Prehrambene masti i prevencija steatoze jetre – novi uvid u utjecaj ulja račića krila
7 MIN ALMAGEA 15.01.2024
7 MIN ALMAGEA 15.01.2024
Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) je stanje uzrokovano akumulacijom masti u jetri, pri čemu je kod velikog broja oboljelih masna jetra povezana s pretilošću, dijabetesom tipa 2, inzulinskom rezistencijom i drugim metaboličkim poremećajima poput hipertenzije i dislipidemije – odnosno stanjem kojeg nazivamo metaboličkim sindromom (MetS). Populacijska su istraživanja pokazala kako je NAFLD vjerojatno uzrok i povećane smrtnosti, a procjenjuje se kako pogađa 10 do 35 % svjetske populacije. Masna jetra razvija se kod osoba čiji unos alkohola nije značajan (< 10 g na dan za žene i < 20 g za muškarce). Karakteriziraju je histološke promjene koje uključuju količinu masti u jetri (veća od 5 %) te druge promjene u tkivu jetre koje variraju od upale do apoptoze i nekroze stanica jetre pa sve do fibroze odnosno nakupljanja vezivnog tkiva u jetri kao odgovor na oštećenja. Nealkoholni steatohepatitis (NASH) je opasan oblik ove bolesti jer povećava rizik od razvoja progresivne bolesti jetre.
Prevalencija masne jetre povećava se zajedno s povećanjem pretilosti, a oba su procesa usko povezana s inzulinskom rezistencijom. Normalna količina masti u jetri manja je od 5 %. Kod zdravih stanica jetre, energija dobivena putem hrane iz glukoze, fruktoze i lipida, pohranjuje se u obliku glikogena, dok se višak lipida raspoređuje po perifernim tkivima i skladišti u obliku masnog tkiva. Kod masne bolesti jetre proces pohranjivanja masnog tkiva je poremećen te dolazi do povećanog nakupljanja masti u stanicama jetre poglavito zasićenih masti. Izloženost stanica zasićenim slobodnim masnim kiselinama dovodi do oštećenja tih stanica, oksidacijskog stresa i upale. Do razvoja masne bolesti jetre između ostalog dolazi zbog de novo lipogeneze odnosno pretvorbe viška ugljikohidrata u masti i njihove pohrane u masnom tkivu. Poznato je kako određeni prehrambeni čimbenici utječu na lipogenezu u jetri poput sastava masnih kiselina u prehrani.
Za sada ne postoji adekvatna terapija NAFLD-a stoga postoji goruća potreba za pronalaskom učinkovite i sigurne terapije. Rezultati istraživanja pokazuju kako omega – 3 masne kiseline mogu djelovati blagotvorno kod stanja povezanih s metaboličkim sindromom. Ulje račića krila ima bogat sadržaj omega – 3 masnih kiselina odnosno EPA i DHA koje su vezane na fosfolipide. Istraživanja pokazuju kako u fosfolipidnom obliku ove masne kiseline imaju bolju apsorpciju i viši stupanj ugradnje u ciljna tkiva od metilnih i etilnih estera ili triglicerida omega – 3 masnih kiselina kakve obično nalazimo u ribljem ulju. Blagotvoran učinak ulja račića krila dokazan je u brojnim laboratorijskim istraživanjima. Otkriveno je kako ulje račića krila u obliku dodatka prehrani pomaže kod povećane jetre i steatoze jetre kod miševa hranjenih prehranom s visokim udjelom masti. Ulje račića krila smanjilo je težinu jetre i udio masti u jetri. Smatra se kako mehanizam djelovanja kreće smanjenjem djelovanja određenog proteina mitohondrija što rezultira smanjenjem količine dostupnog supstrata za sintezu masnih kiselina u jetri. Također, ulje račića krila utječe i na smanjenje djelovanja lipogenih enzima (sintaze masnih kiselina i acetil CoA karboksilaze) što dovodi do snažne inhibicije sinteze masti u jetri. Sličan učinak ulja račića krila zabilježen je i kod miševa koji su hranjeni normalnom prehranom, što ukazuje kako ulje račića krila posjeduje sposobnost smanjenja jetrene lipogeneze. Osim toga, značajno povećanje oksidacije masnih kiselina primijećeno je kod životinja hranjenih dijetom obogaćenom uljem račića krila. Drugim riječima, ulje račića krila kod životinja stimulira potrošnju viška masti unesene visokokaloričnom prehranom te inhibira sintezu masnih kiselina tako prevenirajući razvoj masne bolesti jetre. Važno je naglasiti kako višak energije koji osiguravaju masti često dovodi do smanjenja iskorištavanja glukoze u tkivima dovodeći do hiperglikemije i hiperinzulinemije. Otkriveno je kako ulje račića krila može poništiti povećanje razine glukoze i inzulina koji se javlja kod životinja sa steatozom jetre prevenirajući inzulinsku rezistenciju. S druge strane, niža razina triglicerida zabilježena je u plazmi životinja koje su u prehrani dobivale ulje račića krila u usporedbi sa životinjama koje ga nisu dobivale, što može biti važno za prevenciju kardiovaskularnih bolesti.
Pregledno istraživanje objavljeno 2016. godine u stručnom časopisu Metabolic Syndrome and Related Disorders napravilo je analizu do tada objavljenih kliničkih istraživanja o utjecaju omega-3 masnih kiselina na nealkoholnu masnu bolest jetre. Od ukupno 17 analiziranih istraživanja 13 ih je zabilježilo kako unos omega-3 masnih kiselina smanjuje steatozu jetre, razinu jetrenih enzima i markere upale. Četiri su istraživanja pokazala kako omega-3 masne kiseline mogu smanjiti degeneraciju hepatocita, dok su dva istraživanja pokazala smanjenje fibroze. Osim ovih korisnih masnih kiselina, ulje račića krila izvor je i kolina i astaksantina. Kolin je esencijalni nutrijent koji je potreban za funkcioniranje jetre. Upravo zbog karakteristika poput omega – 3 masnih kiselina, kolina i antioksidansa astaksantina, ulje račića krila ima veliki potencijal za povoljno djelovanje kod osoba s masnom jetrom.
Autor: Nutricionistički tim Vitaminoteke
Literatura: 1. Ramprasath, V.R., Eyal, I., Zchut, S., Jones, P.J.H. Enhanced increase of of omega – 3 index in healthy individuals with response to 4-week n-3 fatty acid supplementation from krill oil versus fish oil. Lipids Health Dis. 2013 12: 178. 2. Ferramosca A, Zara V. Modulation of hepatic steatosis by dietary fatty acids. World J Gastroenterol. 2014 Feb 21;20(7):1746-55. 3. Tiniakos DG, Vos MB, Brunt EM. Nonalcoholic fatty liver disease: pathology and pathogenesis. Annu Rev Pathol. 2010;5:145-71. 4. Kelley, N. S. Treatment of Nonalcoholic Fatty Liver Disease with Long-Chain n-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Humans. Metab Syndr Relat Disord. November 2016, 14(9): 417-430. 5. Burri, L., Johnsen, L. Krill Products: An Overview of Animal Studies. Nutrients. 2015, 7(5), 3300-3321.