Trčanje i oprema: što ti doista treba, a bez čega možeš preživjeti?

  • Dejan Radanac
  • 7 min.
  • almagea
  • 21.01.2021.

Long story short, i sve i ništa! 🙂 Trčanje kao vanjska aktivnost je nešto što se prakticira tijekom cijele godine pa nam zbog toga varira i količina opreme koja nam je potrebna. 

Prije same opreme na prvo mjesto dolazi sigurnost

Dani su kraći, noći su kišne, tmurne i vrlo često maglovite pa je vidljivost smanjena. Često se dogodi da nas drugi sudionici u prometu ne uoče na vrijeme i nemaju dovoljno vremena za reakciju, a tada nažalost može biti prekasno. Reflektirajući prsluk i čeona/naglavna lampa bi trebale riješiti problem vidljivosti ako trčimo na cesti te na taj način pomoći drugim sudionicima u prometu da nas uoče. Za svaki slučaj, najbolje je trčati defanzivno, stati sa strane i pričekati da vozilo prođe. Par sekundi sporiji tempo jednog kilometra ne znači ništa naspram vlastite sigurnosti.

Sigurno vam je poznata ona izreka: “Ne postoje loši vremenski uvjeti, samo loša oprema.”

Istina je negdje između rekao bih pa krenimo. 🙂

1. Plastične vrećice sa zatvaračem

Mobitel, novac i ključeve stavite u vrećicu jer ih na taj način štitite od kiše i snijega.

2. Tenisice

Preporuka je da se vani trči sve dok nije led na cesti, barem u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Trkači iz vjetrovitijih područja vjerojatno isto prakticiraju kada puše izrazito jak vjetar. Tek tada se prelazi na traku za trčanje.

Osobno za trčanje zimi, ako je snijeg ili bljuzga na cesti, biram trail tenisice koje imaju manje ripne na đonu te na taj način bolje „drže“ cestu. Goretex tenisice: da ili ne? Iz osobnog iskustva mogu reći da mi do sada ni jedne goretex tenisice nisu pomogle da mi noge ostanu suhe za vrijeme kiše ili bljuzge na treningu, tako da je to osobni izbor svakog trkača. Bitno je obući sintetičke čarape koje neće zadržavati tekućinu u tenisici i samim time činiti svaki korak težim.

3. Tajice

Svatko drugačije reagira na zimske uvjete pa o tome ovisi i izbor tajica. Netko cijelu zimu trči u kratkim hlačama jer mu hladnoća ne smeta za noge (očito nije dovoljno dugo vani), netko trči u običnim tajicama, netko u termo tajicama… Ako ne volite nositi tajice, danas u ponudi imate i hlače za trčanje pa možete i njih kombinirati. Bitno je da vam nije hladno i da se radni mišići nogu ipak mogu zagrijati jer ako se ne zagrijete dovoljno, a radite jači trening na hladnoći – riskirate ozljedu.

4. Majice

Dugi rukav, naravno. Preporuka je oblačiti se slojevito jer na taj način zrak između slojeva služi kao izolator i čuva toplinu. Osobno, većinu vremena za prvi sloj koristim dry fit kompresijsku sportsku majicu, preko nje oblačim kratku ili dugu tehničku majicu, ovisno o vanjskoj temperaturi te jaknu i šuškavac. Kao i za ostale stvari, izbor i količina majica ovisi o vašem subjektivnom osjećaju hladnoće. Imajte na umu da se za vrijeme treninga zagrijavate i da se ne treba baš previše oblačiti osim ako nisu ekstremno niske temperature.

5. Jakne/šuškavci

Po meni, uz rukavice i kapu, najbitniji dio opreme za zimske uvjete. Bitno je naći materijal koji „diše“, tj. dopušta izmjenu zraka između tijela i okoline, a opet ne dopušta ulazak kiše ili snijega unutra te vas na taj način ohladi. Vodonepropusne, vjetrootporne jakne znaju biti dosta skupe, ali je to komad opreme koji traje vječnost i u koji se svakako isplati investirati. Ako ste često vani na kiši i ekstremnom vjetru, moje preporuka je kupiti komad biciklističke opreme za takve uvjete jer stvarno čini trening ugodnijim.

6. Kapa i rukavice

Ruke i lice zaštitite kremom te na taj način spriječite isušivanje kože zbog vjetra. Okrajine su mjesta gdje se najbrže gubi tjelesna temperatura te ih zbog toga treba prve zaštititi.

Kape, buffovi, trake za glavu, šilterice s buffom ispod, sve su to kombinacije koje možete kombinirati da vam bude toplije i da vam uši ne otpadnu od hladnoće. 🙂 Rukavice, bilo kakve, su bolje od ikakvih. Ako ste jako zimogrozni ili imate poremećaj cirkulacije, preporuka je da kupite rukavice koje biciklisti koriste za svoje zimske vožnje i sigurno nećete imati problema.

Kao što sam već ranije napomenuo, izbor opreme ovisi o osobnim preferencijama trkača, vremenu provedenom vani i vremenskim uvjetima. Nasuprot toplinskom udaru ljeti, zimi je bitno paziti da ne dođe do pothlađivanja.

Što je s opremom “iznutra”?

Obucite se u skladu s vremenskim uvjetima i jedite malo više nego inače jer mišići koriste dodatnu energiju za zagrijavanje kad je hladno. Moja preporuka za dodatan energetski boost tijekom treninga je svakako L-Carnitine Active+ kojeg konzumiram barem 30 minuta prije tjelesnog napora. Osim dobre odjeće i pravilne prehrane i suplementacije, pazite na hidraciju organizma, kao i ljeti.

Zimi je nezgodno držati tekućinu toplom. Ako idete na dužine, natočite toplu vodu u bočice koje koristite, umotajte ih u foliju, stavite u ruksak i sigurno će vam biti tople određeni vremenski period te ćete na taj način izbjeći većinu problema uzrokovanih hladnom vodom. Dobra opcija je, ako ste u mogućnosti, držati toplu vodu u malom prijenosnom hladnjaku koji je odličan izolator te svakih par km prolaziti pored auta.

Po završetku treninga svakako se istegnite, popijte nešto toplo, brzo se istuširajte ili presvucite u suhu odjeću ako vam tuš nije dostupan i ne bi trebalo biti problema. 🙂 Za zaštitu i oporavak kosti, hrskavice i mišića iznutra preporučam Motion Support+.