Jeste li spremni za dugo i toplo ljeto – na koži?

  • Lifestyle
  • 3 min.
  • almagea
  • 09.06.2021.

Većina nas jedva je dočekala toplije dane i sunčano nebo, a osim što imamo više energije i bolje smo volje, sunčeve zrake polako ostavljaju prekrasan brončani trag na našoj koži i kosi. No, jeste li znali da se naša koža i kosa brane od štetnog utjecaja sunca tako što tamne, odnosno svijetle? Ne brinite, to ne znači da ne možemo uživati na zraku pod sunčanim nebom, već samo da moramo ozbiljno shvatiti upozorenja dermatologa i izlagati se suncu pametno i odgovorno.

Jeste li znali da je UV zračenje jedan od najutjecajnijih faktora u preuranjenom starenju kože?

UVA zrake djeluju u interakciji sa stanicama kože i stvaraju štetne slobodne radikale, a zaslužne su za tamnjenje, nastanak bora te ostale znakove preuranjenog starenja. Tijelo koristi antioksidanse kako bi neutraliziralo te štetne slobodne radikale, ali kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala i antioksidansa, slobodni radikali počinju oštećivati stanice kože u procesu poznatom kao oksidacijski stres koji uzrokuje fotostarenje.

Važno je podsjetiti da je opasno UV zračenje prisutno tijekom cijele godine pa je na kožu potrebno kontinuirano paziti i ljeti i zimi. Osobe svjetlije puti i djeca trebaju posebno štititi osjetljivu kožu sklonu crvenilu te svakako izbjegavati sunce u vrijeme najjačeg sunčevog zračenja odnosno između 10 i 16 sati. Svakodnevna izloženost UVA i UVB zrakama može dovesti do pojave hiperpigmentacija, opeklina, ubrzanog starenja kože i alergijskih reakcija. 

Zaštićena koža = zdrava koža

Jedan od prvih koraka pri planiranju svakog putovanja u ljetnim mjesecima je odabir kreme sa zaštitnim faktorom koja, osim opeklina, štiti našu kožu od prijevremenog starenja i trajnih oštećenja kože. Zdrava i lijepa koža nikada ne izlazi iz mode stoga je od izuzetne važnosti adekvatno ju zaštititi – kako izvana tako i iznutra.

Iako se volimo vratiti s godišnjeg odmora preplanule puti, važno je naglasiti da sunčeve zrake mogu ostaviti ozbiljne posljedice na našoj koži i nije bez razloga nastala ona stara uzrečica „koža pamti“.

Pravilnom prehranom možemo učiniti puno toga za zdravlje cjelokupnog organizna, no radi užurbanog i stresnog načina života teško je unijeti sve ono što nam je potrebno u dovoljnim količinama i zato su dodaci prehrani ključni kad je zaštita naše kože u pitanju.


Astaksantin – unutrašnje sredstvo za zaštitu od sunca

Astaksantin je jedan od najjačih antioksidansa na svijetu, a zaslužan je za crvenu boju škampa, rakova, jastoga i lososa. Najbolji prirodni izvor astaksantina je mikroalga Haematococcus pluvialis. Njegovo osnovno svojstvo je snažna antioksidacijska aktivnost koja ima potencijalno povoljan učinak na mnoge zdravstvene tegobe. Brojne studije pokazale su kako astaksantin ima i višestruko snažnije antioksidacijsko djelovanje od vitamina E (čak 550 puta) te gotovo 11 puta djeluje snažnije od beta-karotena.

Na ljepotu kože ovaj „superkarotenoid“ djeluje kroz smanjenje fotooksidacijskog stresa koji oštećuje stanice i stanične strukture. Sinergija astaksantina s vitaminom E i selenom kožu štiti od štetnog djelovanja UV zraka (alergije na sunce), smanjuje i sprječava nastajanje hiperpigmentacija te poboljšava vlažnost i elastičnost kože.

Sunlove Skin+ je tajna vaše ljepote

Lijepa koža je zdrava koža, a zdravlje kože temelji se na unutarnjem zdravlju. Zato je potrebno pomoći organizmu dobro odabranim i ciljanim dodatkom prehrani. Naš izbor – i izbor mlade pjevačice Nike Turković, je SUNLOVE SKIN+, a evo i zašto: „Kako sam velika zaljubljenica u brigu o svojoj koži, tako jednako pazim što na nju stavljam izvana, ali i što unosim u svoje tijelo kako bi ona bila što zdravija. Vjerujem da ljepota dolazi iznutra, u punom značenju te fraze pa mislim da najvažniji dio njege kože dolazi iz onoga što jedemo, pijemo i kakve dodatke prehrani uzimamo. SUNLOVE SKIN+ pijem već godinu dana, upravo iz tih razloga – priprema mi kožu za štetne zrake sunca na koje sam prije uvijek reagirala tijekom ljeta, a preko zime mi jednostavno balansira i održava kožu zdravom i mnogo životnijom, sjajnijom i ljepšom. Uzimam ga svako poslije podne, iza obroka i tretiram kao jedan od najbitnijih koraka svoje skincare rutine!“