Astaksantin - zašto biste ga trebali upoznati?

Crveni pigment astaksantin jedan je od najjačih antioksidansa na svijetu, a pripada skupini karotenoida.

 

Što su antioksidansi?

Antioksidansi su molekule koje nalazimo u najvećim koncentracijama u voću i povrću, a sudjeluju u „čišćenju“ našega tijela od slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu nanijeti veliku štetu zdravim stanicama, remeteći građu stanice te uništavajući njezinu genetsku strukturu. Slobodni radikali nastaju u tijelu uslijed određenih kemijskih procesa - poput proizvodnje energije, a mogu biti potaknuti i vanjskim faktorima iz okoline poput kemijskih spojeva, toksina iz hrane, pesticida, smoga i sunčevih zraka. Zato je bitno svakodnevno unositi dovoljne količine antioksidansa u organizam, a nekada se to prehranom jednostavno ne uspijeva u potpunosti ostvariti.

 

Upoznajmo astaksantin!

Astaksantin je jedan od najjačih antioksidansa na svijetu koji pripada skupini karotenoida, molekula koje u prirodi nastaju u biljkama i mikroalgama te im daju karakterističnu crvenkastu/žutu/narančastu boju. Zbog svoje karakteristične, intenzivne crvene boje astaksantin je zaslužan za atraktivnu boju rakova, lososa i flaminga. Do sada je najbolji otkriveni prirodni izvor astaksantina mikroalga Haematococcus pluvialis.

Iako je kemijski vrlo sličan beta-karotenu, vrlo male razlike u strukturi čine velike razlike ovih dvaju spojeva u kemijskim svojstvima. Uloga astaksantina dobro je poznata kod oksidacijskog stresa1 - stanja do kojega dolazi kada je u tijelu veća koncentracija slobodnih radikala nego antioksidansa. Slobodni radikali i oksidacijski stres uzročnici su (ubrzanog) procesa starenja, a u konačnici, ako je naše tijelo njima intenzivno i dugo izloženo, mogu biti čimbenik razvoja karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i brojnih upalnih stanja u organizmu2.

 

Što kaže znanost?

Studije su tako dokazale antikarcinogeno djelovanje astaksantina, kao i njegov blagotvoran učinak kod zaštite očiju te bolesti srca i krvnih žila2. Najčešće se preporuča upotreba astaksantina u proljetnim i ljetnim mjesecima kada je koža više izložena sunčevom zračenju, a time i onim štetnim dijelovima UV spektra koji pogoduju nastanku slobodnih radikala i oštećenju kože.

Istraživanja novijih datuma sve više upućuju na povoljan učinak astaksantina na imunološki sustav3. Astaksantin ima mogućnost modulacije imunološkog odgovora čime smanjuje simptome i razvoj alergija, potiče imunološki sustav i nastanak T i B limfocita te NK stanica koje su bitne za obranu organizma od patogena i bolesti. Istraživanja ukazuju na smanjenje razine oksidacijskog oštećenja na DNA te C-reaktivnog proteina (oznaka CRP u krvnim nalazima) koji nam služi kao pokazatelj upalnog stanja u organizmu1. Iz svih navedenih razloga astaksantin ima dokazanu ulogu jačanja i stabilizacije imunološkog sustava što je od izuzetne važnosti za svakodnevno normalno funkcioniranje.

 

 

Dodatak prehrani Almagea® SUNLOVE SKIN+ sadrži sastojke sa snažnim antioksidacijskom djelovanjem koji štite stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala. U samo jednoj kapsuli nalaze se astaksantin (u dozi od 6 mg), vitamin E, selen, koenzim Q10 i lutein koji sinergijski djeluju s visokovrijednim biljnim uljima boreča, argana i uljem ploda uljane palme u svrhu očuvanja zdravlja cijelog organizma.

 

Proizvod je dostupan u svim ljekarnama diljem Republike Hrvatske te na našem web shopu.

 

Literatura:

1. Park, J.S., Chyun, J.H., Kim, Y.K., Line, L.L., Chew, B.P. (2010) Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans. Nutrition & Metabolism. 7, 1-10.

2. https://www.webmd.com/colorectal-cancer/qa/what-are-free-radicals-that-cause-cancer

3. Lin, K.H., Lin, K.C., Lu, W.J., Thomas, P.A., Jayakumar, T., Sheu, J.R. (2015) Astaxanthin, a Carotenoid, Stimulates Immune Responses by Enhancing IFN-γ and IL-2 Secretion in Primary Cultured Lymphocytes in Vitro and ex Vivo. Int. J. Mol. Sci. 29, 1-10.

 

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu