Kurkuma – moćan sastojak za snažan imunitet

  • Lifestyle
  • 5 MIN
  • almagea
  • 19.11.2021.

Jeste li znali da je kurkuma jedna od najbolje istraženih biljaka na svijetu?

Iako je u istočnjačkim kulturama poznata unazad nekoliko tisuća godina, u drugim kulturama unazad nekoliko desetljeća, kurkuma (lat. Curcuma longa) svoje „zlatno razdoblje“ na zapadnom tržištu doživljava posljednjih nekoliko godina. 

Postavlja se pitanje: O kakvoj se to moćnoj biljci radi koju mnogi nazivaju i biljnim zlatom za koju se smatra da pomaže u očuvanju zdravlja i produljenju životnog vijeka čovjeka? 

Podrijetlo kurkume

Ayurvedska medicina predstavila je brojna korisna svojstva kurkume čime je postala poznata široj javnosti. Radi se o zeljastoj višegodišnjoj biljci čiji se korijen koristi u ljekovite svrhe. Izgledom jako podsjeća na đumbir, čijoj porodici i pripada, a raste u tropskim i suptropskim područjima, posebice u Aziji u čijem se kulinarstvu najviše i koristi.

Kurkuma i kurkumin –  bitna razlika

Detaljnija znanstvena istraživanja pokazala su kako je najučinkovitiji sastojak kurkume zapravo njezin polifenol – kurkumin, koji posjeduje zaštitni učinak na širok spektar bolesti1. Polifenoli su biljni spojevi koji imaju snažno antioksidacijsko djelovanje.

S vremenom je dokazana učinkovitost kurkumina kod malignih, autoimunih, neuroloških, metaboličkih, plućnih, jetrenih i kardiovaskularnih bolesti1. Zbog svega navedenog, kurkuma s razlogom u većini djelova svijeta slovi kao “najljekovitija biljka na Zemlji”. Brojna su istraživanja i dalje usmjerena na njen najsnažniji sastojak – kurkumin kako bi se proširio i dodatno potvrdio opseg njegovog terapijskog djelovanja.

Sve moći kurkumina

Danas je upotreba kurkumina najpoznatija u stanjima oslabljenog imuniteta te alergijskih bolesti zbog njegovog protuupalnog, antimikrobnog i imunomodulatornog učinka2.

Izuzetno je bitno funkciju imuniteta svakodnevno održavati učinkovitom kako bi se naše tijelo djelotvorno moglo obraniti od mnogih patogenih (mikro)organizama u okolišu, poput gljivica, virusa i bakterija. Kurkumin potiče nastanak i aktivaciju stanica imunološkog sustava2 – T stanica, B stanica, makrofaga i stanica ubojica koje su prva linija obrane našeg organizma. 

Primjena kod alergija

Kurkumin može poboljšati odgovor antitijela u organizmu što ukazuje na njegov potencijalni blagotvorni učinak kod alergija. Alergija je prejaka reakcija imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari koje nazivamo alergeni, a mogu biti bilo koja tvar iz okoliša ili hrane. Najčešći alergeni su pelud, grinje te dlaka kućnih ljubimaca, ali mogu biti i hrana i lijekovi. Iako je proljeće mnogima najdraže godišnje doba jer priroda poprima specifično lijep izgled i miris, svjedoci smo toga da je mnogima kvaliteta života narušena, a glavni razlog leži u alergijama.

U trenutku izloženosti organizma alergenima, u tijelu se potiče otpuštanje upalnih tvari iz stanica, što uzrokuje simptome alergije poput curenja nosa, začepljenosti ili svrbeži nosa, peckanje ili škakljanje u grlu, suzenje ili svrbež te crvenilo i otekline oko očiju, kašljanja, promuklosti, glavobolje, alergijskih podočnjaka i dr. Problem današnjice je što alergiju može imati svatko, bez obzira na dob, a uzročnik alergije (alergen) može biti bilo koja tvar na koju će tijelo u jednom trenutku života početi (pre)intenzivno reagirati.

Imunomodulatorna moć kurkumina leži u tome da kurkumin uspijeva modulirati imunološki sustav na način da ga stimulira kada je on preslab (infekcije), odnosno ublažuje aktivnosti imunoloških stanica kada su one suviše aktivne (stanje alergija i autoimunih bolesti).

Bioraspoloživost kurkumina

Unatoč svim navedenim blagodatima kurkume, znanstvenici Susan J. Hewlings i Douglas S. Kalman u svojem radu objavljenom u znanstvenom časopisu Foods 2017. godine istaknuli su glavni problem prilikom unosa (začina) kurkume: “Jedan od najvećih problema s unosom kurkume je slaba dostupnost kurkumina, koja se javlja zbog male koncentracije u kurkumi te zbog loše apsorpcije u organizmu3. Naime, nativni kurkumin koji se u tijelo unosi korištenjem praha kurkume posjeduje navedeni problem slabe bioraspoloživosti i apsorpcije u organizmu.

Snaga kurkumina na vašoj strani – Curcumin Forte+

Curcumin Forte+ je dodatak prehrani koji sadrži poseban oblik solubilizata kurkumina u micelama (NovaSOL® Curcumin). Zahvaljujući micelarnom obliku, postignuta je topivost u vodi te stoga i visoka bioraspoloživost u ljudskom organizmu (185 puta veća bioraspoloživost od nativnog kurkumina4).


Pripravak je dodatno obogaćen vitaminom D koji doprinosi normalnoj funkciji imuniteta. Deficit vitamina D u organizmu čest je problem današnjice pa ga je neophodno unijeti prehranom i/ili dodacima prehrani. Vitamin D se pod utjecajem ultraljubičastih zraka može sintetizirati u koži (iz kolesterola). Međutim, razni čimbenici poput geografske pozicije na Zemlji, onečišćenja i nedovoljno izlaganja kože suncu, smanjuju sintezu vitamina D zbog čega je mudro posegnuti za pripravcima koji ga osiguravaju u dovoljnoj količini.

Curcumin Forte+ namijenjen je svim osobama koje žele doprinijeti boljoj funkciji imuniteta te onima koji žele unijeti visokoiskoristiv oblik kurkumina.  


Literatura:

1. Steffi, P.F., Srinivasan, M. (2014) Curcumin, a potent anticarcinogenic polyphenol – A review. Asian J Pharm Clin Res. 7, 1-8.

2. Gunnars, K. (2018) 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin. Healthline.

3. Hewlings, S.J., Kalman, D.S. (2017) Curcumin: a review of it’s effects on human health. Foods. 6, 92, 1-11. doi: 10.3390/foods6100092.

4. Schiborr, C., Kocher, A., Behnam, D., Jandasek, J., Toelstede, S., Frank, J. (2014) The oral bioavailability of curcumin from micronized powder and liquid micelles is significantly increased in healthy humans and differs between sexes. Mol. Nutr. Food. Res. 58, 516-527.