Astaksantin - zašto biste ga trebali upoznati?

Crveni pigment astaksantin jedan je od najjačih antioksidansa na svijetu, a pripada skupini karotenoida.

 

Što su antioksidansi?

Antioksidansi su molekule koje nalazimo u najvećim koncentracijama u voću i povrću, a sudjeluju u „čišćenju“ našega tijela od slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu nanijeti veliku štetu zdravim stanicama, remeteći građu stanice te uništavajući njezinu genetsku strukturu. Slobodni radikali nastaju u tijelu uslijed određenih kemijskih procesa - poput proizvodnje energije, a mogu biti potaknuti i vanjskim faktorima iz okoline poput kemijskih spojeva, toksina iz hrane, pesticida, smoga i sunčevih zraka. Zato je bitno svakodnevno unositi dovoljne količine antioksidansa u organizam, a nekada se to prehranom jednostavno ne uspijeva u potpunosti ostvariti.

 

Upoznajmo astaksantin!

Astaksantin je jedan od najjačih antioksidansa na svijetu koji pripada skupini karotenoida, molekula koje u prirodi nastaju u biljkama i mikroalgama te im daju karakterističnu crvenkastu/žutu/narančastu boju. Zbog svoje karakteristične, intenzivne crvene boje astaksantin je zaslužan za atraktivnu boju rakova, lososa i flaminga. Do sada je najbolji otkriveni prirodni izvor astaksantina mikroalga Haematococcus pluvialis.

Iako je kemijski vrlo sličan beta-karotenu, vrlo male razlike u strukturi čine velike razlike ovih dvaju spojeva u kemijskim svojstvima. Uloga astaksantina dobro je poznata kod oksidacijskog stresa1 - stanja do kojega dolazi kada je u tijelu veća koncentracija slobodnih radikala nego antioksidansa. Slobodni radikali i oksidacijski stres uzročnici su (ubrzanog) procesa starenja. U konačnici, ako je naše tijelo njima intenzivno i dugo izloženo, mogu biti čimbenik razvoja karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i brojnih upalnih stanja u organizmu2.

 

Što kaže znanost?

Studije su tako dokazale antikarcinogeno djelovanje astaksantina, kao i njegov blagotvorni učinak kod zaštite očiju te bolesti srca i krvnih žila2. Najčešće se preporuča upotreba astaksantina u proljetnim i ljetnim mjesecima kada je koža više izložena sunčevom zračenju, a time i onim štetnim dijelovima UV spektra koji pogoduju nastanku slobodnih radikala i oštećenju kože.

Istraživanja novijih datuma sve više upućuju na povoljan učinak astaksantina na imunološki sustav3. Astaksantin ima mogućnost modulacije imunološkog odgovora čime smanjuje simptome i razvoj alergija, potiče imunološki sustav, nastanak T i B limfocita te NK stanica koje su bitne za obranu organizma od patogena i bolesti. Istraživanja ukazuju na smanjenje razine oksidacijskog oštećenja na DNA te C-reaktivnog proteina (oznaka CRP u krvnim nalazima) koji nam služi kao pokazatelj upalnog stanja u organizmu1. Iz svih navedenih razloga astaksantin ima dokazanu ulogu jačanja i stabilizacije imunološkog sustava što je od izuzetne važnosti za svakodnevno normalno funkcioniranje.

  

Literatura

1. Park, J.S., Chyun, J.H., Kim, Y.K., Line, L.L., Chew, B.P. (2010) Astaxanthin decreased oxidative stress and inflammation and enhanced immune response in humans. Nutrition & Metabolism. 7, 1-10.

2. https://www.webmd.com/colorectal-cancer/qa/what-are-free-radicals-that-cause-cancer.

3. Lin, K.H., Lin, K.C., Lu, W.J., Thomas, P.A., Jayakumar, T., Sheu, J.R. (2015) Astaxanthin, a Carotenoid, Stimulates Immune Responses by Enhancing IFN-γ and IL-2 Secretion in Primary Cultured Lymphocytes in Vitro and ex Vivo. Int. J. Mol. Sci. 29, 1-10.

 

 

Dodatno

Prijavite se na naš newsletter & pratite nas na Facebooku i Instagramu