Zaštitite kožu od teških oštećenja izazvanih suncem

Euromelanoma pokreće kampanju za poticanje svjesnosti o raku kože pod nazivom “Vaša koža je nezamjenjiva”

Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora i Referentni centar za melanom RH i ove su godine pokrenuli kampanju za poticanje svjesnosti o raku kože pod nazivom “Vaša koža je nezamijenjiva”. Akcija se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva turizma, a u njenu provedbu uključila se i Almagea.

Prilikom predstavljanja kampanje predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i voditeljica Referentnog centra za melanom MZ-a RH, prof. dr. sc. Mirna Šitum ukazala je na problematiku nastanka zloćudnih tumora kože, prezentirajući zabrinjavajuće podatke o oboljelima od melanoma u Hrvatskoj, kao i zabrinjavajuće statističke podatke o nekorištenju mjera fotozaštite u većini europskih zemalja.
Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2014. godini bilo ukupno 587 novooboljelih od melanoma od toga 305 muškaraca i 282 žene. Zabrinjavajući je podatak da je 2014. od melanoma oboljelo gotovo 50 osoba više nego 2013. godine, kao i podatak da je u ukupnom poretku melanom kod muškaraca došao na 9. mjesto, a u dobnoj skupini od 30 do 39 godina spada u tri najčešća zloćudna tumora, uz karcinom testise i štitnjače.

Ovogodišnja kampanja Euromelanom dan potaknuta je studijom provedenom od strane tvrtke La Roche-Posaya na preko 13.500 Europljana koja je pokazala da se samo 14% osoba štiti od sunca tijekom čitave godine iako ih 91% prepoznaje sve rizike izlaganja štetnim UV zrakama. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije međunarodne agencije za istraživanje raka procjenjuju da je u Europi svake godine preko 3,5 milijuna novooboljelih. Rak kože je daleko najčešći oblik raka čija incidencija raste brže od bilo kojeg drugog.

Kako na vrijeme pripremiti kožu i zaštititi je od štetnog utjecaja sunčevih zraka?

Poznato je da ljepota kože dolazi iznutra. I iako se za pravilnu zaštitu kože od UV zraka savjetuje nanošenje sredstava s visokim UV faktorom, nošenje sunčanih naočala s UV filtrima, šešira ili kapa te odjeće s dugim rukavima, kao i boravak u hladovini, kožu je prethodno potrebno dobro pripremiti za sunčeve zrake. Takvo djelovanje moguće je prevenirati djelovanjem iznutra kroz unos antioksidansa i specifičnih nutrijenata . Naime, brojne studije ukazuju na nutrijente koji mogu biti od velikog značenja u zaštiti kože od oštećenja.
Također, bitno je znati da antioksidanse nije poželjno uzimati u visokim dozama već ih treba znati kombinirati. Stoga, pravovaljanim uzimanjem tih nutrijenata putem dodataka prehrani kožu možemo pripremiti za izlaganje suncu, umanjiti oštećenja i pojavu alergija na sunce.

Prirodni dodaci prehrani dodatno štite kožu
Tajna lijepe kože skriva se u Almagea® SUNLOVE SKIN+ dodatku prehrani koji sadrži mješavinu ulja sjemenki boreča i argana te ulja ploda uljane palme, obogaćeno sa 6 mg astaksantina, te dodatnim količinama vitamina E i selena koji pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
Vrlo bitni sastojci u ovim pripravcima su dodatne količine vitamina E, antioksidansa astaksantina, selena, luteina i koenzima Q10. Upravo sinergijski učinak ovih aktivnih tvari s antioksidacijskim djelovanjem štiti stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala i omogućuje pripremu kože za odgovorno izlaganje suncu.

Posjetite www.euromelanoma.org i naučite otkriti znakove raka kože te preuzmite besplatni vodič za samopregled kože.

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku