Usporedba ulja krila i ribljeg ulja

LIFESTYLE     8 MIN      ALMAGEA      25.10.2013

Morski su organizmi najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina, važnih višestruko nezasićenih masnih kiselina koje ljudski organizam ne može sam sintetizirati, a kojima se pripisuju brojni povoljni učinici na zdravlje, osobito zdravlje srca

Riblje ulje i ulje krila osiguravaju značajne količine omega-3 masnih kiselina, osobito eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) kiseline, no između ulja krila i ribljeg ulja  postoji bitna razlika. Naime, omega-3 masne kiseline u ribljem ulju vezane su u obliku metilnih i etilnih estera ili triglicerida dok su one u ulju krila vezane na fosfolipide.

Također, kada uzmemo u obzbir karakteristike ulja krila sadrži i astaksantin, pigment s visokom antioksidacijskom aktivnošću koji ne nalazimo u ribljem ulju.

Suvremene znanstvene studije pokazuju kako omega-3 masne kiseline vezane za fosfolipide, poput onih kod ulja krila, imaju značajno bolju apsorpciju i viši stupanj ugradnje u ciljana tkiva od omega-3 masnih kiselina kakve nalazimo u ribljem ulju

Znanstvenici upravo tom činjenicom objašnjavaju zašto je, za pozitivan učinak, potrebna gotovo dvostruko niža doza EPA i DHA iz ulja krila u usporedbi s onima iz ribljeg ulja.

Poznato je da omega-3 masne kiseline imaju povoljan učinak na razinu triglicerida u krvi, a potvrđeno je i njihovo protuupalno djelovanje. Usporedbu učinkovitosti ulja krila i ribljeg ulja po tom pitanju učinili su 2010. godine znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Lipids. Tijekom 7 tjedana 113 dobrovoljaca uzimalo je ili ulje krila ili riblje ulje ili je služilo kao kontrolna skupina. Jednaki učinci na razinu lipida u krvi, kao i na markere za upalne procese, uočeni su primjenom ulja krila i ribljeg ulja, iako je doza EPA i DHA u ribljem ulju iznosila tek 2/3 doze zastupljene kod ulja krila.

Već je dugi niz godina poznato da riblje ulje može ublažiti bolove u zglobovima koji se javljaju kod oboljelih od reumatoidnog artritisa. Međutim, studije novijeg datuma pokazuju da sličan učinak, ako ne i bolji, ima i kod ulja krila.

Zanimanje znanstvenika za usporedbu ulja krila i ribljeg ulja je tek novijeg datuma, no već je sada jasno da ulje krila ima veću bioraspoloživost. Dodatno, ulje krila prirodno sadrži već spomenuti antioksidans astaksantin koji djeluje i kao prirodni konzervans štiteći ulje od oksidacije i degradacije. Sve to upućuje na superiornost ulja ovog sitnog morskog račića i daje naslutiti važnost koju može imati u osiguravanju blagotvornih omega-3 masnih kiselina.

Literatura

Burri, L. et al. (2012) Marine Omega-3 Phospholipids: Metabolism and Biological Activities. Int. J. Mol. Sci. 13:15401-15419.

Maki, K. C. et. al. Kril oil supplementation increases plasma concentrations of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids in overweight and obese men an women. Nutr Res.2009; 29:609-615.

Ulven, S.M. (2010) Metabolic Effects of Krill Oil are Essentially Similar to Those of Fish Oil but at Lower Dose of EPA and DHA, in Healthy Volunteers. Lipids.; 48(1):37-46.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Omega-3 masne kiseline neophodne za normalno funkcioniranje cijelog organizma.

21.97