Može li se muška plodnost poboljšati

LIFESTYLE     5 MIN      ALMAGEA      29.11.2023

Čudesno je kako je priroda uredila da nam je za uspješno začeće potreban tek jedan spermij i jedna jajna stanica.

Što sve utječe na mušku plodnost?

Za optimalnu mušku plodnost prije svega treba uzeti u obzir nekoliko parametara:

Broj spermija 

Općenito se smatra da što je veći broj spermija, to je veća šansa da će oni uspješno doplivati do jajne stanice. Normalna sjemena tekućina trebala bi sadržavati između 40 i 300 milijuna spermija po mililitru kako bi se osigurala optimalna plodnost kod muškarca.

Pokretljivost spermija – poželjno je da više od 40 % spermija ima dobru pokretljivost.

Oblik spermija 

Zdravi spermij ima okrugli oblik glave te dugi i snažni rep.

Čimbenici iz okoliša i životne navike imaju izuzetno bitnu ulogu u održavanju plodnosti. Primjerice, prekomjerna tjelesna masa umanjuje plodnost, i to ne samo kod muškaraca, već i kod žena. Osim toga, alkohol, stres, pušenje te loša prehrana također djeluju negativno na žensku i mušku plodnost uzrokujući proizvodnju nekvalitetnih jajnih stanica i spermija.

Za optimalnu plodnost kod muškarca valja misliti i na određene životne navike koje utječu na tjelesnu temperaturu testisa. Nošenje uske odjeće i donjeg rublja, korištenje saune te dugotrajna vožnja biciklom podižu tjelesnu temperaturu testisa i mogu negativno utjecati na proizvodnju spermija.

Oksidacijski stres – većinom okidač problema s plodnošću

Jeste li znali da muška plodnost znatno pati od oksidacijskog stresa, čak 30– 80 %?

Reaktivni kisikovi spojevi dovode do oksidacijskog stresa i oštećenja spermija te njihovu slabu pokretljivost te u konačnici smanjenu plodnost. Ovi štetni spojevi nastaju pod utjecajem zagađenja iz okoliša, ali i kao posljedica neurednog/ nepravilnog načina života i loše prehrane.

Reaktivne kisikove spojeve neutraliziraju antioksidansi koje tijelo samo proizvodi ili ih unosimo hranom te dodacima prehrani – poput vitamina E, likopena i selena.

U procesu proizvodnje zdravih muških spolnih stanica važni su još bakar, cink i folna kiselina bez kojih neki procesi u stvaranju i sazrijevanju spermija nisu uopće mogući.

Ključni nutrijenti zbog kojih muška plodnost cvate

Kada je u pitanju plodnost i ostvarivanje željene trudnoće mnogo toga nije u našim rukama, međutim na nama je zadatak da nastojimo biti strpljivi, da se ne ustručavamo potražiti pomoć i da damo sve od sebe kako bismo promijenili životne navike na bolje, počevši od onog ključnog čimbenika, što život znači, a to je prehrana. U nastavku vam donosimo odgovor na pitanje koji su to nutrijenti u prehrani koji održavaju plodnost kod muškarca optimalnom.

Vitamin E

Vitamin E pripada obitelji vitamina topivih u mastima, a njegovo osnovno svojstvo u organizmu je da djeluje kao antioksidans. Kao što smo već spomenuli, visoke razine štetnih reaktivnih kisikovih spojeva mogu negativno djelovati na pokretljivost spermija, ali i smanjiti sposobnost prodiranja spermija u jajnu stanicu.

Vitamin E prisutan je u spermijima i sjemenoj tekućini, a kao antioksidans djeluje na način da prekida reakcije stvaranja reaktivnih kisikovih spojeva. Osim toga, znanstvenici su potvrdili da je svakodnevnim unosom vitamina E kroz prehranu i dodatke prehrani moguće utjecati na bolju pokretljivost spermija, kao i samu kvalitetu sjemene tekućine.

Folna kiselina

Folna kiselina ili vitamin B9 pripada skupini vitamina B kompleksa, a ima važnu ulogu u procesima stvaranja spermija te su brojne studije potvrdile ulogu ovog esencijalnog nutrijenta kod neplodnosti muškaraca.

Tako su primjerice rezultati jednog istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu Fertility and Sterility pokazali da se u muškaraca sa smanjenom plodnošću povećala koncentracija normalne sjemene tekućine za čak 74 %, ako su uzimali kombinaciju folne kiseline i cinka kao dodatka prehrani.

Cink

Cink je mikroelement koji se zasluženo smatra esencijalnim za mušku zdravlje i plodnost. Naime, ako je koncentracija cinka u muškaraca adekvatna, to će pozitivno utjecati na stvaranje testosterona, a posljedično i na proizvodnju spermija, a samim tim će se i muška plodnost poboljšati.

Sjemena tekućina sadrži cink u visokoj koncentraciji gdje on ima važnu ulogu u fiziologiji spermija, utječući na njegovu fleksibilnost i stabilizaciju membrane. Osim toga, cink sudjeluje i u posljednjoj fazi razvoja spermija na način da omogućuje njegovo sazrijevanje i pokretljivost.

Ako za vrijeme stvaranja spermija nedostaje cink, za posljedicu može doći do abnormalnog rasta spermija. S druge strane, dovoljna koncentracija cinka u organizmu imat će utjecaj na produljenje vijeka ejakuliranog spermija, a samim time će se povećati i šansa za oplodnjom jajne stanice.

Selen

Muška plodnost također ima velike koristi od selena, esencijalnog elementa u tragovima. On djeluje kao antioksidans unutar membrana testisa te štiti spermije od oštećenja tijekom posljednje faze njihovog sazrijevanja.

 

Bakar

Bakar je element koji čini važan dio strukture spojeva neophodnih za pravilnu proizvodnju i sazrijevanje spermija, ali i rast stanica testisa i epididimisa. Negativne promjene u koncentraciji bakra mogu uzrokovati smanjenje broja i kvalitete spermija, poremećaje u proizvodnji testosterona, ali i smetnje u metabolizmu nekih važnih mikronutrijenata, poput cinka i željeza.

Man Formula+ predstavlja novu generaciju dodataka prehrani, a namijenjen je svim muškarcima koji žele smanjiti razinu oksidacijskog stresa, poboljšati zdravlje i vitalnost organizma te održati optimalno intimno zdravlje.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Nutrijenti za cjelokupno zdravlje i vitalnost muškog organizma.

33.20 

Formulacija za mame i one koje će to tek postati..

29.98