Almagea® CURCUMIN FORTE+

Kurkumin

 • Kurkumin je polifenol, biološki aktivna komponenta iz skupine kurkuminoida, zaslužan za karakterističnu žutu boju kurkume, začina koji se tradicionalno primjenjuje na područje Indije i jugoistočne Azije.
 • Pripisuju mu se brojne zdravstvene blagodati, osobito protuupalno i antioksidativno djelovanje
 • Nativni kurkumin se u ljudskom organizmu slabo apsorbira te se vrlo brzo neiskorišten izlučuje iz organizma, tj. ima iznimno nisku bioraspoloživost, nije topiv u vodi i nestabilan je u kiselom mediju koji je karakterističan za želudac
Vitamin D

 

 • Glavna je uloga vitamina D je održavanje normalne razine kalcija u krvi kontrolirajući njegovu apsorpciju i skladištenje. Vitamin D, također, potiče apsorpciju fosfora. Budući da kontrolira apsorpciju kalcija i fosfora, vitamin D je neophodan za rast, razvoj i zdravlje kostiju i zubi.
 • Vitamin D podržava rad imunološkog sustava što je bitno za ljude svih generacija. Funkcija vitamina D je, osim stimulacije imunološkog sustava kada je on preslab, i ublažavanje aktivnosti imunoloških stanica kada je taj sustav suviše aktivan. Vitamin D, također, sudjeluje u reguliranju stanične aktivnosti. Konkretno, dijeljenje stanica i njihova prirodna smrt ovisna je o dostupnosti vitamina D.
 • Vitamin D se pod utjecajem ultraljubičastih zraka može sintetizirati u koži (iz kolesterola). Smatra se da je izlaganje kože tijela suncu 10-15 minuta dvaput tjedno dovoljno da se osiguraju adekvatne količine vitamina D.
 • Namirnice sa značajnijim udjelom vitamina D su: žumanjak, jetra, masnija riba, maslac i obogaćena hrana.

Almagea® PRENATAL OMEGA3+

Omega-3 masne kiseline (DHA i EPA)

 • Omega-3 masne kiseline prepoznate su kao esencijalni nutrijenti za vrijeme trudnoće i ranog djetinjstva te imaju važnu ulogu u smanjenju rizika od nastanka degenerativnih bolesti u kasnijem životu. Prehrana bogata tim vrijednim supstancama djeluje povoljno na zdravlje srca i krvožilja, a ujedno osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece.

 • Posljednja 3 mjeseca trudnoće i prvih nekoliko godina djetetovog života ključne su za pravilan razvoj mozga. Kada novorođenče dođe na svijet, njegova tjelesna masa čini samo 5 % tjelesne mase odraslih, ali zato veličina mozga čini 70 % veličine odraslog mozga. Preostali rast mozga odvija se tijekom prve godine života te u predškolskoj dobi, tako da je rast mozga većinom završen do pete ili šeste godine života. U tom osjetljivom razdoblju za rast mozga i razvoj mentalnih sposobnosti, od osobite je važnosti dovoljan unos specifičnih nutrijenata poput DHA.

 • DHA (dokosaheksaenska masna kiselina) pripada skupini omega-3 masnih kiselina te je dominantna gradivna struktura mozga i mrežnice oka pa se smatra da unos DHA u trudnica i dojilja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi.  DHA je u prvim ključnim godinama života esencijalna odnosno ljudsko tijelo je ne može sintetizirati u dovoljnoj količini što upućuje na nužnost njenog dodatnog unosa. Riba, osobito ona masna, najbolji je izvor DHA, a osim riba i algi, jedini izvor DHA su posebno dizajnirani moderni proizvodi obogaćeni omega-3 masnim kiselinama poput Almagea® PRENATAL OMEGA3+.

 • Riblja ulja bogata omega-3 masnim kiselina (DHA i EPA) sigurna su za upotrebu te nisu utvrđeni toksični učinci njihovog svakodnevnog unosa. U časopisu Food and Chemical Toxicology*  objavljeno je kako su ulja bogata omega-3  masnim kiselinama poput ribljih ulja siguran prehrambeni izvor EPA i DHA. Sigurnost je potvrđena i u istraživanju objavljenom  u časopisu Arthritis Research & Therapy ** koje ističe da unos ribljeg ulja nema štetan učinak na majku i dijete.

 • Trudnice i dojilje postižu blagotvorni učinak uz dnevni unos 200 mg DHA. Preporučeni ukupni dnevni prehrambeni unos omega-3 masnih kiselina iznosi 250 mg.

Folna kiselina

 

 • Zbog bitne uloge u rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće, dijeljenju stanica i formiranju određenih struktura fetusa, sve žene reproduktivne dobi trebaju pripaziti na adekvatan unos folne kiseline. Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod djeteta u razvoju. Smanjen rizik je primijećen i kod žena koje su već imale trudnoću pogođenu defektima neuralne cijevi.

 • Nažalost, pokazalo se da većina žena putem hrane ne unosi dovoljne količine folata tijekom ključnog razdoblja - prije nego što shvate da su trudne. A to je vrijeme kada je adekvatan unos folne kiseline od najveće važnosti jer je niska razina folata majke čimbenik rizika za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Zbog toga se savjetuje da sve žene reproduktivne dobi kao dodatak hrani bogatoj folatima, svaki dan koriste i dodatke prehrani koji sadrže 400 mikrograma folne kiseline. Dodatnim unosom folne kiseline povećava se i razina folata u tijelu majke.

Željezo

 • Tijekom trudnoće potrebe za željezom se udvostručuju na otprilike 30 mg dnevno. Dodatno željezo nužno je za tvorbu crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina potrebnog za povećan volumen krvi majke. Željezo također doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te igra ulogu u procesu dijeljenja stanica. I fetus marljivo skladišti željezo kako bi imao zalihe kroz prvih nekoliko mjeseci života kada mu je prehrana manjkava na ovom važnom mineralu.

 • Trudnicama je korisno znati koje namirnice obiluju željezom te bi ih trebale redovito konzumirati. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su crveno meso, riba te meso peradi. Značajne količine željeza mogu osigurati i obogaćeni pekarski proizvodi, kao i proizvodi od cijelog zrna žitarica, zeleno lisnato povrće, mahunarke, jaja i sušeno voće. Željezo iz jaja i biljnih namirnica se ne apsorbira podjednako učinkovito kao željezo iz mesa, ribe i peradi. Apsorpciju željeza iz hrane biljnog porijekla moguće je poboljšati istovremenom konzumacijom s hranom bogatom vitaminom C, poput soka od naranče ili posluživanjem tamnozelenog lisnatog povrća, paprike ili brokule s mesom, ribom ili peradi.

 • Uravnotežen plan prehrane osigurava 12 do 14 mg željeza. Kako bi se zadovoljile povećane potrebe tijekom trudnoće, često se iskorištavaju zalihe željeza trudnice. Budući da mnoge žene ulaze u trudnoću s niskim zalihama željeza, često su u povećanoj opasnosti od razvoja anemije. Brojni stručnjaci preporučuju rutinsku suplementaciju niskim dozama željeza počevši od  prvog prenatalnog posjeta liječniku. Žene koje u povijesti bolesti imaju anemiju ili menoragiju (obilna menstruacija), nepravilno se hrane ili su imale uzastopne trudnoće, trebaju svakako dodatno uzimati željezo. U ostalim slučajevima poželjno je provjeriti razinu hemoglobina, te po savjetu liječnika, posegnuti za nadomjesnim željezom.

Vitamin D3

 • Budući da je vitamin D važan za apsorpciju i iskoristivost kalcija, potrebno je procijeniti i njegov unos. Iako nedostatan unos vitamina D može ugroziti rast fetusa i razvoj kostiju, preporuke za dnevni unos vitamina D tijekom trudnoće nisu povećane. Neadekvatna opskrba tijela vitaminom D može se javiti tijekom zimskih mjeseci kada su sunčeve zrake preslabe za sintezu vitamina D koja se prirodno događa u ljudskoj koži. Tada je osobito važno unositi dodatni vitamin D. Općenito, vitamin D se posljednjih godina razmatra kao nutrijent s brojnim blagotvornim učincima te je uputno prehranu obogatiti ovih dragocjenim vitaminom.

Vitamin B6
 • Vitamin B6 je prijeko potreban za razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata. Također ima važnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica, antitijela i neurotransmitera te je od ključne važnosti za razvoj živčanog sustava djeteta. Dodatno, vitamin B6 doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti te stoga može biti od pomoći kod ublažavanja hormonski izazvanih tegoba u trudnoći kao što su pojava umora i iscrpljenosti. Blago povišena koncentracija vitamina B6 u proizvodu Almagea PRENATAL OMEGA3+ posebno je prilagođena potrebama trudnica. 

Vitamin B12

 • Vitamin B12 u suradnji s folatom sudjeluje u formiranju fetalnog tkiva i organa. U prosjeku trudnice unose dovoljne količine vitamina B12, no vegetarijanke i veganke mogu imati ozbiljan deficit budući da se vitamin B12 nalazi samo u životinjskim namirnicama poput mesa, ribe, jaja i mlijeka.

Jod

 • Jod je prijeko potreban za normalno funkcioniranje štitnjače. Nedostatak joda tijekom trudnoće može ometati razvoj fetusa te dovesti do mentalne retardacije i malformacija ploda. Osim toga, može izazvati i gušavost u majke.

 • Preporuča se da trudnice unose dodatnih 25 μg joda odnosno sveukupno 175 μg joda dnevno u odnosu na odrasle žene. Najpouzdaniji prehrambeni izvor je jodirana kuhinjska sol – 1 čajna žličica osigurava oko 400 μg joda, a kao dobar prehrambeni izvor ističu se riba i plodovi mora.

Vitamin E (D-alfa-tokoferol)

 • Predstavnik je vitamina topivih u mastima.
 • Osnovno svojstvo vitamina E je da pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, odnosno stanja pretjerane produkcije štetnih slobodnih radikala.
 • Preporučena dnevna doza vitamina E koju treba unijeti u organizam iznosi 12mg za odrasle muškarce i žene.
 • Dnevna potreba za vitaminom E ovisi i o unosu višestruko nezasićenih masnih kiselina u prehrani. Što je više ovih masti u prehrani, veći je rizik da će njihovu strukturu oštetiti slobodni radikali te je stoga potreban vitamin E koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na masne kiseline. Optimalan omjer vitamina E i višestruko nezasićenih masnih kiselina je 0,4.
 • Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su: ulje pšeničnih klica, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta, lisnato zeleno povrće.
Magnezij

 • Magnezij je mineral koji je zastupljen u ljudskom tijelu u količini od otprilike 25 grama, od kojih je preko 50% smješteno u kostima. Istraživanja upućuju na efikasnost magnezija kod visokog krvnog tlaka tijekom trudnoće, grčeva, konstipacije i dispepsije (žgaravica). Magnezij je također prijeko potreban za normalan rast i razvoj kostiju te održavanje normalne funkcije živaca i mišića. U želucu služi za neutralizaciju želučane kiseline i pomaže u bržem kretanju hrane u probavnom traktu zbog čega mu se pripisuje i blago laksativno djelovanje.

 • Najbolji prehrambeni izvor magnezija jest hrana bogata vlaknima poput leguminoza, cjelozrnatih žitarica, povrća (posebice brokula, tikvice i tamno-zeleno lisnato povrće), sjemenke i orašasto voće (osobito bademi).

Almagea® L-CARNITINE ACTIVE+

L-karnitin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 • L-karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina posredstvom vitamina C, B6, niacina i željeza.
 • Brojne su funkcije karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije.
 • L-karnitin pomaže tijelu pri proizvodnji energije te je važan za rad srca i mozga, kao i kretanje.
 • Ako nema dovoljno L- karnitina, mastiGlavni izvor energije za ljude i životinje. MastiGlavni izvor energije za ljude i životinje. MastiGlavni izvor energije za ljude i životinje. Masti sadržavaju devet kalorija po jednom gramu. sadržavaju devet kalorija po jednom gramu. sadržavaju devet kalorija po jednom gramu. se ne koriste za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnim tkivima.
 • Niz studija pokazuje da L-karnitin u obliku dodatka prehrani ima blagotvoran učinak na oporavak nakon tjelovježbe.
 • Prehrambeni izvori karnitina uključuju životinjsko meso, osobito govedinu i perad, zatim ribu, pšenicu, šparoge i avokado.

Krom (krom III klorid)
 • Krom je esencijalni mineral, u tijelu zastupljen u vrlo malim koncentracijama.
 • Aktivna je komponenta faktora tolerancije glukoze (GTF) koji je neophodan za proizvodnju učinkovitog inzulina bez kojeg organizam ne može regulirati razinu šećera u krvi i tkivima.
 • GTF regulira inzulinsku aktivnost na dva načina – potičući cirkuliranje inzulina te smanjujući potrebu za njegovim otpuštanjem. Time krom postaje važan faktor kod osoba s dijabetesom, pretilošću  te sportaša pri regulaciji mišićne mase. Krom pridonosi održanju normalne razine šećera u krvi ukoliko se unosi barem 6µg dnevno.
 • Krom pridonosi i normalnom metabolizmu makronutrijenata.
 • Najbolji izvor kroma je pivski kvasac.

Almagea® SUNLOVE SKIN+

Ulje sjemenki boreča
 • Ulje sjemenki boreča sadrži gama-linolensku kiselinu, masnu kiselinu iz skupine omega-6 masnih kiselina. Gama-linolensku kiselinu organizam može proizvesti iz tvari koje se nalaze u hrani, ali samo u idealnim uvjetima, odnosno kod adekvatne količine nutrijenata, poput magnezija, cinka, vitamina C, B3 i B6 u organizmu.
 • Gama-linolenska kiselina se u tijelu pretvara u prostaglandin serije 1 (PGE1),  supstance slične hormonima koje djeluju protuupalno.
 • Nedostatak GLA primijećen je kod žena koje pate od predmenstrualnog sindroma, oboljelih od dijabetesa te kod osoba s kožnim poremećajima, poput skleroderme, ekcema i drugih tegoba koje se manifestiraju na koži.
Argan
 • Drvo argana (Argania spinosa) endemska je vrsta podrijetlom iz Maroka. 
 • U središtu ploda je vrlo tvrd orah koji sadržava jednu do tri male, uljem bogate sjemenke. Plodovi su zreli u lipnju i srpnju, a potrebno im je više od godine dana kako bi sazrijeli.
 • Tradicionalno, argan se koristi za dobivanje jestivog ulja te u kozmetičke svrhe kod suhe kože, kao i za njegu kose.
Ulje sjemenki argana
 • Ulje sjemenki argana ima dugu tradiciju primjene u njezi kože – osobito za hidraciju suhe kože.
 • Odlikuje se sadržajem jednostruko nezasićenih masnih kiselina (osobito oleinskom kiselinom) koje čine čak 80% ulja. 
 • U manjim količinama sadrži polifenole, karotenoide te sterole -  kolesterolu slične molekule biljnog porijekla koji uglavnom imaju građevnu funkciju – tvore biljne membrane.
 • Sadrži dvostruko više vitamina E od maslinovog ulja. Zahvaljući bogatom sadržaju vitamina E, pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa odnosno stanja pretjerane produkcije slobodnih radikala.
 • Sadržaj vitamina E i polifenola razlog su zašto je ulje argana vrlo stabilno
Boreč (boražina)
 • Boreč (Borago officinalis) je biljka iz porodice Boraginaceae. Riječ je o jednogodišnjoj biljci, visokoj oko 45 cm, karakteristične šuplje stabljike. Boreč je prepoznatljiv po modrim cvjetovima na dugim peteljkama koji vise kao zavinuti cvatovi. 
 • Biljka boreč je bogat izvor vitamina A, vitamina C, željeza i mangana.
 • Sjemenke boreča vrlo su cijenjene jer se iz njih dobiva ulje bogato gama-linolenskom kiselinom (GLA).
Karotenoidi
 • Karotenoidi su pigmeti odgovorni za narančastu, žutu, crvenu i zelenu boju voća i povrća.
 • Postoji 600 poznatih karotenoida, a najpoznatiji su alfa-karoten, beta-karoten, likopen, lutein, beta-kriptoksantin, astaksantin i zeaksantin.
 • Alfa i beta karoten te beta-kriptoksantin mogu se pretvoriti u vitamin A koji pridonosi održanju zdrave kože i vida te normalnoj funkciji imunološkog sustava.
Karotenoid iz Haematoccocus pluvialis mikroalge - astaksantin

 • Astaksantin je predstavnik karotenoida - pigmenata koji daju narančastu, crvenu, žutu i zelenu boju voću i povrću.
 • Brojnim studijama dokazano je njegovo antioksidativno djelovanje.
 • Astaksantin se komercijalno dobiva iz mikroalge Haematococcus pluvialis, a najbogatiji prehrambeni izvori ove tvari su losos, račići (krill) i škampi.
 • Crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe, rakove i jastoge, te boja lososa potječe od astaksantina. 
Vitamin E (D-alfa-tokoferol)

 • Predstavnik je vitamina topivih u mastima.
 • Osnovno svojstvo vitamina E je da pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa odnosno stanja pretjerane produkcije štetnih slobodnih radikala.
 • Dnevna potreba za vitaminom E ovisi i o unosu višestruko nezasićenih masnih kiselina u prehrani. Što je više ovih masti u prehrani, veći je rizik da će njihovu strukturu oštetiti slobodni radikali te je stoga potreban vitamin E koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na masne kiseline. Optimalan omjer vitamina E i višestruko nezasićenih masnih kiselina je 0,4.
 • Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su ulje pšeničnih klica, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta, lisnato zeleno povrće.
Cvijet kadifice
 • Široj javnosti kadifice su poznate više kao ukrasno bilje, no imaju i ljekovita svojstva. 
 • Za narančastu boju cvijetova odgovorni su karotenoidi, osobito lutein.
 • Tradicionalno se koristio za liječenje kožnih bolesti.
Lutein

 • Lutein je karotenoid zaslužan za žutu boju različitog voća i povrća.  Luteinom su primjerice bogate bundeve, marelice  i kukuruz. 
 • Ljudski organizam ne može sintetizirati lutein pa se mora unositi hranom ili putem dodataka.
 • Smatra se da se uobičajnom prehranom unosi oko 2-2,5 mg luteina dnevno. Iako preporučeni dnevni unos za lutein nije definiran, smatra se da bi dnevno trebalo osigurati oko 6-10 mg luteina.
Uljana palma
 • U svom sastavu palmino ulje sadrži 50% zasićenih i 50% nezasićenih masnih kiselina.
 • Ono što ga izdvaja od ostalih ulja je sadržaj alfa-tokotrienola, jednog od 8 oblika vitamina E koji u ulju uljane palme čini 70 % raspoloživog vitamina E.  Preostalih 30% osigurava tokoferol, široj javnosti poznatiji oblik vitamina E.
 • Palmino ulje je bogato je beta-karotenom, pigmentom iz skupine karotenoida kojeg tijelo pretvara u vitamin A.
Tokotrienol i tokoferol
 • Vitamin E postoji u osam oblika: četiri tokoferola (alfa, beta, gama, delta) i četiri tokotrienola (alfa, beta, gama, delta).
 • Vitamin E pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
Koenzim Q10 (ubidekarenon)

 • Jedan je od osnovnih tjelesnih koenzima, a u prirodi je vrlo rasprostranjen – nalazimo ga u kvascima, bilju, životinjama i ljudima.
 • Kao koenzim, ovaj nutrijent pomaže mitohondrijima, staničnim skladištima energije, u kompleksnom procesu transformacije hrane u ATP, energiju koja pokreće tijelo.
 • Naše tijelo stvara konezim Q10, međutim, starenjem se ta sposobnost smanjuje. Također, ovu supstancu unosimo i hranom, a najzastupljenija je u mesu i ribi.
Selen (natrijev selenat)

 • Selen je esencijalni element koji se nalazi u tijelu u malim količinama.
 • Selen je sastavni dio enzima pod nazivom glutation peroksidaza i kao takav pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
 • Selen pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava pa nedostatak selena slabi otpornost na infekcije kao rezultat smanjene funkcije bijelih krvnih zrnaca i prsne žlijezde.
 • Selen pridonosi održanju zdravlja kose i noktiju pa se primjerice nedovoljan unos selena može očitovati gubitkom boje kose ili promjenom boje noktiju
 • Kako bi se uočila pozitivna svojstva selena, potrebno je unijeti barem 15% preporučenog dnevnog unosa, odnosno barem 7.5 µg selena dnevno.
 • Brazilski orašćići su najbolji izvor selena u hrani. Kvasac, cjelovite žitarice i plodovi mora, također su dobar izvor selena.

Almagea KRILL OIL CARDIO+

Ulje račića krila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Kril je sitni morski račić, upečatljive crvene boje, čija se morska biomasa procjenjuje na čak 500 milijuna tona.
 • Služi kao hrana ribama, pticama i posebice kitovima, a obitava u vrlo hladnim i čistim vodama Anktarktika zbog čega je njegovo ulje sigurno od onečišćenja kakva mogu biti prisutna kod drugih, više pozicioniranih vrsta u hranidbenom lancu, poput ribe.
 • Kril se hrani planktonima i mikroskopskim algama koje proizvode omega-3 masne kiseline. Zahvaljujući takvoj prehrani obilato akumulira važne višestruko nezasićene masne kiseline (prvenstveno eikozapentaensku, EPA i dokozaheksaensku, DHA kiselinu) koje se mogu ekstrahirati u ulje krila.
 • Glavna specifičnost ulja račića krila je bogat sadržaj omega-3 masnih kiselina, odnosno EPA i DHA, koje su vezane na fosfolipide. U fosfolipidnom obliku ove masne kiseline imaju bolju apsorpciju i viši stupanj ugradnje u ciljana tkiva od metilnih i etilnih estera ili triglicerida omega-3 masnih kiselina kakve obično nalazimo u ribljem ulju.
 • Ulje krila se preporučuje koristiti u svrhu zaštite zdravlja srca.
Vitamin E (D-alfa-tokoferol)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Predstavnik je vitamina topivih u mastima.
 • Osnovno svojstvo vitamina E je da pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, odnosno stanja pretjerane produkcije štetnih slobodnih radikala.
 • Preporučena dnevna doza vitamina E koju treba unijeti u organizam iznosi 12mg za odrasle muškarce i žene.
 • Dnevna potreba za vitaminom E ovisi i o unosu višestruko nezasićenih masnih kiselina u prehrani. Što je više ovih masti u prehrani, veći je rizik da će njihovu strukturu oštetiti slobodni radikali te je stoga potreban vitamin E koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na masne kiseline. Optimalan omjer vitamina E i višestruko nezasićenih masnih kiselina je 0,4.
 • Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su: ulje pšeničnih klica, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta, lisnato zeleno povrće.

 

Selen (natrijev selenat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Selen je esencijalni element koji se nalazi u tijelu u malim količinama.  
 • Selen je sastavni dio enzima pod nazivom glutation peroksidaza i kao takav pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
 • Selen pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava pa nedostatak selena slabi otpornost na infekcije, kao rezultat smanjene funkcije bijelih krvnih zrnaca i prsne žlijezde.
 • Preporučena dnevna doza selena koju treba unijeti u organizam iznosi 55μg za odrasle muškarce i žene.
 • Brazilski orašćići su najbolji izvor selena u hrani. Kvasac, cjelovite žitarice i plodovi mora također su dobar izvor selena.

 

 

Dodatno

Članci

Nek' se srce smije!

Svjetski dan srca, koji održava 29. rujna, savršen je povod za promjenu nekih životnih navika. Dan je nastao s ciljem da potakne ljude na pozitivne životne promjene. Teško je samo tako preokrenuti navike i rutine koje imamo no postoje jednostavni i minimalni pomaci koji vode velikim promjenama, ne zahtijevaju previše napora te mogu biti prvi korak ka zdravom i jakom srcu. A prvi korak počinje – korakom.

Nastavi čitati

D za dobro zdravlje - vitamin od iznimnog značaja

Ljeto je i kalendarski došlo svome kraju, sve se manje izlažemo suncu pa je tako smanjena sinteza vitamina D u koži prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti. Upravo je on od velike važnosti za naš imunitet, a u trudnoći se potreba za ovim blagotvornim vitaminom topivim u mastima dodatno povećava.

Nastavi čitati

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku