Prirodni pripravci kao pomoć kod metaboličkog sindroma (MetS)

    10 MIN      ALMAGEA      15.01.2024

Povišeni krvni tlak, previše kilograma, abdominalna pretilost, loša kontrola glukoze i lipida u krvi, masna infiltracija jetre – sve su to tekovine obilja i modernog života, a kada se više tih tegoba javi u kombinaciji govorimo o metaboličkom sindromu. Svaki od navedenih zdravstvenih problema pojedinačno povećava opasnost pojave bolesti, poput dijabetesa i bolesti srca, no udružene povisuju rizik od obolijevanja i do nekoliko puta. Prioritet je, stoga, normalizirati odrednice metaboličkog sindroma, a uz smanjenje tjelesne mase i pravilnu prehranu, znanstvene studije pokazuju da ulje račića krila može biti od pomoći.

Ulje račića krila

Metabolički sindrom indikacija je u kojoj ulje krila može naći primjenu zbog brojnih povoljnih učinaka. Neupitan je učinak omega-3 masnih kiselina na razinu triglicerida, a visoka razina triglicerida povezuje s inzulinskom rezistencijom, dijabetesom tipa 2, aterosklerozom i bolestima srca i krvnih žila. Osim povoljnog djelovanja omega-3 masnih kiselina, znanstvenici smatraju kako blagotvornom učinku ulja račića krila doprinosi i sadržaj astaksantina – snažnog antioksidansa koji je odgovoran za crvenu boju račića, ali i ulja.

Poznato je kako je metabolički sindrom u pozadini ima upalu, a svako protuupalno djelovanje može imati povoljan utjecaj. Nadalje, neka istraživanja ukazala su na potencijal djelovanja ulja krila na sastav tijela i abdominalnu pretilost. Brojni znanstvenici koji se bave sustavom endokanabinoida smatraju da postoji čvrsta osnova za razmatranje ulja krila kao moguće prehrambene intervencije usmjerene sniženju sustavne upale i kardiometaboličkih čimbenika pretilih osoba koje su u riziku od razvoja metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti.

Pokazalo se kako primjena ulja krila može modulirati razinu endokanabinoida, supstanci koje koreliraju s brojnim odrednicama metaboličkog sindroma.

S druge strane, masna infiltracija jetre te nealkoholni steatohepatitis smatraju se jetrenim manifestacijama metaboličkog sindroma, a intervencija omega-3 masnim kiselinama danas se razmatra kao potencijalna terapijska opcija kod tog sve učestalijeg zdravstvenog problema. Ulje krila u nekoliko je studija na animalnom modelu pokazalo povoljno djelovanje na masnu infiltraciju jetre.

Studija objavljena 2009. godine u uglednom časopisu The Journal of Nutrition otkrila kako unos omega-3 masnih kiselina u obliku ulja račića krila može značajno smanjiti razinu proupalnih supstanci koje se dovode u vezu s lošom kontrolom glukoze, poremećajem lipida u krvi i nealkoholnom bolesti jetre. Još je nekoliko studija potvrdilo da je upravo smanjenje proupalnih supstanci, odnosno endokanabinoida, jedan od razloga pozitivnog učinka ulja račića krila na tegobe metaboličkog sindroma i to osobito kod gojaznih ljudi. Jedna od njih je objavljena u časopisu Nutrition and Metabolism 2011. godine. U studiji je sudjelovalo 63 ispitanika koja su uzimala ili 2g ulja račića krila dnevno, ili riblje ulje ili maslinovo ulje. Ulje račića krila je,  za razliku od ribljeg i maslinovog ulja, smanjilo razinu endokanabinoidnih spojeva u plazmi, isključivo kod gojaznih ispitanika.

Doziranje ulja krila kod metaboličkog sindroma je individualno, u preventivne svrhe preporučuje se 500 – 1000 mg ulja krilla, a u terapijske svrhe obično se primjenjuje u dozama od 1-2 g. I u vrlo visokim dozama, od 8 g dnevno, primjena krila u brojnim se istraživanjima pokazala sigurnom. Jedini oprez potreban je kod poznate alergije na ljuskare te kod terapije antikoagulansima.

Krom

Krom je mineral koje je ljudskom tijelu potreban u tragovima, iako sam mehanizam djelovanja nije još posve razjašnjen.  Biološka uloga prvi je put predložena 1954. godine, no krom je kao esencijalni nutrijent prihvaćen tek 1977. godine kada su u pacijenata na totalnoj parenteralnoj (intravenskoj) prehrani primijećene abnormalnosti u metabolizmu glukoze koje su nestale nakon suplementacije kromom.

Osim pozitivnog djelovanja na razinu glukoze, klinička studija iz 2011. godine pokazala je kako unos kroma u obliku dodatka prehrani ima utjecaj i na lipide u krvi. Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo 40 ispitanika s dijagnosticiranim dijabetesom tipa 2 pokazali su da je unos kroma u razdoblju od 3 mjeseca, u količini od 42 µg dnevno, poboljšao vrijednosti glukoze u krvi te značajno snizio ukupni kolesterol, trigliceride i LDL kolesterol u usporedbi s placebom. Pozitivan utjecaj unosa kroma u obliku dodatka prehrani na sniženje tjelesne mase u usporedbi s placebom pokazala je i metaanaliza 11 kliničkih studija objavljena 2013. godine u časopisu Obesity Reviews.

Danas je poznato da krom potiče aktivnost inzulina, hormona s ključnom ulogom u metabolizmu i skladištenju ugljikohidrata, masti i proteina u tijelu.

Smatra se da krom pospješuje vezanje  inzulina na receptore i na taj način potiče stanice da prime glukozu i iskoriste je za stvaranje energije. Samim time, krom ima ulogu u održavanju normalne razine šećera u krvi. 

Iskorištenje glukoze iz krvotoka važno je i za pravilan rad mišića. Vjeruje se da krom može sudjelovati i u metabolizmu kolesterola, što znači da ima ulogu i u održavanju normalne razine kolesterola u krvi.

Pomanjkanje kroma uzrokuje inzulinsku rezistenciju (stanje u kojem tjelesne stanice ne reagiraju na prisutnost inzulina) i poremećaje u metabolizmu lipida koje je moguće poboljšati uzimanjem kroma u obliku dodatka prehrani, a preporučeni dnevni unos iznosi 40 µg. Istraživanja pokazuju da velik broj ljudi ne unosi dovoljno kroma prehranom budući da se brojnim metodama prerade namirnica uklanja krom. Problemu manjka pridonosi i činjenica da krom iz hrane općenito ima nisku bioraspoloživost. stoga nadopuna putem dodataka prehrani može biti korisna.

L-karnitin

L – karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina posredstvom vitamina B6, niacina i željeza.  U procesu sudjeluje i vitamin C, štoviše jedan od najranijih simptoma nedostatka vitamina C, umor, se povezuje sa smanjenom sintezom L-karnitina.

Brojne su funkcije karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije.

Drugim riječima, L- karnitin pospješuje oksidaciju masnih kiselina i tako pomaže tijelu pri proizvodnji energije te je nužan za funkciju srca i mozga, kao i kretanje. Stoga i ne čudi da je najveća koncentracija L-karnitina upravo u tkivima koja primarno koriste masne kiseline kao izvor energije, poput skeletnih i srčanog mišića. Ako nema dovoljno karnitina, masti se ne koriste za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnim tkivima.

Primjena L-karnitina može biti korisna i kada je riječ o zdravlju srca i krvnih žila. Naime, postoje čvrsti znanstveni dokazi koji govore u prilog sposobnosti karnitina da smanji razinu kolesterola u krvi te poveća razinu tzv. „dobrog“ HDL kolesterola. Dodatno, smatra se da karnitin može biti od koristi i u oporavku od srčanog udara te smanjenju simptoma kod angine pectoris. Općenito, L-karnitin ima dugu povijest primjene u kardiologiji, posebice u parenteralnom obliku. U studijama na životinjskim modelima, l-karnitin se pokazao korisnim u terapiji dislipidemije, debljine i nealkoholne masne bolesti jetre, sve redom odrednica metaboličkog sindroma.

Kombinacija L-karnitina i kroma

Zanimljiva studija objavljena je nedavno u časopisu Biological Trace Element Research. Istraživanje je provedeno na eksperimentalnim životinjama te je proučavan utjecaj dodatka kroma (putem kvasca obogaćenog kromom u dozi od 300 µg/kg) i/ili L-karnitina  (100 mg/kg) na metabolizam glukoze i masti. Nakon 56 dana istraživanja u eksperimentalnih životinja koje su dobivale krom i/ili L-karnitin u obliku dodatka prehrani utvrđeno je značajno smanjenje udjela masnog tkiva u predjelu trbuha u usporedbi s kontrolnom skupinom. Također, uzimanje kroma i/ili L-karnitina je značajno smanjilo razine triglicerida i ukupnog kolesterola te istovremeno povećalo razinu HDL kolesterola i slobodnih masnih kiselina u serumu. Dodatno, dodaci kroma i/ili L-karnitina povezani su s većom osjetljivošću na inzulin i dobrom kontrolom razine glukoze u krvi.

Iako je istraživanje provedeno na životinjama i potrebne su daljnje studije kako bismo mogli sa sigurnošću znati utjecaj kroma i L-karnitina na glukozu i lipide, rezultati upućuju da uzimanje kroma i/ili L-karnitina u obliku dodatka prehrani može pozitivno utjecati na metabolizam masti i glukoze.

Autor: prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist

Literatura:

1. Berge, K. et al. Chronic treatment with kril powder reduces plasma triglyceride and anandamide levels in mildly obese men. Lipids Healt Dis.2013; 12:78.

2. Batetta B, Griinari M, Carta G, Murru E, Ligresti A, Cordeddu L, Giordano E, Sanna F, Bisogno T, Uda S, Collu M, Bruheim I, Di Marzo V, Banni S.Endocannabinoids may mediate the ability of (n-3) fatty acids to reduce ectopic fat and inflammatory mediators in obese Zucker rats.J Nutr. 2009;139(8):1495-501.

3. Piscitelli F, Carta G, Bisogno T, Murru E, Cordeddu L, Berge K, Tandy S, Cohn JS, Griinari M, Banni S, Di Marzo V. Effect of dietary krill oil supplementation on the endocannabinoidome of metabolically relevant tissues from high-fat-fed mice. Nutr Metab. 2011 13;8(1):51.

4. Hua Y. Molecular Mechanisms of Chromium in Alleviating Insulin Resistance. J Nutr Biochem. 2012; 23(4):313-319.

5. Sharma S. Beneficial effect of chromium supplementation on glucose, HbA1C and lipid variables in individuals with newly onset type-2 diabetes. J Trace Elem Med Biol. 2011; 25(3):149-53.4.

6. Onakpoya I. Chromium supplementation in overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Obes Rev. 2013; 14(6):496-507.

7. Panchal SK, Poudyal H, Ward LC, Waanders J, Brown L. Modulation of tissue fatty acids by L-carnitine attenuates metabolic syndrome in diet-induced obese rats. Food Funct. 2015 Aug;6(8):2496-506.

8. Zhou, B et al. Effect of dietary yeast chromium and L-carnitine on lipid metabolism of sheep. Bio Trace Elem Res. 2013;55(2):221-7.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Omega-3 masne kiseline neophodne za normalno funkcioniranje cijelog organizma.

21.97