Zašto je važno razumjeti i poboljšati svoje metaboličko zdravlje?

LIFESTYLE     7 MIN      ALMAGEA      26.06.2025

Metabolizam je skup procesa kojima tijelo pretvara hranu u energiju kako bi nas održalo na životu i omogućilo normalno funkcioniranje. Sastoji se od brojnih kemijskih procesa koji se odvijaju u svim stanicama tijela svake sekunde. Na taj način se omogućuje disanje, kretanje, cijeljenje rana, ali i održavanje razine šećera u krvi stabilnom, uz dobru osjetljivost na inzulin.  Ujedno, dobar metabolizam osigurava tijelu da učinkovito koristi masnoće te tako sprječava njihovo nakupljanje i debljanje. Dobra kontrola šećera u krvi temelj je zdravog starenja, dugovječnosti i dugotrajnog očuvanja vitalnosti.

Što znači biti metabolički zdrav?

Pojam metaboličke disfunkcije opisuje poremećaj metabolizma koji se razvija postepeno i s vremenom vodi u razvoj metaboličkog sindroma. Komponente metaboličke disfunkcije su povećan opseg struka, povišeni trigliceridi, povišena razina glukoze u krvi natašte, povišeni krvni tlak, nizak HDL kolesterol te povišeni ukupni kolesterol. Dakle, može se reći da smo metabolički zdravi ako su nam svi parametri metaboličkog zdravlja unutar normalnog raspona. Razina inzulina u krvi se ne navodi kao jedan od kriterija metaboličke disfunkcije jer je mjerenje inzulina nepraktično u kliničkoj praksi, a umjesto njega se koristi kriterij opsega struka jer je dokazano da ima snažnu poveznicu s inzulinskom rezistencijom.

Što je inzulinska rezistencija?

Inzulin je hormon kojeg proizvode stanice gušterače kada je razina šećera u krvi visoka. On djeluje tako da usporava razgradnju masti (lipolizu) i stvaranje glukoze u jetri, a istovremeno potiče korištenje glukoze kao izvora energije ili pohranjivanje u jetri, mišićima i masnom tkivu.

Kada masno tkivo postane otporno na inzulin, inzulin više ne može spriječiti razgradnju masti. To dovodi do povećanja slobodnih masnih kiselina u krvi, što dodatno pogoršava inzulinsku rezistenciju. U mišićima, slobodne masne kiseline ometaju rad inzulinskih receptora i korištenje glukoze zbog čega raste razina glukoze u krvi. U jetri, slobodne masne kiseline potiču stvaranje glukoze i masti što može dovesti do masne jetre.

Kao rezultat otpornosti stanica na inzulin, tijelo počinje stvarati više inzulina kako bi održalo normalnu razinu šećera. No, s vremenom ta kompenzacija ne uspijeva, a slobodne masne kiseline dodatno oštećuju stanice gušterače koje proizvode inzulin.

Najproblematičnije je visceralno (unutarnje) masno tkivo, smješteno na području trbuha, koje šalje slobodne masne kiseline izravno u jetru, zbog čega ima jači utjecaj na inzulinsku rezistenciju nego potkožna mast.

Povećana količina slobodnih masnih kiselina također potiče stvaranje kolesterola i triglicerida te proizvodnju VLDL čestica bogatih mastima. To smanjuje razinu dobrog (HDL) kolesterola i stvara male, guste LDL čestice koje povećavaju rizik od ateroskleroze.

Osim toga, inzulinska rezistencija doprinosi razvoju visokog krvnog tlaka jer se smanjuje sposobnost širenja krvnih žila, a slobodne masne kiseline dodatno potiču sužavanje krvnih žila. Također dolazi do povećane aktivnosti živčanog sustava i zadržavanja natrija u bubrezima. Sve to zajedno povećava rizik od bolesti srca i dijabetesa tipa 2.

Može li bilo tko razviti inzulinsku rezistenciju?

Inzulinsku rezistenciju može razviti svatko, a procjenjuje se da je učestalost u Europi 15,5 %.

Među glavnim čimbenicima rizika najčešće su pretilost i prekomjerna tjelesna masa. Pretilost i inzulinska rezistencija povezane su na više načina, a inzulinska rezistencija može biti rani znak razvoja dijabetesa. No, poremećaji u metabolizmu nažalost nisu povezani isključivo s razvojem dijabetesa, već se dovode u vezu i s razvojem karcinoma, lošim mentalnim zdravljem i kognitivnim slabljenjem. Stoga je važno na vrijeme osvijestiti probleme s metaboličkim zdravljem i nastojati ga poboljšati.

Koji su prirodni načini za poboljšanje metaboličkog zdravlja i inzulinske osjetljivosti?

Promjenom životnih i prehrambenih navika moguće je poboljšati metaboličko zdravlje i inzulinsku osjetljivost, a potrebno je fokusirati se na:

  • poboljšanje kvalitete spavanja
  • uvođenje redovite tjelovježbe
  • smanjenje stresa
  • gubitak viška kilograma
  • bolje prehrambene navike
  • uvođenje kvalitetnog dodatka prehrani

Almagea Metaboss+, dodatak prehrani koji doprinosi metaboličkom zdravlju i održavanju normalne razine šećera u krvi

Mnogi biološki aktivni spojevi iz prirode mogu pomoći u povećanju osjetljivosti na inzulin i tako doprinijeti metaboličkom zdravlju. Almagea® METABOSS+ je dodatak prehrani koji sadrži kombinaciju nekoliko ključnih spojeva, uključujući i mio- i kiro- inozitol. Inozitol je tvar slična vitaminima B skupine koja se prirodno nalazi u tijelu i sudjeluje u brojnim metaboličkim procesima bitnim za održanje zdravlja.

Također, Almagea METABOSS+ sadrži i patentirane sastojke: Reducose™ iz ekstrakta lista bijelog duda i Quatrefolic® odnosno aktivni folat, koji su istraživani u brojnim kliničkim studijama. Od vitamina i minerala, Almagea METABOSS+ sadrži krom koji doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata i održavanju normalne razine glukoze u krvi te vitamine B6 i B12 koji doprinose normalnom metabolizmu proteina i glikogena i stvaranja energije te normalnom metabolizmu homocisteina koji igra važnu ulogu u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti.

Preporučuje se uvesti Almagea METABOSS+ u kombinaciji s prilagođenom prehranom, tjelovježbom i uz provođenje tehnika opuštanja i dovoljno sna. Primjena uključuje unos 1 vrećice dnevno otopljene u čaši vode, neposredno prije obroka koji je najbogatiji sadržajem ugljikohidrata, za lakše održavanje normalne razine šećera u krvi i bolje metaboličko zdravlje.

Izvori:
  • Fahed G, Aoun L, Bou Zerdan M, Allam S, Bou Zerdan M, Bouferraa Y, Assi HI. Metabolic Syndrome: Updates on Pathophysiology and Management in 2021. Int J Mol Sci. 2022 Jan 12;23(2):786.
  • Fahed, M., Abou Jaoudeh, M.G., Merhi, S. et al. Evaluation of risk factors for insulin resistance: a cross sectional study among employees at a private university in Lebanon. BMC Endocr Disord 20, 85 (2020).