Potporni oblik terapije kod psorijaze

    7 MIN      ALMAGEA      16.01.2024

Psorijaza je učestala kronična upalna bolest kože koja obično slijedi tijek povlačenja i pogoršanja. Najčešća vrsta psorijaze odlikuje se mrljama s izrazitim granicama koje mogu biti ružičaste ili sive boje sa srebrnkastom ljuskavom kožom. Ove mrlje mogu uzrokovati i lokaliziranu hiperpigmentaciju. Simptomi se mogu po prvi put pojaviti u bilo kojoj dobi, međutim, najčešće se pojavljuju u ranim fazama odrasle dobi ili kasnije u životu, tijekom 50-ih do 60-ih godina.

Astaksantin i utjecaj na kožu

Nekoliko studija demonstriralo je ulogu astaksantina u poboljšanju izgleda. Izdvojit ćemo tri studije:

   1. Studija provedena u Japanu u kojoj su sudjelovale žene u dobi oko 40 godina i koje su 4 tjedna dnevno unosile 2 mg astaksantina pokazala je da se nakon samo 2 tjedna terapije poboljšao gotovo svaki aspekt zdravlja i izgleda kože žene. Poboljšanje je nakon 4 tjedna bilo još i vidljivije. Djelovanje astaksantina uključilo je smanjenje bora, bolju vlažnost, poboljšan tonus i elastičnost kože, nježniju površinu i manje nečistoća.
   1. Kanadska studija iz 2003. koja je uključila žene u dobi između 35 i 55 godina koje su dobivale astaksantin u kombinaciji s omega-3 masnim kiselinama i morskim glikozaminoglikanima, pokazala je da navedena suplementacija rezultira poboljšanjem zdravlja i izgleda kože u svim mjerenim parametrima.
   1. Europska studija ispitivala je utjecaj unosa 5 mg astaksantina uz još dva sastojka. Rezultati su pokazali da suplementacija rezultira smanjenjem nastanka bora, 78 %-tnim povećanjem gustoće dermisa te vidljivim pozitivnim promjenama cjelokupnog izgleda kože.

  Kod unosa astaksantina dobro bi bilo obratiti pozornost na to sadrži li pripravak prirodni ili sintetički astaksantin. Naime, sintetički se dobiva od petrokemikalija i ima 20 puta slabije djelovanje od prirodnoga.

  Izvor: Journal of Dermatological Science 2010 May;58(2):136-42.

  Kako astaksantin djeluje na oksidacijski stres?

  Astaksantin, pigment iz porodice karotenoida, uglavnom se nalazi u algama – Haematococcus pluvialis – kojima se hrane ribe poput lososa. Njegovo antioksidacijsko djelovanje je i do 500 puta jače od onog koje ostvaruje vitamin E.

  Svakodnevna suplementacija astaksantinom može zaštititi DNK od oksidacijskih oštećenja te podići funkciju imunološkog sustava na višu razinu, tvrdi nova američka studija.

  Istraživanje provedeno na 42 žene prosječne dobi od 21 godine koje je trajalo 8 tjedana, pokazalo je kako konzumacija nekoliko miligrama astaksantina ima značajan učinak na obrambene mehanizme organizma. Promatrano je nekoliko pokazatelja: 8-OHdG (8 hidroksi-2-deoksigvanozin), CRP (C reaktivni protein), NK stanice te T i B limfociti. 8-OhdG, izravni pokazatelj oštećenja DNK, u skupini koja je primala 2 mg dnevno pao je za 32% a pri 8 mg dnevno za čak 43%. CRP, pokazatelj upale, bio je značajno reduciran, a aktivnost T i B limfocita te NK stanica značajno povišena.

  Izvor: Park JS, Chyun JH, Kim YK, Line LL, Chew BP. (2010) Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans. Nutr. Metab. Mar 5;7:18.

  Q10, vitamin E i selen za psorijazu

  Psorijaza je kronična upalna kožna bolest koja zahvaća 2-3 % populacije, uvelike umanjuje kvalitetu života i najčešće traje doživotno, a kod 10-30 % pacijenata se razvije i psorijatični artritis. Klinički rezultati konvencionalne terapije težih oblika psorijaze nisu zadovoljavajući i postoji problem toksičnosti lijekova koji se koriste pa oboljeli često koriste biljne pripravke, dodatke prehrane (npr. omega-3 masne kiseline i β-karoten) i specifične načine prehrane.

  Novo istraživanje na skupini od 58 pacijenata s težim oblicima psorijaze po prvi put pokazuje da kombinacija antioksidansa i konvencionalne terapije popravlja stanje te paralelno smanjuje razinu oksidativnog stresa. Ispitanici su tijekom mjesec dana dobivali koenzim Q10 (50 mg/d), vitamin E (50 mg/d) i selen (48 µg/d).

  Uzimanje nutrijenata u obliku dodataka prehrani značajno je smanjilo markere oksidativnog stresa te se nameće kao koristan dodatni, potporni oblik terapije u osoba s teškim oblikom psorijaze.

  Selen u zaštiti kože

  Selen je element u tragovima koji utječe na imunološki sustav. Naime, prema studiji niže selen je povezan sa 60 % manjim rizikom od karcinoma kože. U studiji je sudjelovalo 485 odraslih ispitanika koji su podijeljeni u tri skupine s obzirom na koncentraciju karotenoida, vitamina E i selena u serumu.

  Kroz razdoblje od 8 godina je praćen rizik od karcinoma kože. Iako nije primijećen utjecaj razine karotenoida i vitamina E na incidenciju karcinoma, koncentracija selena u serumu je imala obrnuto proporcionalni utjecaj na pojavu karcinoma kože. Konkretno, u usporedbi s ispitanicima koji su imali najmanju razinu selena (0.4-1.0 µmol/L) , oni s najvišom razinom selena u serumu (1.3-2.8 µmol/L) su čak 60 % rjeđe obolijevali od karcinoma kože.

  Izvor: Van der Pols JC, Heinen MM, Hughes MC, Ibiebele TI, Marks GC, Green AC. (2009) Serum antioxidants and skin cancer risk: an 8-year community-based follow-up study. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. Apr;18(4):1167-73.

  Selen je esencijalni element koji se nalazi u tijelu u malim količinama. Ipak u tijelu ima brojne važne zadaće. Selen je sastavni dio enzima pod nazivom glutation peroksidaza i kao takav pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

  Nadalje, pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava pa nedostatak selena slabi otpornost na infekcije kao rezultat smanjene funkcije bijelih krvnih zrnaca i prsne žlijezde. Također pridonosi normalnom radu štitne žlijezde budući da pomaže regulaciju proizvodnje hormona trijodtironina i trijodtiroksina.

  Još jedno važno svojstvo selena je da pridonosi održanju normalne kose i noktiju pa se primjerice nedovoljan unos selena može očitovati gubitkom boje kose ili promjenom boje noktiju.

  Autor: Nutricionistički tim Vitaminoteke

  Istaknuti proizvodi

  Istaknuti proizvodi

  Njega kože iznutra tijekom cijele godine i zaštita od oksidacijskog stresa.

  22.75