ZAŠTO ESKIMI NE ZNAJU ZA SRČANE BOLESTI

Već sredinom prošloga stoljeća znanstvenici su utvrdili nisku učestalost bolesti srca u Eskima, i to objasnili prehranom koja sadrži veliku količinu ribe bogate masnoćom, odnosno višestruko nezasićenim masnim kiselinama (losos, tuna).

Radi se o omega-3 masnim kiselinama, koje u organizmu imaju niz važnih funkcija, a ne mogu se stvoriti u tijelu. Njihov utjecaj na kardiovaskularno zdravlje razmatran je u brojnim znanstvenim studijama. Većina ih je potvrdila njihov pozitivan učinak na smanjenje raznih nepoželjnih srčanih događaja, osobito aritmija, kao i na smanjenje dijela “zločestih” (trigliceridi), a povećanje “dobrih” masnoća (HDL kolesterol), u krvi kardiovaskularnih bolesnika i zdravih ljudi.

Unos dovoljne količine potrebnih omega-3 masnih kiselina teško je postići prehranom, stoga su razvijeni  lijekovi/dodaci prehrani, koji su uključeni i u preporuke Europskog i Američkih kardioloških udruženja za liječenje srčanih bolesnika. Novija ispitivanja umanjuju efekt omega-3 na  kardiovaskularne bolesti, što se tumači mnogo agresivnijim liječenjem lijekovima za smanjenje masnoće (statini), kao i promjenama u prehrani (konzumacija više ribe). Primijećena je veća korist od ovih lijekova/dodataka prehrani upravo u skupini osoba koje nisu liječene drugim lijekovima.

Omega 3 kapsule razlikuju se u odnosu na sadržaj i količinu sastojaka. U posljednje vrijeme osobito se ističe korist omega-3 proizvedenog iz antarktičkog račića (“krill”). Njegove prednosti su velika količina omega-3 masnih kiselina u za organizam najpovoljnijoj formi, dodatni antioksidans astaksantin, te manja prisutnost teških metala koje u sve većoj količini nalazimo u ribama, kao i dostupnost masnih kiselina.  

Potrebna su dalja, bolje planirana istraživanja utjecaja omega-3 masnih kiselina na kardiovaskularne bolesti, koja će točno utvrditi korist od ovih tvari u svim kategorijama bolesnika, kao i u zdravog stanovništva. Opća je preporuka prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, a srčanim bolesnicima i osobama  koje ne konzumiraju dovoljno masne ribe svakako se preporuča dodatak prehrani koji sadrži najbolju kombinaciju i dovoljnu količinu omega-3 masnih kiselina.

Autor članka:

prof. dr.sc. Maja Strozzi, dr.med.

KBC ZAGREB – KLINIKA ZA BOLESTI SRCA I KRVNIH ŽILA I MEDICINSKI FAKULTET SVUČILIŠTA U ZAGREBU

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku