Omega- 3 masne kiseline i rani razvoj mozga
5 MIN ALMAGEA 18.01.2024
5 MIN ALMAGEA 18.01.2024
Posebnu važnost u prehrani trudnice i malog djeteta imaju omega- 3 višestruko nezasićene masne kiseline iz dva velika razloga. Primarno, omega- 3 masne kiseline imaju važnu ulogu u izgradnji stanica i regulaciji važnih životnih procesa, i ne manje važno, zbog toga što ih ljudski organizam ne može sam stvoriti (sintetizirati) te je u potpunosti ovisan o unosu hranom. Za vrijeme prenatalnog razvoja, stanice mozga nastaju zapanjujućom brzinom od oko 250.000 stanica u minuti. Sredinom trudnoće (koncem dvadesetog tjedna razvoja fetusa) stvorene su milijarde neurona. Utjecaj prehrane djeteta na razvoj mozga je najveći u prenatalnom periodu. Kvalitetna prehrana i dobro zdravlje su u bliskoj povezanosti tijekom cijelog života, no ta je povezanost najizraženija u prvim godinama života. Nekvalitetna prehrana uzrokuje slabiji kognitivni razvoj, umanjuje pažnju i koncentraciju te smanjuje uspješnost u kasnijem životu. Pri rođenju, mozak dosegne 70% veličine i 25% težine odraslog mozga. U periodu koji slijedi, nastaju nove moždane stanice (neuroni) koji putuju na svoja konačna odredišta. Podstaknuti podražajima izvana, moždane stanice stvaraju međusobne poveznice (sinapse), čime se omogućava njihovo međusobno komuniciranje.
U navedenom periodu treba izbjegavati konzumiranje dugoživuće ribe (predatora) jer se u njima nalazi povećana koncentracija žive koja se prirodno nalazi u okolišu. Manja plava riba (sardele) su izvrstan izvor omega 3 masnih kiselina. One se u organizmu razgrađuju u masne kiseline dokozaheksaesku (DHA) i eikozapanteansku kiselinu (EPA). DHA čini preko 50% gradive tvari mozga i oko 65% očne pozadine. Osim što predstavljaju gradivi dio mozga, navedeni razgradni produkti omega 3 masnih kiselina, pristupajući na DNK, sudjeluju u složenim procesima regulacije aktiviranja gena. Dakle, njihova je važnost iznimna u složenim procesima razvoja mozga, te se osim konzumiranja hrane koja je bogata ovim mastima (dobri su izvori maslinovo ulje, bademi, laneno i konopljino ulje) preporučuje dodatno uzimanje omega- 3 u obliku kapsula ili ulja tijekom zadnjeg tromjesečja trudnoće (tada je najbrži rast mozga) i dojenja. Najnovija istraživanja su pokazala da uzimanje omega- 3 masnih kiselina tijekom trudnoće značajno umanjuje učestalost prijevremenog poroda. Kada je riječ o zdravlju mozga i stvaranju optimalnih uvjeta za njegov rast i razvoj, prijevremno rođenje donosi brojne komplikacije koje mogu imati nepovoljni utjecaj. U ljudskom mlijeku ima oko 30 puta više DHA nego u mlijeku drugih sisavaca. Konzumiranjem omega- 3 masnih kiselina majka može povećati koncentraciju DHA u svojem mlijeku i popuniti vlastite rezerve koje su značajno smanjene nakon poroda. Važnosti ovih masti tolika je da se svi nadomjesni mliječni pripravci (formule) dodatno njima obogaćuju.
Imunološki sustav je u bliskoj povezanosti s mozgom, stoga se poremećaji u jednom od ova dva sustava neposredno odražavaju na funkcioniranje drugog. U složenim procesima međusobne regulacije omega- 3 masne kiseline imaju važnu ulogu. One mogu reducirati stvaranje neželjenih proupalnih hormona (smanjuju upalnu reakciju), jačaju imuni sustav i pomažu kod alergija, reume, psorijaze i upalnih bolesti crijeva. Jedan dio djece koja boluju od autizma ima pridružene probleme s imunim sustavom, te je neobično važno spriječiti nastanak upale (npr. često imaju upalnu bolest crijeva) kako se upalni produkti ne bi širili krvlju do mozga i činili dodatnu štetu. U literaturi ima dosta izvješća o koristi terapijske primjene omega- 3 masnih kiselina u djece s poteškoćama učenja, hiperaktivnošću, autističkim spektrom i usporenim razvojem govora, no još uvijek nema potvrde u radovima koji zadovoljavaju najstrože kriterije znanstvenog istraživanja i zaključivanja.
Autor: Prof.dr.sc. Milivoj Jovančević, primarijus