Zdrava trudnoća počinje prije samog začeća

Iako je trudnoću teško točno isplanirati, većina parova u jednom periodu života donese odluku da su spremni za roditeljstvo i žele svoju želju ispuniti što prije.

 

Upravo je zato važno naglasiti da zdrava trudnoća započinje u onom trenutku kad žena odluči kako se želi ostvariti kao majka. Naime, baš kao i za vrijeme same trudnoće, postoje neke navike koje biste svakako trebali izbjegavati i one koje bi bilo dobro usvojiti jer – zdrava trudnoća zaista započinje i prije samog drugog stanja.

 

Usvojite zdrave životne navike

Za početak, trebali biste zaboraviti na alkohol i cigarete koje ubrzavaju proces menopauze, a potrebno je i unos kofeina svesti na minimum. Osim toga, iako je tjelesnna aktivnost uvijek poželjna, pretjerivanje u vježbanju se nipošto ne preporuča jer može zaustaviti ovulaciju, posebno ako pri izvođenju vježbi otkucaji srca prelaze 110 u minuti. I naravno, glavni krivac za sve - stres, trebalo bi izbjegavati.

Pokušajte se ne uzrujavati, racionalizirajte životne situacije i pokušajte negativne emocije otjerati od sebe jer one remete balans organizma koji je od iznimne važnosti. Upravo u tome pomažu nam određeni nutrijenti.

 

Obogatite svoju prehranu odabranim dodacima prehrani

Vitamin D potičine proizvodnju  spolnih hormona, poboljšava ovulaciju i hormonalni balans, B6 i B12 hormonski su regulatori šećera u krvi, nedostatak željeza može dovesti do gubitka ovulacije, dok folna kiselina prevenira različite vrste oboljenja, zaslužna je za očuvanje zdravlja fetusa te sprečava anomalije mokraćnih kanala. Obzirom da putem prehrane teško možemo u organiziram unijeti sve nutrijente koji su nam potrebni, posebno kad je o pripremi za trudnoću riječ, dodaci prehrani igraju značajnu ulogu kako bi imunitet majke, i uzročno posljedično djeteta, bio na zavidnoj razini.

Preporučuje se dnevni unos od najmanje 250 mg omega-3 masnih kiselina (DHA + EPA), a pritom udio DHA (dokozaheksaenske kiseline) treba iznositi najmanje 200 mg kako bi se postigao blagotvorni učinak na zdravlje majke i djeteta. Neosporna je važnost dovoljnog unosa ključnih vitamina i minerala, no za razvoj djeteta podjednako je važno unositi i dovoljno omega-3 masnih kiselina.

Kao odgovor na potrebe trudnica i dojilja kreiran je Almagea® Prenatal Omega3+: dodatak prehrani koji sadrži ključne nutrijente za zdravu trudnoću i dojenje u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama. Osigurava DHA - važnu omega-3 masnu kiselinu za razvoj moždanog tkiva i očne pozadine djeteta, zadovoljava povećane potrebe za folnom kiselinom, bogat je željezom te pomaže zadovoljiti potrebe za magnezijem, jodom te vitaminima B6 i B12. Dodatna je prednost što Prenatal Omega3+ sadrži dva oblika folne kiseline: aktivni oblik 5-MTHF (200 µg) te folnu kiselinu (200 µg) u jednakim udjelima što doprinosi optimalnoj bioraspoloživosti folata u tijelu majke. Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline i aktivnog oblika folata (5-MTHF) prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Aktivni sastojci nalaze se u  Licaps® DuoCap™ kapsulama koje dodatno povećavaju učinkovitost apsorpcije visokovrijednih aktivnih tvari te su blage za želudac, a ne sadrže otapala, konzervanse, gluten, laktozu, škrob, plastifikatore, alergene niti GMO sastojke.

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu