraslog mozga. Preostali rast mozga odvija se tijekom prve godine života te predškolske dobi, tako da je rast mozga većinom završen do pete ili šeste godine života.

Poznata TV voditeljica Nevena Rendeli upravo je zakoračila u posljednje tromjesečje trudnoće, a u sklopu kampanje za zdravu trudnoću, koju provodi Almagea, otkriva kako je svjesna da je kvalitetna i raznovrsna prehrana izuzetno bitna za zdravu trudnoću. Nevena pazi koju ribu jede, a budući da plava riba zna akumulirati teške metale, uzima i dodatke prehrani koji imaju siguran izvor omege-3 masnih kiselina.

"Jesam li posljednji put rekla da je drugo stanje blaženo stanje? E, pa, došlo mi je to na naplatu. Na kraju drugog tromjesečja, slobodno mogu reći, počele su trudničke muke. Trbuh mi je toliki da više ne vidim svoja stopala kad uspravno stojim, noge mi natiču nakon nekoliko minuta šetnje, žgaravica za koju kažu da se kod trudnica često pojavljuje jer bebama raste kosa je učestala, a ni probava više ne funkcionira kao prije. Rekli bi naši stari, sad si tek prava trudnica.

A bilo je i vrijeme. Dosad sam stvarno uživala, jela što sam htjela, radila punom parom, vježbala, a sad su curice napokon te koje diktiraju tempo. Odmaram puno više, u laganu šetnju odlazim jednom dnevno, a vrijeme uglavnom provodim na terasi, sunčam se, čitam, sve što mi dođe pod ruku, gledam sve one serije i filmove koje nisam stigla pogledati i iskreno uživam. Uspjela sam čak malo uhvatiti i vitamina «sea», kako u posljednje vrijeme zovu boravak na moru.

Što se tiče prehrane nisam imala tipičnih trudničkih želja. Osim što jedem puno i često. Zato pijem jako puno vode, do dvije, tri litre dnevno. Na svu sreću moj suprug uživa u kuhinji pa sam lišena i te obaveze u trudnoći, a on se toliko trudi da mi kuha raznovrsno i zdravo pa stvarno nema potrebe da mu se miješam u posao. Osim što svakodnevno jedem voće i povrće, moja rodbina iz Dalmacije zna mi poslati i svježu ribu i plodove mora. Pazim samo da to nije plava riba jer zna imati olova i žive ali sve drugo je barem dva puta tjedno na meniju. Uživam i u sezonskom bilju, pa mi su mi sad u proljeće, omiljeni specijaliteti sa šparogama. Još samo kad bih manje jela slatkog ali tu i tamo moramo si i mi trudnice dozvoliti malo gušta.
S fizičkim promjenama dolaze naravno i psihičke. Osim konstantnih strahova jel' s bebama sve u redu, jel' se miču, a sad se već miču stalno, jel' se razvijaju kako treba i jel' im gužva u trbuhu s obzirom da su blizanke, počeli su i strahovi oko poroda. Kako, koji je način najbolji za mene i za bebe, mora li boljeti ili može i bezbolno? No tješim se da za to još ima vremena.

Sad su aktualne slatke brige. Kako će se zvati? Tata ima pravo na jedno a mama na drugo ime. Iako samo mijena stalna jest i po tom pitanju, otkrit ću vam moguće inicijale; u srpnju nam stižu L i M.", ističe Nevena Rendeli.


Zašto je Almagea PRENATAL OMEGA 3+ inovativan?
Almagea® Prenatal Omega3+ je mudri odabir za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje. Dolazi u inovativnoj Licaps® DuoCap™ kapsuli s tekućim punjenjem sadrži kritične nutrijente za zdravu trudnoću i dojenje u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama. DuoCap je patentirani sustav kapsule-u-kapsuli, u kojem je manja kapsula, prethodno napunjena, umetnuta u veću kapsulu napunjenu tekućim medijem. Unutarnja, manja kapsula sadrži vitamine i minerale. Dok se omega-3 masne kiseline nalaze u vanjskoj, većoj kapsuli. Kapsule ne sadrži otapala, konzervanse, gluten, laktozu, škrob, plastifikatore, alergene i GMO sastojke.

Almagea® Prenatal Omega3+ potražite u svim ljekarnama i preko Almagea web shopa . Pakiranje sadrži 60 kapsula. Cijena pakiranja iznosi 205,00 kn.

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku