Mogu li osjetljiva koža i sunce postati prijatelji

LIFESTYLE     3 MIN      ALMAGEA      07.11.2023

Koža i sunce dolaze u veći doticaj kada nas dočekaju topli dani, jer oni zahtijevaju da nosimo sve oskudniju odjeću. To znači i izlaganje velike površine kože suncu, zbog čega je zaštita kože od sunca veoma važna. Ako vaša koža reagira pojavom osipa, plikova, opeklina, svrbeža, crvenila te boli li vas izlaganje suncu, saznajte zašto se to događa i kako si možete pomoći.

Zdravlje kože ovisi o stupnju vlage

 Koža je naš najveći zaštitni organ te nas ona čuva od potencijalne invazije štetnih mikroorganizama kao i od bilo kakvih fizioloških oštećenja. Za zdravu kožu i zaštitu kože od sunca izuzetno je bitan njen sadržaj vlage. Naime, na površini kože nalazi se zaštitni sloj koji sprječava gubitak vode. On sadrži veliku količinu vode, a u sprječavanju gubitka vlage iz kože pomažu mu lipidi. Kada se taj površinski rožnati sloj kože ošteti, dolazi do gubitka vode čime koža postaje suha, sklona pucanju i postaje propusnija za ulazak bakterija i alergena što može dovesti do infekcije ili alergijske manifestacije poput atopijskog dermatitisa, a tada govorimo o osjetljivoj koži.

Kako odnos koža i sunce mogu imati štetne posljedice?

Koža je svakodnevno izložena raznim izvorima stresa koji uzrokuju oksidacijsko oštećenje stanica smještenih u koži. Sunce putem ultraljubičastog (UV) zračenja uzrokuje veliku proizvodnju slobodnih radikala – molekula koje oštećuju biološke molekule u koži poput proteina i DNK što narušava zdravlje kože. Iako u koži postoji prirodni mehanizam zaštite od destruktivnih slobodnih radikala, njegove su mogućnosti, nažalost, ograničene, i pod  kontinuiranim se stresom kao i prirodnim procesom starenja on iscrpljuje. UV zrake mogu uzrokovati pojavu opekotina koje smo svi doživjeli kada smo previše bili na suncu. Međutim, sunce može uzrokovati i pojavu alergija na sunce koje se nazivaju i fotodermatoze. Fotodermatoze mogu biti primarne, isključivo uzrokovane djelovanjem sunca, a mogu biti i sekundarne kada je za kožnu manifestaciju uz sunce potreban i određeni okidač poput lijekova.

Možda vam lijekovi uzrokuju osjetljivost kože na suncu?

Fototoksične i fotoalergijske reakcije na koži može uzrokovati upotreba nekoliko stotina različitih lijekova. To su lijekovi koji su često u upotrebi,  poput:

  • nesteroidnih antireumatika (ibuprofen, ketoprofen)
  • antibiotika (tetraciklini, ciprofloksacin)
  • diuretika (furosemid, tiazidi)
  • oralnih kontraceptiva
  • lijekova protiv akni i gljivica

Hormonalni disbalans čini kožu podložnijom štetnim utjecajima

Jedan od važnih regulatora homeostaze u koži su hormoni štitnjače. Kod hipotireoze, odnosno stanja smanjene produkcije hormona štitnjače, koža je suha, perutava, sklona svrbežu i hladna. Također, postoje indikacije kako u koži osobe koja boluje od hipotireoze postoji veći oksidacijski stres u usporedbi s osobama koje imaju adekvatan hormonalni status. Drugim riječima, prirodni mehanizam obrane od slobodnih radikala kod osoba s hipotireozom a time i zaštita kože od sunca narušeni su i stoga je za očekivati da će te osobe biti podložnije štetnom sunčevom zračenju u usporedbi s osobama koje ne boluju od hipotireoze.

Kako unatoč fotodermatozama koža i sunce mogu imati bolji odnos?

Sunce je naš važan saveznik u zdravlju jer nam omogućava sintezu itekako vrijednog vitamina D. Stoga je važno sa suncem sklopiti pakt o prijateljstvu unatoč problemima s kožom. Kako bi umanjili štetne kožne manifestacije, preporuča se postepeno izlaganje suncu uz korištenje krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

Također, koži možemo pomoći i djelovanjem iznutra. Sunlove Skin+ ima sve što vam treba za zaštitu od sunca. Ovaj dodatak prehrani u prvom redu sadrži selen, snažan antioksidans koji čuva stanice i sve njihove važne dijelove poput DNK, proteina i lipida od oksidacijskog oštećenja. Osim toga, oboljeli od hipotireoze imaju koristi od unosa selena zbog njegovog doprinosa radu i zdravlju štitnjače zbog toga što selen sudjeluje u procesu stvaranja hormona štitnjače.

Astaksantin

Astaksantin je karoteinoid, poput beta karotena, koji se prirodno nalazi u namirnicama kao što su škampi, rakovi i losos, a daje im karakterističnu crvenu boju. Astaksantin kojeg unesemo oralnim putem, nakon apsorpcije u crijevima dolazi do naše kože uključujući i slojeve kože dermis i epidermis. Epidermis je gornji sloj kože koji ima funkciju zadržavanja vode u tijelu, a astaksantin pomaže u smanjivanju gubitka vode iz kože uslijed izlaganja UV zračenju. U laboratorijskim uvjetima, astaksantin je 500 puta uspješniji u neutralizaciji slobodnih radikala u usporedbi s vitaminom E i 11 puta u usporedbi s beta karotenom.

Prirodna ulja sjemenki boreča i argana imaju dugu tradiciju upotrebe u njezi i hidrataciji kože te, baš poput ulja ploda uljane palme, prirodno sadrže vitamin E. Prirodna ulja koriste se kao komplementarna terapija kod raznih dermatoza zbog sadržaja lipida koji imaju ulogu u očuvanju vanjske kožne barijere.

Umjerenim i polaganim izlaganjem suncu, uz korištenje krema sa zaštitim faktorom te unosom dodatka prehrani Sunlove Skin+, koža i sunce svakako mogu ostvariti produktivan i prijateljski odnos.

Zaključak

Koža i sunce zahtijevaju posebnu pažnju i zaštitu kako bi se očuvao njihov zdrav odnos. Osjetljiva koža može reagirati na sunce s različitim manifestacijama, stoga je ključno korištenje kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, postepeno izlaganje suncu, održavanje hidratacije kože i korištenje Almagea dodatka prehrani Sunlove Skin+. Uz pravilnu njegu i oprezno izlaganje suncu, moguće je da koža i sunce ostvare prijateljski odnos.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Njega kože iznutra tijekom cijele godine i zaštita od oksidacijskog stresa.

22.75 

Nutrijenti za zdravu i lijepu kosu, sjajnu kožu i čvrste nokte.

24.90 

Održavanje obrambene otpornosti organizma snagom kurkumina i vitamina D.

20.97