Sve što muškarac treba znati o stresu

  • Riječ stručnjaka
  • 3 min.
  • almagea
  • 16.07.2021.

Svakodnevni stres ima izravan utjecaj na naš organizam. Čekanje u prometnoj gužvi, različite situacije na poslu i beskonačno duga lista obaveza mogu izazivati glavobolje, bolove u želucu, epizode iritabilnog kolona ili kožne manifestacije.


Stres može izazvati kratkoročne i dugoročne zdravstvene probleme ovisno o vremenu kojem smo mu izloženi. Neupitno je da smo svi pod nekim oblikom stresa u životu, no istraživanja pokazuju kako se muškarci znatno lošije nose sa stresom od žena. Stres doprinosi povećanju krvnog tlaka i kolesterola odnosno čimbenika koji povećavaju rizik od bolesti srca. Tijelo u stresnoj situaciji oslobađa adrenalin hormon koji ubrzava puls i povisuje krvni tlak, a visoki krvni tlak oštećuje stijenke krvnih žila, uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka i povisuje rizik od srčanog udara.

Stres – krivac za erektilnu disfunkciju muškaraca svih dobnih skupina

Erektilna disfuncija češća je kod muškaraca starije životne dobi, a razlozi su najčešće fiziološki. Erektilna disfunkcija kod osoba starije dobi uzrokovana je poremećajem u cirkulaciji uslijed ateroskleroze, poremećajem u radu živaca ili nedostatkom hormona.

Nažalost, određeni postotak mlađih muškaraca nije pošteđen, a čini se kako je taj postotak u porastu. Uzrok pojave erektilne disfunkcije kod muškaraca mlađih od 50 godina najčešće je psihološke prirode odnosno uslijed privatnog i profesionalnog stresa. Stres negativno utječe na signale koje mozak šalje kako bi povećao dotok krvi u penis s ciljem erekcije.

Tjelesni i emocionalni stres u kombinaciji sa stresom i tjeskobom zbog erektilne disfunkcije čini začarani krug. Također, kronični stres utječe negativno i na proizvodnju testosterona čiji manjak dovodi do impotencije. Ono što povezuje fiziološke i psihološke uzroke, gledano na staničnoj razini, je oksidacijski stres.

Što kad su nam stanice u stresu?

Glavni krivac stresa u stanicama su reaktivni spojevi s kisikom čija je prisutnost u organizmu normalna. Njih pod kontrolom drže antioksidativni enzimi. Međutim, previše reaktivnih kisikovih spojeva ili smanjena dostupnost antioksidansa za rad enzima dovodi stanice u oksidacijski stres koji u konačnici dovodi do gubitka funkcije tih stanica ili čak stanične smrti.                                                        

Oksidacijski stres u  stanicama testisa dovodi do smanjenja proizvodnje testosterona. Testosteron je ključan za stimulaciju dušikovog oksida koji pomaže povećati dotok krvi u penis tijekom erekcije, a za njegovu proizvodnju potrebna je aminokiselina L-arginin.

Interakcija između reaktivnih kisikovih spojeva i dušikog oksida jedan je od glavnih mehanizama koji leži u pozadini erektilne disfunkcije. Dušikov oksid je fiziološki signal ključan za razvoj erekcije, a za njegovu su proizvodnju potrebne aminokiseline L-citrulin i L-arginin kao izvorni sastojak odnosno prekursor. Istraživanje objavljeno 2017. godine u časopisu Andrology pokazalo je kako muškarci s erektilnom disfunkcijom imaju nisku razinu L-citrulina i L-arginina u krvi, stoga je važno promisliti unosi li se prehranom dovoljno ovih aminokiselina, a ako ne poželjno je povećati njihov unos dodacima prehrani.

Lifestyle čimbenici koji pomažu i odmažu

Stres i tjeskoba mogu poticati na neželjena ponašanja poput prekomjernog unosa alkohola, pušenja, unosa droga i tjelesne neaktivnosti. Veliki utjecaj na zdravlje krvnih žila imaju prehrana, tjelesna aktivnost i san, a to su upravo čimbenici na koje možemo sami utjecati.

U situacijama kada stres pobjeđuje i upravlja našim životom savjetuje se potražiti objektivnu i stručnu pomoć psihoterapeuta te pronaći odgovarajuću metodu relaksacije poput meditacije, yoge ili bilo koje druge tjelesne aktivnosti koja vas opušta. Pravilna prehrana temelj je tjelesnog i mentalnog zdravlja, a dodatnu pomoć mogu osigurati antioksidansi u obliku dodatka prehrani poput likopena (iz rajčice), vitamina E te minerala cinka, selena i bakra.Kako stres utječe na pojavu akni i sijeđenje kose?

Organizam osobe pod stresom proizvodi više hormona kortizola – poznatiji kao hormon „stresa“. Smatra se kako, zbog više razine ovog hormona, raste i proizvodnja masti u koži odnosno koža postaje problematična i mogu se pojaviti akne uzrokovane stresom. Poznato je kako se stanje kože osoba oboljelih od kožnih bolesti poput psorijaze i ekcema pogoršava kada je osoba pod stresom.

Također, dermatološka istraživanja pokazala su kako stres narušava barijernu funkciju kože odnosno smanjuje količinu vode u koži zbog čega se koža teže oporavlja od oštećenja nakon ozljede. Kosa koja (prebrzo) opada i krhki nokti također mogu biti pokazatelji stresa.

Znanost je uspjela precizno objasniti kako stres utječe na pojavu sijede kose. Stres utječe na živce koji izravno ulaze u folikule. Živci pod stresom otpuštaju kemijski spoj koji oštećuje matične stanice u folikulima zaduženim za pigmentaciju. Nutrijenti na koje valja obratiti pozornost kada je u pitanju zdravlje kože, kose i noktiju su svakako cink i bakar. Dok cink doprinosi normalnom održavanju kože, kose i noktiju, bakar doprinosi održavanju normalne pigmentacije kože i kose.

FORMULACIJA PO MJERI MUŠKARCA: Man Formula+

Stres ne možemo potpuno eliminirati iz života, no svoju energiju možemo usmjeriti na ono što možemo promijeniti kako bismo osigurali više zdravlja i vitalnosti. Jedna od najvažnijih karika lancu muškog zdravlja je prehrana odnosno nutrijenti poput antioksidansa, vitamina i minerala (cinka, selena, bakra, vitamina E i likopena) koji se bore protiv oksidacijskog stresa u samim stanicama, te aminokiseline L-arginin i L-citrulin koje su nužne za muško spolno zdravlje.

Svi navedeni nutrijenti mogu se naći na jednom mjestu u Man Formula+, pametno osmišljenom dodatku prehrani u praškastom obliku s brojnim blagotvornim učincima na zdravlje i vitalnost muškarca.