Sve što muškarac treba znati o stresu

LIFESTYLE     8 MIN      ALMAGEA      27.10.2023

Svakodnevni stres i njegov utjecaj na tijelo

Svima nam je poznato kako svakodnevni stres može negativno utjecati na naš organizam. Bilo da se radi o čekanju u prometnoj gužvi, izazovnim situacijama na poslu ili pretrpanom rasporedu obaveza, stres može izazvati glavobolje, bolove u želucu, iritabilnost ili kožne manifestacije i isto, jasno, vrijedi i za stres kod muškaraca.

Muškarci i stres: Izazovi i rizici

Stres ima različite učinke na zdravlje ovisno o trajanju izloženosti. Istraživanja pokazuju da muškarci često slabije podnose stres u usporedbi s ženama. Povezanost stresa s povećanim krvnim tlakom i kolesterolom čini ga faktorom rizika za bolesti srca. Adrenalin, hormon koji se oslobađa tijekom stresa, može oštetiti stijenke krvnih žila i povećati rizik od srčanog udara.

Erektilna disfunkcija i stres

Mlađi muškarci također mogu biti pogođeni stresom, što može dovesti do erektilne disfunkcije. Stres može negativno utjecati na signale koje mozak šalje za poticanje dotoka krvi u penis tijekom erekcije. Kombinacija tjelesnog i emocionalnog stresa s tjeskobom zbog erektilne disfunkcije stvara začarani krug. Oksidacijski stres u stanicama testisa također može smanjiti proizvodnju testosterona, što je ključno za stimulaciju dušikovog oksida potrebnog za erekciju.

Važnost antioksidanata i aminokiselina

Kada su stanice izložene stresu, nastaju reaktivni spojevi s kisikom koji dovode do oksidacijskog stresa. Oksidacijski stres može uzrokovati gubitak funkcije stanica ili čak staničnu smrt. Povezanost između reaktivnih kisikovih spojeva i dušikovog oksida leži u pozadini erektilne disfunkcije. Nutrijenti poput cinka, selena, vitamina E, likopena, L-arginina i L-citrulina mogu pomoći u borbi protiv oksidacijskog stresa i potaknuti muško spolno zdravlje.

Važnost zdravog načina života

Stres kod muškaraca i tjeskoba mogu potaknuti neželjena ponašanja, ali pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i san mogu značajno utjecati na zdravlje krvnih žila. Kada se stres ne može kontrolirati, preporučuje se potražiti stručnu pomoć ili se opustiti uz meditaciju, jogu ili druge tjelesne aktivnosti.

Stres i njegov utjecaj na kožu i kosu

Stres kod muškaraca može uzrokovati probleme s kožom poput akni, pogoršanje stanja kožnih bolesti kao što je psorijaza te oštećenje kože nakon ozljeda. Također, stres može utjecati na pojavu sijede kose zbog oštećenja matičnih stanica u folikulima.

Man Formula+: Dodatak prehrani prilagođen muškarcima

Unatoč tome što stres ne možemo potpuno eliminirati, možemo se usmjeriti na pravilnu prehranu i unos nutrijenata. Man Formula+ je pametno osmišljen dodatak prehrani koji sadrži antioksidanse, vitamine i minerale potrebne za borbu protiv oksidacijskog stresa te aminokiseline L-arginin i L-citrulin za muško spolno zdravlje.

Uzimanje Man Formula+ može pomoći muškarcima u očuvanju vitalnosti i zdravlja te smanjiti negativne učinke stresa na organizam.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Nutrijenti za cjelokupno zdravlje i vitalnost muškog organizma.

33.20 

Osigurava energiju tijekom tjelesne aktivnosti i potiče metabolizam masti u tijelu.

24.09 

Održavanje obrambene otpornosti organizma snagom kurkumina i vitamina D.

20.97 

Omega-3 masne kiseline neophodne za normalno funkcioniranje cijelog organizma.

21.97 

Održavanje zdravlja kostiju, hrskavice i mišića za sve dobne skupine.

21.57