Krom i L-karnitin – potpora procesu proizvodnje energije

  • Riječ stručnjaka
  • 10 min.
  • almagea
  • 19.11.2013.

Definicija tijela uz smanjenje udjela masnog tkiva i formiranje mišićne mase san je svakog rekreativnog i profesionalnog sportaša.

Tjelovježba je neophodan čimbenik za postizanje željenih rezultata, no postoje i pripravci kojim pritom mogu poslužiti kao potpora procesu poticanja metabolizma masti i makronutrijenata u tijelu. U tom se kontekstu ističe krom, ali i dobro poznati L-karnitin.

Krom pridonosi normalnom metabolizmu makronutrijenata

Krom je mineral koje je ljudskom tijelu potreban u tragovima, iako sam mehanizam djelovanja nije još posve razjašnjen. Biološka uloga prvi je put predložena 1954. godine, no krom je kao esencijalni nutrijent prihvaćen tek 1977. godine kada su u pacijenata na totalnoj parenteralnoj (intravenskoj) prehrani primijećene abnormalnosti u metabolizmu glukoze koje su nestale nakon suplementacije kromom.

Danas je poznato da krom potiče aktivnost inzulina, hormona s ključnom ulogom u metabolizmu i skladištenju ugljikohidrata, masti i proteina u tijelu. Smatra se da krom pospješuje vezanje  inzulina na receptore i na taj način potiče stanice da prime glukozu i iskoriste je za stvaranje energije. Iskorištenje glukoze iz krvotoka važno je i za pravilan rad mišića. Vjeruje se da krom može sudjelovati i u metabolizmu kolesterola, što znači da ima ulogu i u održavanju normalne razine kolesterola u krvi.


Pomanjkanje kroma uzrokuje inzulinsku rezistenciju (stanje u kojem tjelesne stanice ne reagiraju na prisutnost inzulina) i poremećaje u metabolizmu lipida koje je moguće poboljšati uzimanjem kroma u obliku dodatka prehrani. Krom je, inače, u većim količinama prisutan u pivskom kvascu, cjelovitim žitaricama, luku, rajčici a preporučeni dnevni unos iznosi 40 µg. Istraživanja pokazuju da velik broj ljudi ne unosi dovoljno kroma prehranom budući da se metodama prerade namirnice uklanja krom. Problemu manjka pridonosi i činjenica da krom iz hrane općenito ima nisku bioraspoloživost. Stoga nadopuna putem dodataka prehrani može biti dobra ideja.

L-karnitin – omiljen među sportašima

L-karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina posredstvom vitamina B6, niacina i željeza.  Brojne su funkcije karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije. Drugim riječima, L-karnitin pomaže tijelu pri proizvodnji energije zbog čega se često nalazi na popisu supstanci koje koriste sportaši i rekreativci. Kao dodatak prehrani, L-karnitin je sasvim siguran i netoksičan.

Smatra se da je za djelovanje L-karnitina potrebna aerobna tjelesna aktivnost stoga se preporuča konzumirati barem 30 minuta prije tjelesnog napora.

Krom i L-karnitin u dodatku prehrani

Kombinacija kroma i L-karnitina u dodatku prehrani može poslužiti aktivnim i reaktivnim sportašima kao podrška pri bavljenju sportom. Krom pri tome služi kao potpora metabolizmu makronutrijenata i masti u organizmu, a L-karnitin je nosač masnih kiselina u mitohondrije dobro poznat iz osnova biokemije. Uz uzimanje ovoga pripravka poželjno je baviti se tjelesnom aktivnošću.


Zanimljivost iz svijeta znanosti

Zanimljiva studija objavljena je nedavno u časopisu Biological TraceElement Research. Istraživanje je provedeno na eksperimentalnim životinjama te je proučavan utjecaj dodatka kroma (putem kvasca obogaćenog kromom u dozi od 300 µg/kg) i/ili L-karnitina (100 mg/kg) na metabolizam glukoze i masti. Nakon 56 dana istraživanja u eksperimentalnih životinja koje su dobivale krom i/ili L-karnitin u obliku dodatka prehrani utvrđeno je značajno smanjenje udjela masnog tkiva u predjelu trbuha u usporedbi s kontrolnom skupinom. Također, uzimanje kroma i/ili L-karnitina je značajno smanjilo razine triglicerida i ukupnog kolesterola, te istovremeno povećalo razinu HDL kolesterola  i slobodnih masnih kiselina u serumu. Dodatno, dodaci kroma i/ili L-karnitina povezani su s većom osjetljivošću na inzulin i dobrom kontrolom razine glukoze u krvi.

Iako je istraživanje provedeno na životinjama i potrebne su daljnje studije kako bismo mogli sa sigurnošću znati utjecaj kroma i L-karnitina na glukozu i lipide, rezultati upućuju da uzimanje kroma i/ili L-karnitina u obliku dodatka prehrani može pozitivno utjecati na metabolizam masti i glukoze.


Literatura:

Office of Dietary Supplements. Dietary Supplement Fact Sheet: Chromium

http://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/

Krause’s Food, Nutrition and Diet Therapy, Mahan LK, Escott- Stump S., ured., 12 izd. Saunders Company, St. Louis; 2008.

Office of Dietary Supplements. Dietary Supplement Fact Sheet: Carnitine

http://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/#ref

Zhou, B et al. Effect of dietary yeast chromium and L-carnitine on lipid metabolism of sheep. Bio Trace Elem Res. 2013;55(2):221-7.