Kako račić kril pridonosi ženskom zdravlju

    5 MIN      ALMAGEA      10.01.2024

Omega-3 masne kiseline imaju višestruku ulogu: važne su za hormonalni balans, koncentraciju i pamćenje, normalan tijek trudnoće te za dojenje. Prehrana bogata tim vrijednim supstancijama djeluje povoljno na zdravlje srca i krvožilja, a ujedno osigurava pravilan razvoj mozga i vida u dojenčadi i djece.

Omega- 3 masne kiseline su važne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti žena svih dobnih skupina. Najviše se istraživao učinak omega-3 masnih kiselina na predmenstrualni sindrom i dismenoreju odnosno bolne mjesečnice.  Znanstvenici su pronašli povezanost između jačine menstrualnih bolova i smanjene koncentracije omega-3 masnih kiselina u krvi. Budući da se smatra da se dismenoreja javlja kada žene proizvedu višak prostaglandina F2alfa koji dovodi do snažnih grčeva maternice, jedan od logičnih načina rješenja ovog problema leži upravo u prehrani u kojoj su zastupljene omega-3 masne kiseline.

Superioran omega-3 dodatak prehrani kao što je račić kril ima čitav niz primjena koje doprinose boljem zdravlju žene.

Predmenstrualni sindrom – PMS  je skup fizičkih i emocionalnih simptoma koji su vezani uz menstrualni ciklus. Simptomi se javljaju obično 6 dana prije menstrualnog krvarenja te se ponavljaju u dva uzastopna ciklusa. Uz PMS se veže oko 200 simptoma. Emocionalni simptomi su: razdražljivost, nagle promjene raspoloženja, psihička preosjetljivost, iritabilnost, ljutnja, umor, depresija, nesanica, slaba koncentracija, promjena apetita i pojačana potreba za slatkom, slanom i masnom hranom. Fizički simptomi uključuju bolove u zglobovima i mišićima, glavobolju, napetost i osjetljivost grudi, pritisak u donjem dijelu trbuha, mučninu, promjene vezane uz stolicu, promjene u težini, prekomjerno zadržavanje tekućine u organizmu, pojačano lučenje sebuma i pojavu akni.

Postoji i teži oblik ovog poremećaja koji se naziva PMDD – predmenstrualni disforični poremećaj gdje se  uobičajeno javlja 5 simptoma od kojih je jedan depresija ili tjeskoba. Jedan od uzroka PMS-a je ciklička promjena hormona, do koje dolazi radi fluktuacije hormona, a takvi simptomi nestaju trudnoćom ili menopauzom.

Zanimljiva je studija provedena na Sveučilištu u Montrealu na ženama s dijagnozom predmenstrualnog sindroma. Pacijentice su bile podijeljene u tri skupine: prva skupina koristila je ulje krila, druga riblje ulje, a treća placebo. Istraživači su bilježili i podatke o uzimanju lijekova protiv bolova. Rezultati su pokazali da su žene koje su uzimale ulje krila koristile znatno manje lijekova protiv bolova u odnosu na druge skupine.

Što se tiče karcinoma dojke i omega-3 masnih kiselina jedna kineska studija je pokazala da konzumacija ribe smanjuje rizik za nastanak karcinoma dojke. Ipak, druge provedene studije nisu potvrdile te rezultate. Jedna je pokazala da je rizik za razvoj karcinoma dojke u 70% slučajeva manji ukoliko postoji visoka koncentracija DHA (dokosaheksaenske kiseline) u masnom tkivu dojki. Druga studija utvrdila je poveznicu između povišene razine omega-6 masnih kiselina i povećanog rizika od metastaza karcinoma dojke. Utvrđeno je, također, da omega-3 masne kiseline imaju upravo suprotan učinak.

Za nastanak karcinoma crijeva najveću ulogu ima genetska predispozicija, ali u 90% slučajeva ulogu imaju i ostali vanjski čimbenici među kojima je i prehrana. Nekoliko studija je potvrdilo da ljudi koji jedu pretežno ribu imaju najmanju šansu da razviju karcinom crijeva.

Istraživanja koja su se bavila pitanjem depresije, koja nije rijetka u žena, utvrdila su negativnu korelaciju između rizika za depresiju i koncentracije DHA u masnom tkivu. Također, pokazalo se da je rizik za postpartalnu depresiju obrnuto proporcionalan s konzumacijom ribe odnosno konzumacije omega-3 masnih kiselina u obliku dodataka prehrani.

Primjena omega-3 masnih kiselina u menopauzi našla je važnu blagodat.

Tim talijanskih znanstvenika  utvrdio je znatno smanjenje valunga kod žena koje su koristile omega-3 masne kiseline, a pozitivan učinak pripisuju djelovanjem na živčane stanice ili ulogom  u modulaciji funkcije neurotransmitera.

Kada je riječ o prevenciji osteoporoze i pravilnoj mineralizaciji koštanog tkiva pokazalo se da je od ključne važnosti poželjan omjer omega-3 i omega- 6 masnih kiselina.

Ulja krila ima anti age učinak zbog svog antioksidacijskog djelovanja. Kod žena koje su uzimale račić kril kroz 3 mjeseca došlo je do poboljšanja u teksturi kože, noktiju i kose. U 60% slučajeva došlo je i do smanjenja bora, a 50% ispitanica navodi da je osjećalo da ima više energije, mentalnu bistrinu i bolju koncentraciju.

Činjenica je da kod žena postoje specifične potrebe za omega-3 masnim kiselinama koje moraju biti prepoznate i trebaju biti zadovoljene bilo načinom prehrane bilo putem dodataka prehrani.

Autor: dr.med. Sanja Boras, spec. ginekologije i porodništva (Poliklinika Boras)

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Omega-3 masne kiseline neophodne za normalno funkcioniranje cijelog organizma.

21.97