Omega masne kiseline u trudnoći i tijekom dojenja

    7 MIN      ALMAGEA      19.01.2024

Razlog više za unos omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće.

Trudnice koje unose visoku razinu omega-3 masnih kiselina iz ribe pomažu djeci da razviju zdravu mikrobiotu i održavaju normalnu tjelesnu masu tijekom života, pokazala su nedavna istraživanja provedena na miševima.

Istraživanjem je utvrđeno da uravnotežene razine omega-3 i omega-6 masnih kiselina majki u trudnoći ili tijekom dojenja pozitivno utječu na zdravlje crijeva potomaka. Naime, potomci miševa s većom razinom omega-3 masnih kiselina u vrijeme dojenja mnogo su lakše održavali optimalnu tjelesnu masu kasnije tijekom života.

Ako je majka tijekom trudnoće ili dojenja unosila previše omega-6 masnih kiselina, došlo je do upalnih pojava u krvi njihovih potomaka. Potomci su također imali i veću količinu nezdravih bakterija u crijevima, što je u konačnici dovelo i do rasta njihove tjelesne mase.

S druge strane, ako je majka tijekom dojenja imala uravnoteženu i optimalnu razinu omega-3 i omega-6 masnih kiselina, crijeva njenih potomaka bila su zdravija, s obiljem poželjnih bakterija. Utjecaj majčinih razina masnih kiselina na zdravlje crijevne mikrobiote potomaka protegnuo se čak dok potomci nisu dosegnuli odraslo doba.

Dobiveni su podaci znanstvenicima dali nove informacije o još jednom načinu na koji raste tjelesna masa i nastaju metaboličke bolesti, a na to se može utjecati već u samoj trudnoći majke i njenom pravilnom prehranom.

Izvor: BMC Microbiome

Posljedice niske razine omega- 3 masnih kiselina

Nedostatak EPA i DHA odgovoran za prijevremeni porod?

Trudnice s niskom razinom omega-3 masnih kiselina dugog lanca u plazmi tijekom prvog i drugog tromjesečja imaju povećan rizik od prijevremenog poroda, pokazala su nedavna istraživanja.

Tim istraživača analizirao je uzorke krvi 376 žena koje su imale prijevremeni porod i krv 348 žena koje su rodile u terminu. Svim su ženama uzorke krvi uzeli tijekom prva dva tromjesečja trudnoće. Analiza krvi pokazala je da su žene s niskim razinama eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) kiseline (manjim od 1,6%) imale 10 puta veći rizik od prijevremenog poroda u odnosu na žene s visokim razinama EPA i DHA (višim od 1,8%).

Daljnjim proučavanjem podataka žena s postojano niskim razinama EPA i DHA u prvom i u drugom tromjesečju trudnoće, znanstvenici su uočili čak 48 puta veći rizik od prijevremenog poroda u odnosu na žene koje su imale postojano visoke razine EPA i DHA.

Znanstvenici naglašavaju da bi trudnice s niskim razinama EPA i DHA u plazmi trebale konzumirati više ribe ili uzimati riblje ulje kao dodatak prehrani kako bi smanjile rizik od prijevremenog poroda.

Izvor: EBioMedicine

Trudnice, omega-3 masne kiseline i anemija kod novorođenčadi

Pri porodu su se pokazale veće zalihe željeza u organizmu.

Nova studija španjolskih i britanskih istraživača pokazala je da uzimanje dodataka s dokozaheksaenskom kiselinom (DHA), dugolančanom omega-3 masnom kiselinom, tijekom trudnoće može pomoći u prevenciji razvoja anemije kod novorođenčadi, a tako potencijalno i podržati djetetov kognitivni razvoj tijekom ranih faza života.

U studiji je sudjelovalo 110 zdravih trudnica koje su bile podijeljene u dvije skupine. Počevši od šestog mjeseca trudnoće, jedna skupina je svakodnevno uzimala pripravak s DHA iz ribljeg ulja, dok je druga dobivala placebo. Obje skupina imale su uravnoteženu prehranu koja je uključivala i redovitu konzumaciju ribe.

Nakon analize uzoraka posteljice uzetih neposredno poslije poroda, primijećeno je da je dodatak DHA utjecao na aktivnost gena u posteljici na način da je poboljšao transport željeza kroz nju. Tako je novorođenčad majki koje su dobivale DHA, pri porodu i pokazala veće zalihe željeza u organizmu.

Stoga se pretpostavlja da uzimanje ribljeg ulja, odnosno, dodataka prehrani s DHA tijekom trudnoće može zaštititi od nepoželjnih posljedica preniskog statusa željeza kod djece – poput niske porođajne mase te nepravilnog kognitivnog razvoja tijekom kasnog fetalnog razdoblja i ranih faza nakon poroda.

Izvor: Journal of Functional Foods

Uzimanje DHA u trudnoći poboljšava pažnju u djece?

Razlike bi trebale biti vidljive kada djeca krenu u školu.

Dokosaheksaenska masna kiselina (DHA) je važna komponenta mozga, stoga postoji biološki opravdana vjera u njezine potencijalne dobrobiti.

Rezultati istraživanja POSGRAD (Prenatal Omega-3 Fatty Acid Supplementation and Child Growth and Development) upućuju na povezanost prenatalnog uzimanja dodataka prehrani u dozi od 400 mg DHA dnevno i poboljšane pažnje u djece dobi 5 godina.

Istraživanje je uključivalo 1 094 Meksikanki koje su slučajnim odabirom raspoređene u dvije skupine: jedna je skupina primala DHA, a druga placebo, u razdoblju od 18.-22. tjedna trudnoće do rođenja djece. Znanstvenici su procijenili podatke gotovo 800 djece dobi od 5 godina.

Rezultati su pokazali kako, premda nije bilo značajne razlike u osnovnim kognitivnim funkcijama i ponašanju između skupina, značajno poboljšanje je primijećeno u djece čije su majke za vrijeme trudnoće uzimale DHA. Autori ističu kako dokazi o utjecaju poboljšanja prehrane majke na kognitivne sposobnosti djeteta tijekom prvih 1000 dana života ne dolaze do izražaja prije nego djeca krenu u školu i osjete izazove okoline. Dugoročan značaj ovih saznanja i utjecaj intervencije POSGRAD na kognitivne i biohevioralne funkcije tijekom školovanja tek treba utvrditi.

Nedostatak ovog istraživanja je u tome što znanstvenici nisu mjerili status omega-3 masnih kiselina i kod majki i kod potomaka. Istraživanje bi dobilo na značaju kada bi se znalo jesu li sva djeca majki koje su uzimale dodatke prehrani imala viši status DHA te jesu li veće dobrobiti postignute kod djece s višim statusom DHA. Zaključeno je kako bi sva buduća istraživanja koja uključuju intervenciju s omega-3 masnim kiselinama trebala uključivati i mjerenja statusa omega-3 masnih kiselina.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition

Autor: Vitaminoteka d.o.o.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Formulacija za mame i one koje će to tek postati..

29.98