Dodaci prehrani za sportaše koji zaslužuju vašu pozornost

LIFESTYLE     5 MIN      ALMAGEA      29.12.2023

Uravnotežena prehrana, tjelesna aktivnost i dovoljna količina sna, u normalnim okolnostima većini populacije osigurat će pravilno funkcioniranje organizma. Međutim, kada govorimo o izazovnim situacijama u kojima tijelo dovodimo do najviših granica izdržljivosti kao što to čine profesionalni sportaši ili zagriženi rekreativci, svaka pomoć u dobivanju energije i zaštite organizma je dobro došla. Tu dolaze dodaci prehrani za sportaše.

Podaci govore kako visoki postotak sportaša koristi dodatke prehrani s ciljem poboljšanja izvedbe, ali i kako bi pobijedili umor ili povećali mišićnu masu.

U jednom nizozemskom istraživanju objavljenom 2017. godine od gotovo 800 elitnih sportaša, njih 97 % izjavilo je kako su dodaci prehrani za muškarce nešto što su koristili tijekom svoje sportske karijere. Na pitanje koliko su dodaci prehrani za sportaše bili zastupljeni u njihovoj prehrani u posljednja 4 tjedna, njih gotovo 85 % je dalo potvrdan odgovor. Od svih sportskih proizvoda i ergogenih dodataka prehrani, uz izotonične napitke, najpopularniji su bili vitaminsko-mineralni dodaci prehrani za sportaše, a njih je koristilo gotovo 43 % ispitanika. Zanimljivi su bili i rezultati istraživanja u kojem su sudjelovali španjolski elitni sportaši – najviše koriste proteine, dok su na drugom mjestu aminokiseline poput L-karnitina.

Dodaci prehrani za sportaše kao što su L-karnitin, L-arginin i L-citrulin

L-karnitin je molekula koja ima ulogu transportirati dugolančane masne kiseline u mitohondrij gdje se odvija njihova oksidacija odnosno korištenje masti za dobivanje energije. Znamo koliko je sportašima važna energija, veća mišićna masa te niži udio masnog tkiva u tijelu. Uz L-karnitin, a dodaci prehrani za sportaše često sadržavaju i L-arginin jer se radi o aminokiselini koja je glavni sastojak za sintezu dušikovog oksida.

Dušikov oksid igra važnu ulogu u mnogim funkcijama u organizmu uključujući i regulaciju vazodilatacije odnosno širenja krvnih žila. Ako su krvne žile adekvatno proširene, tada pomažu (efikasnije) dovesti nutrijente i kisik u mišiće tijekom tjelovježbe i na taj način pomoći mišićima u njihovom radu. Također, L-arginin je jedan od glavnih supstrata za proizvodnju kreatina u jetri i gušterači. Kreatin je, kemijski gledano, molekula koja sadrži dušik, međutim nije protein. Nalazi se u mišićima i pomaže im u opskrbi energijom, poglavito u trenucima izvođenja vježbi visokog intenziteta. Primjerice, u sada popularnom HIIT treningu (intervalnom treningu visokog intenziteta) potrebna je eksplozivna jakost i snaga. Još jedna zanimljiva aminokiselina je L-citrulin kojom je najbogatija lubenica, a povećava razinu L-arginina te služi kao supstrat za proizvodnju dušikovog oksida, ranije spomenutog vazodilatatora.

Cink i testosteron

Određeni su vitamini i minerali od izrazite važnosti sportašima. Posebno se stavlja naglasak na to da bi muškarci u sportu svojom prehranom morali osigurati adekvatnu količinu nutrijenata koji su potrebni za sintezu testosterona. U prvom redu, ovdje se radi o mineralu cinku, koji je nužan za samu proizvodnju hormona testosterona. Testosteron nam je poznat kao hormon spolnosti i reprodukcije, ali je ključan i za izgradnju mišićne mase, a intenzitet njegove prirodne sinteze u tijelu smanjuje se iza tridesete godine života. Također, cink doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata – poglavito masti i proteina. Naime, u sintezi proteina, cink je nužan u svim koracima sinteze i to kao dio enzima bez kojih su ti procesi neizvedivi. Osim navedenog, sportašima je važan cink i zbog njegove uloge u zaštiti stanica od oksidacijskog stresa te njegovog doprinosa radu imunološkog sustava.

Veza između sporta i oksidacijskog stresa

Tjelesna aktivnost odnosno kontrakcije mišića u organizmu uzrokuju stvaranje štetnih reaktivnih kisikovih spojeva. U borbi protiv reaktivnih kisikovih spojeva, nakon tjelovježbe, mobilizira se antioksidativni sustav u tijelu. Ukoliko tjelesni napor nadilazi sposobnost organizma da neutralizira štetne kisikove spojeve, u stanicama nastupa oksidacijski stres. Ovo stanje dovodi do oštećenja stanica i tkiva, primjerice mišića, uzrokujući njihov zamor. Oksidacijski stres treba ozbiljno shvatiti jer ovo stanje leži u podlozi mnogih bolesti današnjice uključujući kardiovaskularne bolesti i karcinom, u čemu dodaci prehrani za sportaše mogu znatno pomoći.

Ključni vitamini, minerali i antioksidansi

Uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem te raznim fitokemikalijam, najbolja je strategija u borbi protiv oksidacijskog stresa u rekreativnom i profesionalnom sportu.

Međutim, pametnim odabirom antioksidansa u obliku dodatka prehrani korigirat ćemo nutrijente koji nam nedostaju u prehrani, a predstavnici snažnih antioksidansa su cink, selen, vitamin E i bakar. Osim s oksidacijskim stresom, sportaši se mahom suočavaju s umorom, a u borbi protiv umora ključna je folna kiselina koja doprinosi smanjenju umora i isrpljenosti.

Folnu kiselinu mudro je koristiti u sportu kao dodatak prehrani jer doprinosi normalnoj sintezi aminokiselina. Bakar je jedan od minerala na koje sportaši trebaju obratiti pozornost jer osim što doprinosi normalnom metabolizmu dobivanja energije, bakar osigurava i normalan transport željeza u organizmu.

Muškarci sada imaju sve na jednom mjestu → Man Formula+

Man Formula+ je dodatak prehrani s devet ključnih nutrijenata te je idealan za muškarce koji ne vole previše komplicirati i žele imati sve bitno na jednom mjestu. Radi se o formulaciji koja sadrži nutrijente važne kako za spolno zdravlje, vitalnost modernog aktivnog muškarca, koji želi više energije i zdravlja, a odlični su i kao dodaci prehrani za sportaše.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Nutrijenti za cjelokupno zdravlje i vitalnost muškog organizma.

33.20