Astaksantin – zašto biste ga trebali upoznati?

LIFESTYLE     5 MIN      ALMAGEA      31.10.2023

Crveni pigment astaksantin jedan je od najjačih antioksidansa na svijetu, a pripada skupini karotenoida.

Što su antioksidansi?

Antioksidansi su molekule koje nalazimo u najvećim koncentracijama u voću i povrću, a sudjeluju u „čišćenju“ našega tijela od slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu nanijeti veliku štetu zdravim stanicama, remeteći građu stanice te uništavajući njezinu genetsku strukturu. Slobodni radikali nastaju u tijelu uslijed određenih kemijskih procesa – poput proizvodnje energije, a mogu biti potaknuti i vanjskim faktorima iz okoline poput kemijskih spojeva, toksina iz hrane, pesticida, smoga i sunčevih zraka. Zato je bitno svakodnevno unositi dovoljne količine antioksidansa u organizam, a nekada se to prehranom jednostavno ne uspijeva u potpunosti ostvariti.

Upoznajmo astaksantin!

Astaksantin je jedan od najjačih antioksidansa na svijetu koji pripada skupini karotenoida, molekula koje u prirodi nastaju u biljkama i mikroalgama te im daju karakterističnu crvenkastu/žutu/narančastu boju. Zbog svoje karakteristične, intenzivne crvene boje astaksantin je zaslužan za atraktivnu boju rakova, lososa i flaminga. Do sada je najbolji otkriveni prirodni izvor astaksantina mikroalga Haematococcus pluvialis.

Iako je kemijski vrlo sličan beta-karotenu, vrlo male razlike u strukturi čine velike razlike ovih dvaju spojeva u kemijskim svojstvima. Uloga astaksantina dobro je poznata kod oksidacijskog stresa – stanja do kojega dolazi kada je u tijelu veća koncentracija slobodnih radikala nego antioksidansa. Slobodni radikali i oksidacijski stres uzročnici su (ubrzanog) procesa starenja. U konačnici, ako je naše tijelo njima intenzivno i dugo izloženo, mogu biti čimbenik razvoja karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i brojnih upalnih stanja u organizmu.

Što kaže znanost?

Studije su tako dokazale da astaksantin djeluje antikarcinogeno,  kao i njegov blagotvorni učinak kod zaštite očiju te bolesti srca i krvnih žila.

Najčešće se preporuča upotreba astaksantina u proljetnim i ljetnim mjesecima kada je koža više izložena sunčevom zračenju, a time i onim štetnim dijelovima UV spektra koji pogoduju nastanku slobodnih radikala i oštećenju kože.

Istraživanja novijih datuma sve više upućuju na povoljan učinak astaksantina na imunološki sustav. Astaksantin ima mogućnost modulacije imunološkog odgovora čime smanjuje simptome i razvoj alergija, potiče imunološki sustav, nastanak T i B limfocita te NK stanica koje su bitne za obranu organizma od patogena i bolesti. Istraživanja ukazuju na smanjenje razine oksidacijskog oštećenja na DNA te C-reaktivnog proteina (oznaka CRP u krvnim nalazima) koji nam služi kao pokazatelj upalnog stanja u organizmu. Iz svih navedenih razloga astaksantin ima dokazanu ulogu jačanja i stabilizacije imunološkog sustava što je od izuzetne važnosti za svakodnevno normalno funkcioniranje.

Literatura:

  1. Park, J.S., Chyun, J.H., Kim, Y.K., Line, L.L., Chew, B.P. (2010) Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans. Nutrition & Metabolism. 7, 1-10.
  2. https://www.webmd.com/colorectal-cancer/qa/what-are-free-radicals-that-cause-cancer.
  3. Lin, K.H., Lin, K.C., Lu, W.J., Thomas, P.A., Jayakumar, T., Sheu, J.R. (2015) Astaxanthin, a Carotenoid, Stimulates Immune Responses by Enhancing IFN-γ and IL-2 Secretion in Primary Cultured Lymphocytes in Vitro and ex Vivo. Int. J. Mol. Sci. 29, 1-10.
Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Njega kože iznutra tijekom cijele godine i zaštita od oksidacijskog stresa.

22.75