Da li je spori napredak najsigurniji napredak?

  • Dejan Radanac
  • 3 min.
  • almagea
  • 01.02.2022.

Prošla godina je bila duga pa će ovaj tekst biti malo kraći. ? Nadam se da ste ispunili sve planirane i zacrtane rezultate i ciljeve te da ste prošlu (trkačku) godinu završili zdravi i neozlijeđeni, a to vam iskreno želim i u novoj sezoni.

U našem krajevima običaj je da sve dijete, odluke i planovi kreću od ponedjeljka pa je vjerojatno tako i kod svih novopečenih trkača ili onih koji to tek planiraju postati. Većina „stare trkačke garde“ već tjednima prikuplja zimske kilometre da bi na proljeće istrčala nove osobne rezultate i naplatila sve hladne zimske treninge.

Ono što je svima (i rekreativcima i profesionalcima) zajedničko je – planiranje.

Vjerojatno ste razmišljali o planu i programu treninga te kojim tempom krenuti. Oni koji trče u klubovima vjerojatno prate klupski plan i program treninga, onaj tko ima osobnog trenera prati njegove ili njezine smjernice, početnici upisuju škole trčanja i tek prave prve trkačke korake. Ostali, koji zbog nekih razloga nisu u mogućnosti trenirati na neki od tih načina, a željni su napretka i znanja, mogu čitati, educirati se i pokušati primijeniti okvirne smjernice o treningu te pokušati napredovati napredovati iz ciklusa u ciklus. Također, možete pratiti i naš plan treninga “Utrči u jesen dobrih navika i pridruži nam se u izazovu „Od kauča do 5 km u 7 tjedana“ – almagea®” koji će vam pomoći da u 7 tjedana otrčite svojih prvih 5 kilometara. 🙂

Najbitnija stvar u treningu, po meni, je spori napredak. Napredak koji se događa iz ciklusa u ciklus, iz sezone u sezonu, iz godine u godinu.

Zbog toga je bitno imati dugoročne planove i ciljeve jer potrebne su godine rada i treninga da bi došli do određene razine i onda je još godinama zadržali. Dugoročni plan i program treninga nije nešto što su osobe koje vam rade plan i vode vaš trenažni proces izmislile kako bi vas što duže zadržale „kod sebe“ nego nužna i ključna stvar potrebna za napredak bez ozljeda i nezadovoljstva. Zato ste ih vjerojatno i odabrali, ali nije od zgorega podsjetiti se. ?

Ako si sami sastavljate plan, kao što sam već pisao, bitno se educirati. U prošlom tekstu sam spomenuo neke knjige i trenere pa ću kroz nekoliko kratkih tekstova iznijeti okvirne smjernice kojih se i sam većinom pridržavam kad sastavljam plan i program za iduću sezonu. Od svih knjiga vezanih za trening i trčanje najviše me se dojmila knjiga Daniels´ Running Formula jer je autor maksimalno pojednostavio i objasnio trenažne procese te dao jasne, na znanstvenoj bazi utemeljene smjernice za planiranje treninga koje su primjenjive za većinu ljudi koji se bave trčanjem. Kroz cijelu knjigu naglasak je na postupnosti i prevenciji ozljeda u treningu te je npr. ciklus za maraton podijeljen u četiri faze od po šest tjedana te se u svakoj fazi volumen, intenzitet i gustoća treninga razlikuju s krajnjim ciljem da je trkač zdrav i spreman za određenu utrku. Najveći naglasak je na individualizaciji i specifičnom treningu za udaljenost za koju se trenira.

No, da ne duljim više u ovom tekstu jer bi bilo previše teksta za jedno čitanje u idućim tekstovima ću proći kroz sve faze te na taj način pokušati pomoći nekome da lakše napreduje u planiranju svojih novosezonskih ciljeva. Do tada trenirajte marljivo (kao i uvijek) te poseban naglasak stavite na prevenciju ozljeda, bilo to aktivnim odmorom, spavanjem i suplementacijom.

Moja dobitna Almagea kombinacija su Motion Support+ i Curcumin Forte+ jer se radi o kombinaciji nutrijenata za zaštitu koštano-zglobnog sustava i život u pokretu.