Omega 3 masne kiseline – blagodati za pravilnu i zdravu trudnoću

LIFESTYLE     10 MIN      ALMAGEA      28.12.2023

Zdravom prehranom do pravilnog razvoja djeteta – zdrava trudnoća i pravilna ishrana

Zdrava trudnoća je, jasno, najvažniji cilj svake trudnice. Velik broj njih traže savjete od svojih ginekologa kako da zdravom prehranom svojem djetetu pruže što zdraviji život po dolasku na svijet, a mnogi se savjeti mogu pronaći i na brojnim portalima, časopisima i drugim izvorima informacija. Ono što se svakako ne izostavlja u preporukama, a ključni su nutrijenti u prehrani svake trudnice, jesu omega-3 masne kiseline. Donosimo vam sve dobrobiti i važnosti unosa omega-3 masnih kiselina zbog kojih bi vaša trudnoća bila zdrava trudnoća, kao i dojenje po donošenju vaše bebe na svijet.

Opće karakteristike omega-3 masnih kiselina

Omega-3 masne kiseline spadaju u dugolančane, višestruko nezasićene masne kiseline, a tijelo ih ne može samostalno sintetizirati stoga ih zovemo esencijalne masne kiseline. One se trebaju i moraju unositi putem hrane ili dodataka prehrani, a tijelu su potrebne za široki spektar funkcija kao što su pravilan rast, razvoj i, kada je potrebno, popravak organizma. Zbog brojnih blagotvornih uloga u čovjekovom zdravlju još se nazivaju i dragocjenim masnoćama.

Postoje 3 skupine omega-3 masnih kiselina:

  • alfa-linolenska masna kiselina (ALA) – dostupna u biljkama,
  • eikozapentaenska kiselina (EPA) – protuupalno i kardioprotektivno djelovanje
  • dokozaheksaenska kiselina (DHA) – važna za kognitivni razvoj (mozga i očiju) kod fetusa i dojene dojenčadi

ALA masne kiseline tijelo koristi za dobivanje energije u stanicama i samo se u 10 % ukupne unešene količine ALA može konvertirati u EPA i DHA.

EPA su prstvenstveno važne za očuvanje imunološkog sustava te podupiru rad srca i krvnih žila, dok DHA podupire razvoj i rad mozga, očiju i središnjeg živčanog sustava što je od velike važnosti za trudnice i imperativ da njihova trudnoća bude zdrava trudnoća, za fetus i kasnije bebu u razvoju.

Izvori omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće – koji su sigurni?

S obzirom da je glavni izvor EPA i DHA u hrani riba odnosno riblje ulje, da bi se zadovoljila potreba za njihovim povećanim unosom tijekom trudnoće, savjetuje se jesti veću količinu ribe. Međutim, glavni problem za trudnice prilikom konzumiranja ribe jest strah od mogućeg unosa žive u tijelo, kao i ostalih toksina iz okoliša, koje trudnice trebaju izbjegavati zbog njihovog toksičnog učinka na plod. Živa, zbog svojih toksičnih efekata na živčani sustav, može utjecati na oštećenje mozga fetusa i zaostajanje u kasnijem neurološkom razvoju.

Jednim od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina smatraju se morski pas i tuna, ali njihov unos putem hrane ne smatra se najsigurnijim izvorom omega-3 masnih kiselina u trudnoći zbog toga što se hrane manjim ribama, na vrhu su hranidbenog lanca te imaju dulji životni vijek od ostalih manjih riba. Iz navedenih razloga, koncentracija toksina (između ostalog i metil žive) se akumulira u tijelu velikih riba grabežljivica i predstavlja potencijalnu opasnost za osjetljive skupine.

Što se tiče odabira ribe za vrijeme trudnoće i dojenja, preporučamo odabir srdele i sličnih manjih, plavih riba koje imaju visoku koncentraciju omega-3 masnih kiselina, vitamina D i kalcija, barem dva puta tjedno.

U kontekstu dodataka prehrani sa sadržajem ribljeg ulja i time omega-3 masnim kiselinama, izrazito je bitan način pročišćivanja ribljeg ulja, a molekulsku destilaciju danas smatramo najdetaljnijim i najstrožim načinom pročišćivanja.

Kao odgovor ubrzanom stilu života, stresu, nedostatku vremena i kako bi naše drage mame nesmetano i bez briga mogle uživati u ovom predivnom i izazovnom razdoblju, iz Almagea odjela istraživanja i razvoja došao je Prenatal Omega3+dodatak prehrani za mame i one koje će to tek postati.

Zdrava trudnoća – važnost omega-3 masnih kiselina za zdravlje djeteta i buduće majke

Istraživanja su pokazala kako žene sa sniženim zalihama omega-3 masnih kiselina imaju veću mogućnost razvoja preeklampsije, jedne od mogućih komplikacija u trudnoći. Smatra se kako dodatan unos omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće ima veliku ulogu u prevenciji prijevremenog poroda, a doprinosi i smanjenom riziku za postpartalnu depresiju i prevenciju srčanih bolesti2. Povećan unos omega-3 poželjan je i nakon poroda, budući da metaboliti omega-3 masnih kiselina stimuliraju rad mliječne žlijezde koja će posljedično stvarati veću količinu mlijeka.

Kako bi trudnoća ostala zdrava trudnoća, omega-3 masne kiseline esencijalna su komponenta za pravilan neurološki razvoj i rani razvoj vida fetusa. Također, brojna istraživanja upućuju na to da omega-3 masne kiseline poboljšavaju vidne i kognitivne funkcije kod djeteta te doprinose razvoju inteligencije, boljoj komunikaciji, socijalnim vještinama te smanjuju rizik od pojave cerebralne paralize.


Literatura:

 

  1. Hadders-Algra, M., Bouwstra, H., van Goor, S.A., Dijck-Brouwer, D.A., Muskiet, F.A. (2007) Prenatal and early postnatal fatty acid status and neurodevelopmental outcome. J. Perinat. Med. 35 Suppl 1, S28-S34, doi:10.1515/JPM.2007.034.
  2. Secher, N.J. (2007) Does fish oil prevent preterm birth? J. Perinat. Med. 35 Suppl 1, S25-S27. doi:10.1515/JPM.2007.033
  3. Hösli, I., Zanetti-Daellenbach, R., Holzgreve, W., Lapaire, O. (2007) Role of omega 3-fatty acids and multivitamins in gestation. J. Perinat. Med. 35 Suppl 1, S19-S24. doi:10.1515/JPM.2007.032
Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Formulacija za mame i one koje će to tek postati..

29.98 

Omega-3 masne kiseline neophodne za normalno funkcioniranje cijelog organizma.

21.97 

Održavanje obrambene otpornosti organizma snagom kurkumina i vitamina D.

20.97 

Nutrijenti za zdravu i lijepu kosu, sjajnu kožu i čvrste nokte.

24.90 

Njega kože iznutra tijekom cijele godine i zaštita od oksidacijskog stresa.

22.75 

Osigurava energiju tijekom tjelesne aktivnosti i potiče metabolizam masti u tijelu.

24.09 

Nutrijenti za cjelokupno zdravlje i vitalnost muškog organizma.

33.20 

Održavanje zdravlja kostiju, hrskavice i mišića za sve dobne skupine.

21.57 

Za hormonalnu ravnotežu, rad metabolizma i održavanje optimalne razine energije.

25.22