Zašto uvrstiti L-karnitin u svoju nutritivnu rutinu?
LIFESTYLE
8 MIN
ALMAGEA
20.07.2020
LIFESTYLE
8 MIN
ALMAGEA
20.07.2020
Karnitin je aminokiselina topiva u vodi koju tijelo sintetizira iz dviju esencijalnih aminokiselina – metionina i lizina posredstvom vitamina B6, niacina, željeza i vitamina C1. U normalnim uvjetima jetra i bubrezi sintetiziraju dovoljne količine karnitina potrebne našem tijelu. Najveći prehrambeni izvor karnitina je hrana životinjskog podrijetla, iako ga u manjoj količini možemo pronaći i u pšenici, šparogama, avokadu i maslacu od kikirikija.
Biološki aktivni oblik karnitina u organizmu naziva se L-karnitin koji u stanicama sudjeluje pri transportu masnih kiselina u mitohondrije, a kao rezultat nastaje energija. Karnitin je jedan od najčešćih dodataka vegetarijanskoj prehrani, a na tržištu ga možemo pronaći u tri oblika: acetil-L-karnitin, propionil-L-karnitin te u najčešćem i najproučavanijem obliku: L-karnitinu1.
Velik je broj pozitivnih rezultata koje su pokazale studije, a bavile su se upotrebom L-karnitina za ljudsko zdravlje. Znanstvenici smatraju kako su nasljedne genetske bolesti usko povezane s nedovoljnom sintezom karnitina u tijelu, stoga se pacijentima preporuča koristiti L-karnitin kao dodatak prehrani. Pacijentima na hemodijalizi također se preporuča koristiti L-karnitin kao dodatak prehrani, a dokazani su zaštitni učinci i kod upotrebe L-karnitina za zdravlje srca i krvnih žila2.
L-karnitin također pomaže kod brže i bolje regeneracije mišića sprječavajući mikro ozljede mišićnog tkiva koje nastaju prilikom vježbanja1. Uz sve navedeno, pomaže i boljem i zdravijem izgledu kože. Pitate se kako? Izlučujući masnoću iz krvi, L-karnitin paralelno smanjuje i sakupljanje masnoće u slojevima kože, što za rezultat daje manje masnu kožu, s manje prištića i mitesera3. Organi koji primarno koriste masne kiseline kao izvor energije sadrže najveću koncentraciju L-karnitina, poput srca, mozga i skeletnih mišića1.
Uloga L-karnitina najintenzivnije je istraživana kod mršavljenja, rekreacije i sportske aktivnosti. Sve masnoće koje unesemo hranom tijelo ne može upotrijebiti kao energiju bez L-karnitina.
L-karnitin je nosač masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije pri čemu masne kiseline sagorijevaju te se koriste kao izvor energije. Više L-karnitina u organizmu posljedično doprinosi smanjenju taloženja masnih naslaga na tijelu, najviše na trbuhu, bokovima i stražnjici. Uz L-karnitin vježbanje je intenzivnije i manji je osjećaj umora u tijelu čime je postignut maksimalni učinak vježbanja1.
Krom je esencijalni element u tragovima bitan za održavanje normalne razine šećera u krvi4. Krom povisuje razinu HDL („dobrog“) kolesterola5 te smanjuje razinu ukupnog kolesterola6. Najbolji izvor kroma je pivski kvasac, a u manjoj količini može ga se pronaći u nerafiniranim žitaricama i zrnju. Nutricionisti preporučuju dnevni unos kroma od 50 do 200 µg. S unosom kroma ipak treba pripaziti jer izrazito povišen unos (1000 µg i više) može uzrokovati oštećenja jetre i bubrega. Pojava dijabetesa tipa II u starijoj dobi povezana je s deficitom kroma u prehrani kroz dulji životni period.
Literatura:
Osigurava energiju tijekom tjelesne aktivnosti i potiče metabolizam masti u tijelu.
24.09 €