Kako održati stabilan šećer u krvi nakon obroka?
LIFESTYLE
10 MIN
ALMAGEA
17.07.2025
LIFESTYLE
10 MIN
ALMAGEA
17.07.2025
Proučavanje tajni metabolizma traje već desetljećima, no pojam metaboličkog zdravlja odnedavno postaje sve važniji za razumijevanje te kontrolu brojnih kroničnih bolesti i trajanja životnog vijeka. Metaboličko zdravlje odnosi se na to kako tijelo koristi energiju, obrađuje hranjive tvari i održava ravnotežu, posebice stabilnost razine šećera u krvi nakon obroka. Ovaj aspekt zdravlja ima veliki utjecaj na naše tijelo i um. Zbog porasta kroničnih bolesti poput pretilosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca i raka, istraživači sve više proučavaju kako naš metabolizam utječe na zdravlje.
Pretilost je jedan od najvećih zdravstvenih izazova danas. Iako se nekad smatrala posljedicom prekomjernog unosa hrane, danas znamo da su njezini uzroci kompleksni – uključuju hormone, genetiku, upale i sastav mikroorganizama u crijevima. Debljina je značajan čimbenik rizika za razvoj šećerne bolesti tip 2 koji se smatra globalnom epidemijom u porastu. Glavni uzroci dijabetesa su inzulinska rezistencija i povišena razina inzulina, a prehrana sa smanjenim unosom ugljikohidrata pokazuje se učinkovitom u liječenju. Iako od posljedica dijabetesa u svijetu umire dva milijuna ljudi godišnje, liječenjem i promjenama životnih navika moguće je staviti bolest pod kontrolu i postići njezinu „remisiju“.
Jedna od najvažnijih mjera za zdravlje kod inzulinske rezistencije, odnosno stanja koje prethodi dijabetesu tipa 2, je kontrola skokova šećera nakon jela. Takvi skokovi mogu oštetiti krvne žile i povećati rizik od bolesti srca – čak i kod osoba bez dijabetesa. Vrsta hrane koju jedemo snažno utječe na te skokove. Hrana s visokim glikemijskim indeksom podiže šećer u krvi brže i više u usporedbi s hranom s niskim glikemijskim indeksom koja pomaže u stabilizaciji šećera, poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od dijabetesa.
Na glikemijski odgovor utječu način kuhanja, razina obrade hrane te prisutnost masti, proteina i vlakana. Komponente hrane, poput masti, proteina i vlakana, usporavaju apsorpciju šećera i pomažu u ravnoteži glukoze u krvi. Raznolika, uravnotežena prehrana koja se temelji na neprerađenim namirnicama, uz obilje vlakana i proteina, može smanjiti rizik od hiperglikemije, poboljšati razinu kolesterola i osjetljivost na inzulin. Strategija smanjenja skokova šećera u krvi nakon obroka uključuje zamjenu rafiniranih proizvoda od žitarica, poput bijelog kruha, s kruhom od cjelovitih žitarica ili kuhanim integralnim žitaricama (heljda, ječam, kvinoja), mahunarkama (grah, grašak, leća, slanutak) i povrćem. Vlakna usporavaju probavu, a time i porast razine šećera u krvi, kao i kombiniranje hrane bogate ugljikohidratima s hranom bogatom proteinima i zdravim mastima. Od pomoći u kontroli skokova u krvi može biti i kretanje odnosno šetnja nakon obroka, kao i dodaci prehrani za održavanje normalne razine šećera u krvi.
Nekoliko vrsta bioaktivnih spojeva koristi se u smanjenju porasta šećera u krvi nakon obroka, a svoja djelovanja ostvaruju poboljšavanjem osjetljivosti na inzulin, usporavanjem apsorpcije ugljikohidrata ili pojačavanjem izlučivanja inzulina. Posebno interesantan sastojak koji se koristi u te svrhe je ekstrakt lista bijelog duda (Morus alba), odavno poznat u tradicionalnoj medicini, a posljednjih se godina sve više istražuje u kliničkim studijama. Patentirani ekstrakt bijelog duda sadrži posebne prirodne biološki aktivne alkaloidne spojeve, a najvažniji među njima je 1-deoksinojirimicin (DNJ).Specifičnost dodataka prehrani koji sadrže tu aktivnu komponentu je da se moraju uzimati uz obrok koji je najbogatiji ugljikohidratima.
Vitamini B skupine (aktivni folat Quatrefolic®, B6 i B12) čine prirodan sinergijski dodatak jer doprinose normalnom metabolizmu proteina i glikogena te stvaranju energije i normalnom metabolizmu homocisteina. Povišene vrijednosti homocisteina čimbenik su rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a folat, B6 i B12 pomažu u održavanju normalne vrijednosti homocisteina u krvi. Dugi niz godina prepoznato je i djelovanje kroma na metabolizam ugljikohidrata, stoga formulacije namijenjene regulaciji sadrže i krom u obliku pikolinata koji doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata i održavanju normalne razine glukoze u krvi. Inozitol je tvar slična vitaminima B skupine koja se prirodno nalazi u tijelu i sudjeluje u brojnim metaboličkim procesima. Novije generacije dodataka prehrani sadrže mio i kiro-inozitol koji igraju važnu ulogu u staničnoj signalizaciji, posebno u metabolizmu glukoze i inzulinskoj osjetljivosti. Istraživanja su pokazala da mogu imati povoljan učinak na kontrolu glikemije i smanjenje inzulinske rezistencije, osobito kod osoba sa predijabetesom i šećernom bolesti tip 2 te u žena sa sindromom policističnih jajnika (PCOS).
1-deoksinojirimicin (DNJ) iz bijelog duda je strukturno sličan šećeru glukozi, ali ima posebnu kemijsku strukturu koja mu omogućuje da blokira enzime koji razgrađuju ugljikohidrate – poput amilaze i α-glukozidaze. Zbog tog učinka intenzivno se istražuje njegovo djelovanje na usporavanje razgradnje i apsorpcije šećera iz hrane.
Patentirana supstanca koja u svojem sastavu sadrži ovu tvar je Reducose™, posebno prerađen ekstrakt listova bijelog duda. Klinička istraživanja istražuju učinak Reducose™ na smanjenje porasta šećera i inzulina nakon obroka u usporedbi s placebom, osobito nakon konzumacije škroba i šećera. Znanstvenici imaju razloga vjerovati da nakon unosa Reducose™, pojedeni obrok ostvaruje učinak na organizam kao hrana s niskim glikemijskim indeksom.
Istraživanje objavljeno 2024. godine u znanstvenom časopisu Nutrients pokazalo je kako Reducose® značajno smanjuje porast glukoze i inzulina u krvi nakon cjelovitog obroka kod osoba s normalnom razinom šećera u krvi. Naime, u istraživanju je sudjelovalo 37 ispitanika koji su unosili kapsule koje su sadržavale 200 mg, 225 mg ili 250 mg Reducose®, ili placebo, prije testnog obroka koji se sastojao od 150 g bijelog kruha i nadjeva od jaja s majonezom. Sve tri doze dodatka prehrani s Reducose® značajno su smanjile porast šećera u krvi nakon jela – u prosjeku za oko 30 % u usporedbi s placebom. Osim toga, sve doze su također smanjile količinu inzulina koju tijelo izlučuje nakon obroka i to za oko 31 do 38 %. Pritom je doza od 250 mg Reducose® imaja najsnažniji učinak. To znači da je standardizirani patentirani sastojak Reducose® u dozi od 250 mg učinkovit u kontroli šećera i inzulina u krvi nakon obroka.
Nutrijenti za metaboličko zdravlje i održavanje normalne razine šećera u krvi.
35.95 €