Ulje krila za zdravlje kože
3 MIN ALMAGEA 16.01.2024
3 MIN ALMAGEA 16.01.2024
Koža je naš najveći tjelesni organ. Štiti nas od utjecaja iz okoliša, a nerijetko je ogledalo našega zdravlja i prehrane. Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj, bilo da je riječ o starenju kože, aknama ili naprosto o nezdravom izgledu kože, predstavlja manifestaciju nutritivne neravnoteže unutar organizma.
Među nutrijentima prijateljima kože važnu ulogu igraju esencijalne masne kiseline koje imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One, također, vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina se manifestira suhom kožom sklonom iritacijama.
Zanimljiva studija bavila se utjecajem omega-3 masnih kiselina iz ulja krila (Superba™ ulje krila) na elastičnost i vlažnost kože. U kliničkoj studiji sudjelovao je 31 ispitanik oba spola koji su nasumično podijeljeni u 2 skupine: prva je svakodnevno dobivala 1 g ulja krila dok je druga skupina dobivala 3g ulja krila svaki dan. Nakon 13 tjedana trajanja studije u obje skupine utvrđeno je statistički značajno povećanje vlažnosti i elastičnosti kože. Pozitivne promjene bile su ovisne o dozi pa je utjecaj na kožu bio to veći što je bila veća doza ulja krila. Znanstvenici su nadalje pomoću digitalne kamere pratili veličinu i širinu bora. U obje je skupine primijećeno značajno smanjenje bora. Učinak je ponovno bio proporcionalan dozi. Istovremeno je i koža postala glađa, ali samo u skupini ispitanika koji su svaki dan unosili 3 g ulja krila.
Dodatno, ovisno o dozi značajno je porastao i omega-3 indeks (udio EPA i DHA u crvenim krvnim stanicama); porast omega-3 indeksa bio je veći s većom dozom.
Rezultati studije su naveli znanstvenike na zaključak kako porast omega-3 indeksa zahvaljujući unosu ulja krila direktno pozitivno djeluje na kožu i to na 2 načina. Prvi učinak odnosi se na fosfolipidni dvosloj stanice gdje omega-3 masne kiseline zahvaljujući činjenici da su u ulju krila vezane na fosfolipide mogu povećati hidraciju odnosno smanjiti gubitak vode dok je drugi mehanizam povezan sa samim protuupalnim djelovanjem omega-3 masnih kiselina.