Almagea® MAN FORMULA+

L-arginin

L-arginin je uvjetno esencijalna aminokiselina koja posjeduje brojne pozitivne učinke, primarno na endotelijalnu funkciju, sportske izvedbe, inzulinsku rezistenciju i erektilnu funkciju.

Erekcija je neurovaskularni događaj u kojem važnu ulogu ima metabolizam dušikovog oksida (engl. Nitrogen Oxide, NO).

 • Različite vrste mesa (puretina, piletina, teletina, govedina), mliječni proizvodi, mahunarke (soja, kikiriki, slanutak), sjemenke (sjemenke bundeve, sezam, pinjoli) i orašasti plodovi (bademi, orasi) prirodno sadrže arginin.
 • U muškaraca s erektilnom disfunkcijom bilježi se smanjena bioaktivnost dušikovog oksida. L-arginin je prirodni prekursor NO, njegova dostupnost u organizmu i dobra bioraspoloživost ima pozitivan učinak na produkciju samog NO te je zato L-arginin učestalo korištena prirodna tvar kod erektilne disfunkcije (King i sur., 2008).
L-citrulin

 

L-citrulin je uvjetno esencijalna aminokiselina zastupljena u tijelu. Njen najbolji prehrambeni izvor jest lubenica, a također je prisutan i u mahunarkama, mesu i orašastim plodovima.

 • · Predstavlja moćan endogeni prekursor L-arginina. Suplementacija L-citrulinom polučuje brojne blagotvorne učinke te može pomoći poboljšati erekciju kroz poboljšanje protoka krvi u organizmu i elastičnosti arterija, a u studijama navode kako može pridonjeti i boljem pamćenju te tjelesnim i sportskim izvedbama.

U istraživanjima koja su proučavala djelovanje L-citrulina i L-arginina na erektilnu disfunkciju uočeno je da su koncentracije L-arginina i L-citrulina snižene u muškaraca s teškom erektilnom disfunkcijom (Suzuki i sur., 2017).

Cink

 

Cink je mikroelement prirodno prisutan u brojnim namirnicama, poput orašastog voća, mahunarki, ribi, mesu te mlijeku i mliječnim proizvodima. Cink sudjeluje u brojnim fiziološkim funkcijama organizma, kao što su pravilan rast i razvoj, cijeljenje rana, pravilan razvoj kostiju, jačanje imunološkog te održavanje zdravlja reproduktivnog sustava.

 • Adekvatna koncentracija cinka može utjecati na aktivnost enzima koji sudjeluju u sintezi testosterona što može utjecati na povećanje njihove koncentracije. Povećanje koncentracije muških spolnih hormona blagotvorno djeluje na spermatogenezu, a samim time i na samu plodnost.
 • Cink ima i antibakterijsko djelovanje, posebice u urinarnom traktu muškarca.
 • U sjemenoj tekućini, cink se pojavljuje u visokoj koncentraciji te ima važnu ulogu u fiziologiji spermija uključujući utjecaj na fleksibilnost i stabilizaciju njihove membrane. Isto tako, sudjeluje u spermatogenezi u posljednjoj fazi razvoja gdje omogućuje postizanje zrelosti i pokretljivosti spermija.
 • Nedostatak cinka za vrijeme spermatogeneze jedan je od razloga abnormalnog rasta spermija, dok njegova adekvatna koncentracija može utjecati na produljenje životnog vijeka ejakuliranog spermija i samim time se povećava šansa za oplodnju. Isto tako, cink je esencijalan u začeću te u početnim fazama embriogeneze, odnosno pri implantaciji embrija.
 • Poznato je i njegovo antioksidacijsko djelovanje kroz stabilizaciju slobodnih radikala. Povećana koncentracija ovih štetnih spojeva zabilježena je kod muškaraca koji su neplodni te kod pušača, pa navedene skupine mogu posebno profitirati uzimanjem cinka.

Zaključno, cink je esencijalni mikroelement za mušku plodnost. Može se smatrati i nutritivnim markerom s mnogo potencijala u prevenciji, dijagnostici i liječenju muške neplodnosti (Fallah i sur., 2018, Wong i sur., 2002).

L-karnitin

 

L-karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina, a najčešće se definira kao “tvar slična aminokiselinama”. Naše tijelo samostalno proizvodi L-karnitin, no procjenjuje se da biosinteza L-karnitina zadovoljava samo 25 % tjelesnih potreba. Ostalih 75 % unosi se hranom i to poglavito putem mesa, a nalazimo ga i u ribi, pšenici, šparogama, avokadu i kikiriki maslacu (biljnim izvorima u vrlo malim koncentracijama).

 • L-karnitina u reproduktivnom sustavu muškaraca ima najviše u epididimisu i samim spermijima. Studije upućuju na to da primjena L-karnitina može značajno poboljšati kvalitetu, broj i pokretljivost spermija jer sudjeluje u procesu dobivanja stanične energije. L-karnitin djeluje i kao restaurator fosfolipidnog profila mitohondrijske membrane spermija inhibirajući oksidaciju masnih kiselina (Zhou i sur., 2007).
Vitamin E

Vitamin E pripada skupini vitamina topivih u mastima, njegova glavna uloga je antioksidacijsko djelovanje. Visoke razine ROS (engl. Reactive Oxygen Species, ROS) u tijelu smatraju se štetnima i dovode do peroksidacije lipida u plazmatskoj membrani spermija te DNA fragmentacije.

 • Povećana lipidna peroksidacija povezana je s narušenom pokretljivošću spermija, kao i smanjenom sposobnošću prodiranja spermija u jajnu stanicu. Vitamin E inhibira peroksidaciju višestruko nezasićenih masnih kiselina u membrani spermija te na taj način prekida lančanu reakciju stvaranja slobodnih radikala (Wen, 2006).
Likopen

 

Likopen je biljni pigment iz skupine karotenoida sa snažnim antioksidacijskim djelovanjem koji je zaslužan za žarko crvenu boju rajčica, ali i drugog crvenog voća i povrća.

 

 • Visoke koncentracije likopena pronađene su u testisima i sjemenoj tekućini, a smanjene razine uočene su u muškaraca koji pate od neplodnosti. Antioksidansi prisutni u sjemenoj tekućini i spermijima imaju ulogu u održavanju antioksidacijske ravnoteže.
 • Pretjerana koncentracija ROS može uzrokovati strukturna oštećenja DNA u stanicama spermija, oštećenja njihove membrane i smanjenje pokretljivosti spermija, što posljedično dovodi do neplodnosti.
 • Postoje brojni znanstveni dokazi o povezanosti unosa antioksidansa, posebno likopena, i poboljšanja markera oksidacijskog stresa u sjemenoj tekućini (Pakrashi, 2014).
 • U studiji objavljenoj u časopisu International Urology and Nephrology, napravilisu analizu sjemene tekućine nakon intervencije duge tri mjeseca i uzimanja 4 mg likopena kod ispitanika koji pate od idiopatske neplodnosti. Rezultati pokazuju poboljšanje koncentracije sjemene tekućine u 66 % ispitanika, poboljšanje pokretljivosti spermija u53 % ispitanika te poboljšanje morfologije spermija u 46 % ispitanika.
  • Autori studije zaključuju kako likopen ima potencijalnu ulogu u liječenju idiopatske neplodnosti u muškaraca (Gupta, 2002).
Bakar

Bakar je važan dio brojnih metaloenzima i metaloproteina, pa njegov nedostatak može biti uzrok problema u različitim sustavima u tijelu poput živčanog, koštano-mišićnog, imunološkog te reproduktivnog sustava.

 • Bakar je kofaktor mnogih enzima koji sudjeluju u brojnim staničnim procesima pa tako i onih koji sudjeluju u svim fazama spermatogeneze, ali i u rastu stanica testisa i epididimisa.
 • U današnje vrijeme, utjecaj bakra na spermije sve više istražuje i povezuje s utjecajem zagađenja okoliša te količinom teških metala kojima smo izloženi (Bedwal i Bahugna, 1994).
Folna kiselina

Folna kiselina pripada vitaminima B skupine, a uključena je u sintezu nukleinskih kiselina i metabolizam aminokiselina. Postoje brojna istraživanja koja su pokazala poveznicu između deficita folne kiseline, neplodnosti u muškaraca te erektilne disfunkcije.

 • Budući da ima sposobnost eliminacije slobodnih radikala, folna kiselina se koristi u liječenju neplodnosti. Uzimanje folne kiseline povezano je s povećanjem omjera reduciranog i oksidiranog oblika glutationa, jednog od najvažnijih tjelesnih antioksidansa (Joshi i sur., 2001).
 • Pregledni rad objavljen 2018. godine u časopisu Aging Male ukazao je kako deficit folne kiseline može biti čimbenik razvoja erektilne disfunkcije. Deficit vitamina B6, folne kiseline i vitamina B12 negativno utječe na biokemijske reakcije u kojima sudjeluje homocistein, zbog čega posljedično dolazi do visokih razina homocisteina u organizmu (hiperhomocisteinemija), a povećana razina homocisteina narušava funkciju endotela krvnih žila i erektilnu funkciju (Sansone i sur., 2018).
 • Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Andrology 2019. godine govore nam da su pacijenti s erektilnom disfunkcijom, koji su uzimali 500 µg folne kiseline dnevno tijekom 3 mjeseca, nakon perioda intervencije imali smanjenje simptoma erektilne disfunkcije, značajno se povećala vrijednost IIEF (engl. Internacional Indeks of Erectile Dysfunction) testa, a ujedno se značajno smanjila i razina homocisteina u plazmi.

Autori su zaključili kako je ovo jedna od prvih studija koja je pokazala pozitivan učinak uzimanja folne kiseline na razinu homocisteina kod muškaraca s erektilnom disfunkcijom te smatraju da bi se folna kiselina trebala prepisivati kao dodatak farmakoterapiji erektilne disfunkcije (Elshahid i sur., 2019).

Selen

Selen je esencijalni element u tragovima koji sudjeluje u brojnim fiziološkim funkcijama organizma poput antioksidacijskog djelovanja, utjecaja na plodnost, imunološki sustav, metabolizam štitnjače i drugih. Zanimljivo je kako samo jedan brazilski orah zadovoljava dnevne potrebe za selenom. S obzirom da je selen element u tragovima, svaka mala devijacija od normalne razine u krvi može imati ozbiljne posljedice.

 • Selen je glavni konstituent selenoproteina koji imaju različite uloge u muškoj plodnosti. Tako selen djeluje kao unutarstanični antioksidans u membranama testisa, ima zaštitnu ulogu epitela epididimisa te štiti spermije tijekom posljednje faze njihovog sazrijevanja od oksidacijskih oštećenja.
 • Rezultati brojih studija jasno ukazuju kako je selen esencijalni nutrijent za normalnu spermatogenezu (Ahsan i sur., 2014).
 • Zaključno, u brojnim znanstvenim istraživanjima postoje jasni dokazi koji ukazuju na poveznicu između svakodnevnog unosa antioksidansa i bolje kvalitete sjemene tekućine.

Almagea® MOTION SUPPORT+

Nedenaturirani kolagen tip II (UC-II®)

 • Kolagen tip II u najvećoj mjeri koncentriran je u zglobovima, budući da predstavlja osnovni strukturni protein hrskavice, vezivnog tkiva zglobova.
 • UC-II® je prirodna, standardizirana aktivna komponenta, poseban oblik nedenaturiranog kolagena tip II koji je u brojnim znanstvenim istraživanjima pokazao pozitivne učinke na zdravlje lokomotornog sustava.
 • Nedenaturirani kolagen nastaje kao rezultat nježnog tehnološkog procesa koji čuva prirodnu strukturu ovog proteina. Nedenaturirani oblik kolagena poznat je i pod nazivom nativni kolagen.
 • UC-II® dobiven je od hrskavice pileće prsne kosti, a potiče prirodnu obnovu i izgradnju hrskavice u zglobovima.
Vitamin D3

 

Vitamin D je esencijalan mikronutrijent iz skupine vitamina topivih u mastima, a često ga nazivamo sunčanim vitaminom.

Za razliku od ostalih vitamina koji se u organizam mogu unositi isključivo prehranom ili dodacima prehrani, vitamin D se može sintetizirati u organizmu, točnije u koži, iz endogenog kolesterola (7-dehidrokolesterola) pod utjecajem UVB zračenja.

Glavna je uloga vitamina D održavanje normalne razine kalcija u krvi kontrolirajući njegovu apsorpciju i skladištenje. Vitamin D, također, potiče apsorpciju fosfora. Budući da kontrolira apsorpciju kalcija i fosfora, vitamin D je neophodan za rast, razvoj i zdravlje kostiju, ali i zubi.

Osim što održava gustoću kostiju, smatra se da ovaj važan biogeni element ima ulogu u sprječavanju padova te pojave kardiovaskularnih, upalnih i malignih bolesti.

Nalazi se u ograničenom broju namirnica poput ulja iz jetre bakalara, žumanjka jaja, maslaca i riba iz hladnih sjevernih mora kao što su losos i haringa.

Vitamin K2

 

 • Vitamin K čini skupina strukturno sličnih organskih spojeva (naftokinona) esencijalnih za normalno funkcioniranje organizma. Riječ je o vitaminima topivim u mastima koji se skladište u masnom tkivu i jetri. Vitamin K1 (filokinon) iz biljaka i K2 (menakinon) koji proizvode bakterije, prirodni su oblici, dok su vitamin K3 (menadion), K4 i K5 sintetski spojevi.
 • Vitamin K2 u obliku MK-7 se najbolje apsorbira, najpotentniji je aktivator proteina krvožilnog sustava koji osiguravaju pravilnu ugradnju kalcija u kosti i elastičnost krvnih žila, a u kombinaciji s vitaminom D3 osigurava mehanizme potrebne za pravilnu mineralizaciju kostiju i prevenciju osteoporoze.
 • Vitamin K2 ili menakinon nalazi se u fermentiranoj hrani poput tvrdog zrelog sira i japanskog jela naziva natto napravljenog od fermentirane soje.
Vitamin C

 

 • Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin topljiv u vodi sa širokim rasponom funkcija u ljudskom organizmu. S obzirom da ga čovjek ne može sam sintetizirati, nužno je vitamin C unositi putem prehrane ili dodataka prehrani.
 • Kada pomislimo na vitamin C, vjerojatno prvo pomislimo na energiju, dobar imunitet, antioksidacijsko djelovanje i zdravlje cjelokupnog organizma. No, vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju hrskavice i kostiju čega je neophodan za stvaranje hrskavice u zglobovima.
 • Iako limun asocira kao najbolji izvor vitamina C ipak ga najviše ima u aceroli, američkoj višnji. Veće količine vitamina C možemo pronaći u zelenom povrću poput brokule, kelja, kupusa, cvjetače i špinata te bobičastom i citrusnom voću kao što su jagode, aronije, borovnice te limun, naranča, mandarina i grožđe.

Almagea® CURCUMIN FORTE+

Kurkumin

 • Kurkumin je polifenol, biološki aktivna komponenta iz skupine kurkuminoida, zaslužan za karakterističnu žutu boju kurkume, začina koji se tradicionalno primjenjuje na području Indije i jugoistočne Azije.
 • Pripisuju mu se brojne zdravstvene blagodati, osobito protuupalno i antioksidacijsko djelovanje.
 • Nativni kurkumin se u ljudskom organizmu slabo apsorbira te se vrlo brzo neiskorišten izlučuje iz organizma, tj. ima iznimno nisku bioraspoloživost, nije topiv u vodi te je nestabilan u kiselom mediju koji je karakterističan za želudac.
Vitamin D

 

 • je vitamin topiv u mastima čiji popis uloga u organizmu svakim danom postaje sve duži. Najpoznatija i jedna od glavnih uloga vitamina D je održavanje normalne razine kalcija u krvi kontrolirajući njegovu apsorpciju i skladištenje. Vitamin D potiče i apsorpciju fosfora. S obzirom da kontrolira apsorpciju kalcija i fosfora, vitamin D je neophodan za rast, razvoj i zdravlje kostiju i zubi.
 • podržava rad imunološkog sustava što je bitno za ljude svih generacija. Funkcija vitamina D je, osim stimulacije imunološkog sustava kada je on preslab (infekcije), isto tako i ublažavanje aktivnosti imunoloških stanica kada je njihova aktivnosti suviše jaka (alergije). Vitamin D sudjeluje i u reguliranju stanične aktivnosti. Konkretno, pravilno dijeljenje stanica i njihova prirodna smrt ovisna je o dostupnosti vitamina D.
 • sudjeluje i u reguliranju stanične aktivnosti. Konkretno, pravilno dijeljenje stanica i njihova prirodna smrt ovisna je o dostupnosti vitamina D.
 • pod utjecajem ultraljubičastih zraka (UVB) može se sintetizirati u koži (iz kolesterola). Međutim, razni okolišni čimbenici poput onečišćenja, nedovoljno sunca te geografski položaj zemalja na planeti i kut upada sunčevih zraka → smanjuju sintezu vitamina D pa ga je neophodno unijeti prehranom i/ili dodacima prehrani. Nažalost, vitamina D u hrani nema u znatnim količinama i malo je namirnica na tržištu koje su obogaćene vitaminom D. Samo je nekoliko namirnica s većim udjelom vitamina D: žumanjak, jetra, masnija riba, maslac i obogaćena hrana. Stoga se danas smatra kako je nedostatak vitamina D vrlo čest te da oko 1 milijarda ljudi na svijetu ima hipovitaminozu (nedostatak) vitamina D zbog čega je mudro posegnuti za pripravcima koji ga osiguravaju u dostatnoj količini.

Almagea® PRENATAL OMEGA3+

Omega-3 masne kiseline (DHA i EPA)

 • Omega-3 masne kiseline prepoznate su kao esencijalni nutrijenti za vrijeme trudnoće i ranog djetinjstva te imaju važnu ulogu u smanjenju rizika od nastanka degenerativnih bolesti u kasnijem životu. Prehrana bogata tim vrijednim supstancama djeluje povoljno na zdravlje srca i krvožilja, a ujedno osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece.

 • Posljednja 3 mjeseca trudnoće i prvih nekoliko godina djetetovog života ključne su za pravilan razvoj mozga. Kada novorođenče dođe na svijet, njegova tjelesna masa čini samo 5 % tjelesne mase odraslih, ali zato veličina mozga čini 70 % veličine odraslog mozga. Preostali rast mozga odvija se tijekom prve godine života te u predškolskoj dobi, tako da je rast mozga većinom završen do pete ili šeste godine života. U tom osjetljivom razdoblju za rast mozga i razvoj mentalnih sposobnosti, od osobite je važnosti dovoljan unos specifičnih nutrijenata poput DHA.

 • DHA (dokosaheksaenska masna kiselina) pripada skupini omega-3 masnih kiselina te je dominantna gradivna struktura mozga i mrežnice oka pa se smatra da unos DHA u trudnica i dojilja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi.  DHA je u prvim ključnim godinama života esencijalna odnosno ljudsko tijelo je ne može sintetizirati u dovoljnoj količini što upućuje na nužnost njenog dodatnog unosa. Riba, osobito ona masna, najbolji je izvor DHA, a osim riba i algi, jedini izvor DHA su posebno dizajnirani moderni proizvodi obogaćeni omega-3 masnim kiselinama poput Almagea® PRENATAL OMEGA3+.

 • Riblja ulja bogata omega-3 masnim kiselina (DHA i EPA) sigurna su za upotrebu te nisu utvrđeni toksični učinci njihovog svakodnevnog unosa. U časopisu Food and Chemical Toxicology*  objavljeno je kako su ulja bogata omega-3  masnim kiselinama poput ribljih ulja siguran prehrambeni izvor EPA i DHA. Sigurnost je potvrđena i u istraživanju objavljenom  u časopisu Arthritis Research & Therapy ** koje ističe da unos ribljeg ulja nema štetan učinak na majku i dijete.

 • Trudnice i dojilje postižu blagotvorni učinak uz dnevni unos 200 mg DHA. Preporučeni ukupni dnevni prehrambeni unos omega-3 masnih kiselina iznosi 250 mg.

Folna kiselina

 

 • Zbog bitne uloge u rastu majčinog tkiva tijekom trudnoće, dijeljenju stanica i formiranju određenih struktura fetusa, sve žene reproduktivne dobi trebaju pripaziti na adekvatan unos folne kiseline. Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod djeteta u razvoju. Smanjen rizik je primijećen i kod žena koje su već imale trudnoću pogođenu defektima neuralne cijevi.

 • Nažalost, pokazalo se da većina žena putem hrane ne unosi dovoljne količine folata tijekom ključnog razdoblja - prije nego što shvate da su trudne. A to je vrijeme kada je adekvatan unos folne kiseline od najveće važnosti jer je niska razina folata majke čimbenik rizika za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Zbog toga se savjetuje da sve žene reproduktivne dobi kao dodatak hrani bogatoj folatima, svaki dan koriste i dodatke prehrani koji sadrže 400 mikrograma folne kiseline. Dodatnim unosom folne kiseline povećava se i razina folata u tijelu majke.

Željezo

 • Tijekom trudnoće potrebe za željezom se udvostručuju na otprilike 30 mg dnevno. Dodatno željezo nužno je za tvorbu crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina potrebnog za povećan volumen krvi majke. Željezo također doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti te igra ulogu u procesu dijeljenja stanica. I fetus marljivo skladišti željezo kako bi imao zalihe kroz prvih nekoliko mjeseci života kada mu je prehrana manjkava na ovom važnom mineralu.

 • Trudnicama je korisno znati koje namirnice obiluju željezom te bi ih trebale redovito konzumirati. Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su crveno meso, riba te meso peradi. Značajne količine željeza mogu osigurati i obogaćeni pekarski proizvodi, kao i proizvodi od cijelog zrna žitarica, zeleno lisnato povrće, mahunarke, jaja i sušeno voće. Željezo iz jaja i biljnih namirnica se ne apsorbira podjednako učinkovito kao željezo iz mesa, ribe i peradi. Apsorpciju željeza iz hrane biljnog porijekla moguće je poboljšati istovremenom konzumacijom s hranom bogatom vitaminom C, poput soka od naranče ili posluživanjem tamnozelenog lisnatog povrća, paprike ili brokule s mesom, ribom ili peradi.

 • Uravnotežen plan prehrane osigurava 12 do 14 mg željeza. Kako bi se zadovoljile povećane potrebe tijekom trudnoće, često se iskorištavaju zalihe željeza trudnice. Budući da mnoge žene ulaze u trudnoću s niskim zalihama željeza, često su u povećanoj opasnosti od razvoja anemije. Brojni stručnjaci preporučuju rutinsku suplementaciju niskim dozama željeza počevši od  prvog prenatalnog posjeta liječniku. Žene koje u povijesti bolesti imaju anemiju ili menoragiju (obilna menstruacija), nepravilno se hrane ili su imale uzastopne trudnoće, trebaju svakako dodatno uzimati željezo. U ostalim slučajevima poželjno je provjeriti razinu hemoglobina, te po savjetu liječnika, posegnuti za nadomjesnim željezom.

Vitamin D3

 • Budući da je vitamin D važan za apsorpciju i iskoristivost kalcija, potrebno je procijeniti i njegov unos. Iako nedostatan unos vitamina D može ugroziti rast fetusa i razvoj kostiju, preporuke za dnevni unos vitamina D tijekom trudnoće nisu povećane. Neadekvatna opskrba tijela vitaminom D može se javiti tijekom zimskih mjeseci kada su sunčeve zrake preslabe za sintezu vitamina D koja se prirodno događa u ljudskoj koži. Tada je osobito važno unositi dodatni vitamin D. Općenito, vitamin D se posljednjih godina razmatra kao nutrijent s brojnim blagotvornim učincima te je uputno prehranu obogatiti ovih dragocjenim vitaminom.

Vitamin B6
 • Vitamin B6 je prijeko potreban za razgradnju proteina, masti i ugljikohidrata. Također ima važnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica, antitijela i neurotransmitera te je od ključne važnosti za razvoj živčanog sustava djeteta. Dodatno, vitamin B6 doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti te stoga može biti od pomoći kod ublažavanja hormonski izazvanih tegoba u trudnoći kao što su pojava umora i iscrpljenosti. Blago povišena koncentracija vitamina B6 u proizvodu Almagea PRENATAL OMEGA3+ posebno je prilagođena potrebama trudnica. 

Vitamin B12

 • Vitamin B12 u suradnji s folatom sudjeluje u formiranju fetalnog tkiva i organa. U prosjeku trudnice unose dovoljne količine vitamina B12, no vegetarijanke i veganke mogu imati ozbiljan deficit budući da se vitamin B12 nalazi samo u životinjskim namirnicama poput mesa, ribe, jaja i mlijeka.

Jod

 • Jod je prijeko potreban za normalno funkcioniranje štitnjače. Nedostatak joda tijekom trudnoće može ometati razvoj fetusa te dovesti do mentalne retardacije i malformacija ploda. Osim toga, može izazvati i gušavost u majke.

 • Preporuča se da trudnice unose dodatnih 25 μg joda odnosno sveukupno 175 μg joda dnevno u odnosu na odrasle žene. Najpouzdaniji prehrambeni izvor je jodirana kuhinjska sol – 1 čajna žličica osigurava oko 400 μg joda, a kao dobar prehrambeni izvor ističu se riba i plodovi mora.

Vitamin E (D-alfa-tokoferol)

 • Predstavnik je vitamina topivih u mastima.
 • Osnovno svojstvo vitamina E je da pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, odnosno stanja pretjerane produkcije štetnih slobodnih radikala.
 • Preporučena dnevna doza vitamina E koju treba unijeti u organizam iznosi 12mg za odrasle muškarce i žene.
 • Dnevna potreba za vitaminom E ovisi i o unosu višestruko nezasićenih masnih kiselina u prehrani. Što je više ovih masti u prehrani, veći je rizik da će njihovu strukturu oštetiti slobodni radikali te je stoga potreban vitamin E koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na masne kiseline. Optimalan omjer vitamina E i višestruko nezasićenih masnih kiselina je 0,4.
 • Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su: ulje pšeničnih klica, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta, lisnato zeleno povrće.
Magnezij

 • Magnezij je mineral koji je zastupljen u ljudskom tijelu u količini od otprilike 25 grama, od kojih je preko 50% smješteno u kostima. Istraživanja upućuju na efikasnost magnezija kod visokog krvnog tlaka tijekom trudnoće, grčeva, konstipacije i dispepsije (žgaravica). Magnezij je također prijeko potreban za normalan rast i razvoj kostiju te održavanje normalne funkcije živaca i mišića. U želucu služi za neutralizaciju želučane kiseline i pomaže u bržem kretanju hrane u probavnom traktu zbog čega mu se pripisuje i blago laksativno djelovanje.

 • Najbolji prehrambeni izvor magnezija jest hrana bogata vlaknima poput leguminoza, cjelozrnatih žitarica, povrća (posebice brokula, tikvice i tamno-zeleno lisnato povrće), sjemenke i orašasto voće (osobito bademi).

Almagea® L-CARNITINE ACTIVE+

L-karnitin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 • L-karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina posredstvom vitamina C, B6, niacina i željeza.
 • Brojne su funkcije karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije.
 • L-karnitin pomaže tijelu pri proizvodnji energije te je važan za rad srca i mozga, kao i kretanje.
 • Ako nema dovoljno L- karnitina, mastiGlavni izvor energije za ljude i životinje. MastiGlavni izvor energije za ljude i životinje. MastiGlavni izvor energije za ljude i životinje. Masti sadržavaju devet kalorija po jednom gramu. sadržavaju devet kalorija po jednom gramu. sadržavaju devet kalorija po jednom gramu. se ne koriste za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnim tkivima.
 • Niz studija pokazuje da L-karnitin u obliku dodatka prehrani ima blagotvoran učinak na oporavak nakon tjelovježbe.
 • Prehrambeni izvori karnitina uključuju životinjsko meso, osobito govedinu i perad, zatim ribu, pšenicu, šparoge i avokado.

Krom (krom III klorid)
 • Krom je esencijalni mineral, u tijelu zastupljen u vrlo malim koncentracijama.
 • Aktivna je komponenta faktora tolerancije glukoze (GTF) koji je neophodan za proizvodnju učinkovitog inzulina bez kojeg organizam ne može regulirati razinu šećera u krvi i tkivima.
 • GTF regulira inzulinsku aktivnost na dva načina – potičući cirkuliranje inzulina te smanjujući potrebu za njegovim otpuštanjem. Time krom postaje važan faktor kod osoba s dijabetesom, pretilošću  te sportaša pri regulaciji mišićne mase. Krom pridonosi održanju normalne razine šećera u krvi ukoliko se unosi barem 6µg dnevno.
 • Krom pridonosi i normalnom metabolizmu makronutrijenata.
 • Najbolji izvor kroma je pivski kvasac.

Almagea® SUNLOVE SKIN+

Ulje sjemenki boreča
 • Ulje sjemenki boreča sadrži gama-linolensku kiselinu, masnu kiselinu iz skupine omega-6 masnih kiselina. Gama-linolensku kiselinu organizam može proizvesti iz tvari koje se nalaze u hrani, ali samo u idealnim uvjetima, odnosno kod adekvatne količine nutrijenata, poput magnezija, cinka, vitamina C, B3 i B6 u organizmu.
 • Gama-linolenska kiselina se u tijelu pretvara u prostaglandin serije 1 (PGE1),  supstance slične hormonima koje djeluju protuupalno.
 • Nedostatak GLA primijećen je kod žena koje pate od predmenstrualnog sindroma, oboljelih od dijabetesa te kod osoba s kožnim poremećajima, poput skleroderme, ekcema i drugih tegoba koje se manifestiraju na koži.
Argan
 • Drvo argana (Argania spinosa) endemska je vrsta podrijetlom iz Maroka. 
 • U središtu ploda je vrlo tvrd orah koji sadržava jednu do tri male, uljem bogate sjemenke. Plodovi su zreli u lipnju i srpnju, a potrebno im je više od godine dana kako bi sazrijeli.
 • Tradicionalno, argan se koristi za dobivanje jestivog ulja te u kozmetičke svrhe kod suhe kože, kao i za njegu kose.
Ulje sjemenki argana
 • Ulje sjemenki argana ima dugu tradiciju primjene u njezi kože – osobito za hidraciju suhe kože.
 • Odlikuje se sadržajem jednostruko nezasićenih masnih kiselina (osobito oleinskom kiselinom) koje čine čak 80% ulja. 
 • U manjim količinama sadrži polifenole, karotenoide te sterole -  kolesterolu slične molekule biljnog porijekla koji uglavnom imaju građevnu funkciju – tvore biljne membrane.
 • Sadrži dvostruko više vitamina E od maslinovog ulja. Zahvaljući bogatom sadržaju vitamina E, pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa odnosno stanja pretjerane produkcije slobodnih radikala.
 • Sadržaj vitamina E i polifenola razlog su zašto je ulje argana vrlo stabilno
Boreč (boražina)
 • Boreč (Borago officinalis) je biljka iz porodice Boraginaceae. Riječ je o jednogodišnjoj biljci, visokoj oko 45 cm, karakteristične šuplje stabljike. Boreč je prepoznatljiv po modrim cvjetovima na dugim peteljkama koji vise kao zavinuti cvatovi. 
 • Biljka boreč je bogat izvor vitamina A, vitamina C, željeza i mangana.
 • Sjemenke boreča vrlo su cijenjene jer se iz njih dobiva ulje bogato gama-linolenskom kiselinom (GLA).
Karotenoidi
 • Karotenoidi su pigmeti odgovorni za narančastu, žutu, crvenu i zelenu boju voća i povrća.
 • Postoji 600 poznatih karotenoida, a najpoznatiji su alfa-karoten, beta-karoten, likopen, lutein, beta-kriptoksantin, astaksantin i zeaksantin.
 • Alfa i beta karoten te beta-kriptoksantin mogu se pretvoriti u vitamin A koji pridonosi održanju zdrave kože i vida te normalnoj funkciji imunološkog sustava.
Karotenoid iz Haematoccocus pluvialis mikroalge - astaksantin

 • Astaksantin je predstavnik karotenoida - pigmenata koji daju narančastu, crvenu, žutu i zelenu boju voću i povrću.
 • Brojnim studijama dokazano je njegovo antioksidativno djelovanje.
 • Astaksantin se komercijalno dobiva iz mikroalge Haematococcus pluvialis, a najbogatiji prehrambeni izvori ove tvari su losos, račići (krill) i škampi.
 • Crvena boja većine ljuskara, uključujući škampe, rakove i jastoge, te boja lososa potječe od astaksantina. 
Vitamin E (D-alfa-tokoferol)

 • Predstavnik je vitamina topivih u mastima.
 • Osnovno svojstvo vitamina E je da pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa odnosno stanja pretjerane produkcije štetnih slobodnih radikala.
 • Dnevna potreba za vitaminom E ovisi i o unosu višestruko nezasićenih masnih kiselina u prehrani. Što je više ovih masti u prehrani, veći je rizik da će njihovu strukturu oštetiti slobodni radikali te je stoga potreban vitamin E koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na masne kiseline. Optimalan omjer vitamina E i višestruko nezasićenih masnih kiselina je 0,4.
 • Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su ulje pšeničnih klica, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta, lisnato zeleno povrće.
Cvijet kadifice
 • Široj javnosti kadifice su poznate više kao ukrasno bilje, no imaju i ljekovita svojstva. 
 • Za narančastu boju cvijetova odgovorni su karotenoidi, osobito lutein.
 • Tradicionalno se koristio za liječenje kožnih bolesti.
Lutein

 • Lutein je karotenoid zaslužan za žutu boju različitog voća i povrća.  Luteinom su primjerice bogate bundeve, marelice  i kukuruz. 
 • Ljudski organizam ne može sintetizirati lutein pa se mora unositi hranom ili putem dodataka.
 • Smatra se da se uobičajnom prehranom unosi oko 2-2,5 mg luteina dnevno. Iako preporučeni dnevni unos za lutein nije definiran, smatra se da bi dnevno trebalo osigurati oko 6-10 mg luteina.
Uljana palma
 • U svom sastavu palmino ulje sadrži 50% zasićenih i 50% nezasićenih masnih kiselina.
 • Ono što ga izdvaja od ostalih ulja je sadržaj alfa-tokotrienola, jednog od 8 oblika vitamina E koji u ulju uljane palme čini 70 % raspoloživog vitamina E.  Preostalih 30% osigurava tokoferol, široj javnosti poznatiji oblik vitamina E.
 • Palmino ulje je bogato je beta-karotenom, pigmentom iz skupine karotenoida kojeg tijelo pretvara u vitamin A.
Tokotrienol i tokoferol
 • Vitamin E postoji u osam oblika: četiri tokoferola (alfa, beta, gama, delta) i četiri tokotrienola (alfa, beta, gama, delta).
 • Vitamin E pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
Koenzim Q10 (ubidekarenon)

 • Jedan je od osnovnih tjelesnih koenzima, a u prirodi je vrlo rasprostranjen – nalazimo ga u kvascima, bilju, životinjama i ljudima.
 • Kao koenzim, ovaj nutrijent pomaže mitohondrijima, staničnim skladištima energije, u kompleksnom procesu transformacije hrane u ATP, energiju koja pokreće tijelo.
 • Naše tijelo stvara konezim Q10, međutim, starenjem se ta sposobnost smanjuje. Također, ovu supstancu unosimo i hranom, a najzastupljenija je u mesu i ribi.
Selen (natrijev selenat)

 • Selen je esencijalni element koji se nalazi u tijelu u malim količinama.
 • Selen je sastavni dio enzima pod nazivom glutation peroksidaza i kao takav pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
 • Selen pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava pa nedostatak selena slabi otpornost na infekcije kao rezultat smanjene funkcije bijelih krvnih zrnaca i prsne žlijezde.
 • Selen pridonosi održanju zdravlja kose i noktiju pa se primjerice nedovoljan unos selena može očitovati gubitkom boje kose ili promjenom boje noktiju
 • Kako bi se uočila pozitivna svojstva selena, potrebno je unijeti barem 15% preporučenog dnevnog unosa, odnosno barem 7.5 µg selena dnevno.
 • Brazilski orašćići su najbolji izvor selena u hrani. Kvasac, cjelovite žitarice i plodovi mora, također su dobar izvor selena.

Almagea KRILL OIL CARDIO+

Ulje račića krila

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Kril je sitni morski račić, upečatljive crvene boje, čija se morska biomasa procjenjuje na čak 500 milijuna tona.
 • Služi kao hrana ribama, pticama i posebice kitovima, a obitava u vrlo hladnim i čistim vodama Anktarktika zbog čega je njegovo ulje sigurno od onečišćenja kakva mogu biti prisutna kod drugih, više pozicioniranih vrsta u hranidbenom lancu, poput ribe.
 • Kril se hrani planktonima i mikroskopskim algama koje proizvode omega-3 masne kiseline. Zahvaljujući takvoj prehrani obilato akumulira važne višestruko nezasićene masne kiseline (prvenstveno eikozapentaensku, EPA i dokozaheksaensku, DHA kiselinu) koje se mogu ekstrahirati u ulje krila.
 • Glavna specifičnost ulja račića krila je bogat sadržaj omega-3 masnih kiselina, odnosno EPA i DHA, koje su vezane na fosfolipide. U fosfolipidnom obliku ove masne kiseline imaju bolju apsorpciju i viši stupanj ugradnje u ciljana tkiva od metilnih i etilnih estera ili triglicerida omega-3 masnih kiselina kakve obično nalazimo u ribljem ulju.
 • Ulje krila se preporučuje koristiti u svrhu zaštite zdravlja srca.
Vitamin E (D-alfa-tokoferol)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Predstavnik je vitamina topivih u mastima.
 • Osnovno svojstvo vitamina E je da pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa, odnosno stanja pretjerane produkcije štetnih slobodnih radikala.
 • Preporučena dnevna doza vitamina E koju treba unijeti u organizam iznosi 12mg za odrasle muškarce i žene.
 • Dnevna potreba za vitaminom E ovisi i o unosu višestruko nezasićenih masnih kiselina u prehrani. Što je više ovih masti u prehrani, veći je rizik da će njihovu strukturu oštetiti slobodni radikali te je stoga potreban vitamin E koji sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na masne kiseline. Optimalan omjer vitamina E i višestruko nezasićenih masnih kiselina je 0,4.
 • Najbolji prehrambeni izvori vitamina E su: ulje pšeničnih klica, orašasti plodovi, sjemenke, biljna ulja, žumanjak jajeta, lisnato zeleno povrće.

 

Selen (natrijev selenat)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Selen je esencijalni element koji se nalazi u tijelu u malim količinama.  
 • Selen je sastavni dio enzima pod nazivom glutation peroksidaza i kao takav pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
 • Selen pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava pa nedostatak selena slabi otpornost na infekcije, kao rezultat smanjene funkcije bijelih krvnih zrnaca i prsne žlijezde.
 • Preporučena dnevna doza selena koju treba unijeti u organizam iznosi 55μg za odrasle muškarce i žene.
 • Brazilski orašćići su najbolji izvor selena u hrani. Kvasac, cjelovite žitarice i plodovi mora također su dobar izvor selena.

 

 

Dodatno

Članci

Novo pakiranje proizvoda L-CARNITINE ACTIVE+

Proizvod kojeg dobro poznajete u novom, većem izdanju!

Nastavi čitati

Trčanje i oprema: što ti doista treba, a bez čega možeš preživjeti?

Ultramaratonac Dejan Radanac piše o opremi koja nam je potrebna u ovim zimskim danima.

Nastavi čitati

Kurkuma - moćan sastojak za snažan imunitet

Jeste li znali da je kurkuma jedna od najbolje istraženih biljaka na svijetu?

Nastavi čitati

Kurkumin i vitamin D - partneri u eri pandemije COVID-19

Boriti se protiv novonastalih virusa uvijek je golem izazov.

Nastavi čitati

Njezin dnevnik u 30-ima: Nije u šoldima sve

Kako ne izgubiti živce i sve novce s računa kad je u pitanju trudnoća?

Nastavi čitati

Uz online kupnju 2 Prenatal Omega3+ kao poklon dobivate vezicu za dudu

Na poklon dobivate Woody Chewelry ručno heklanu vezicu za dudu u neutralnoj boji.

Nastavi čitati

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu