Uloga aminokiselina u seksualnom zdravlju i plodnosti muškarca

    7 MIN      ALMAGEA      16.01.2024

Oksidacijski stres čini 30 – 80 % uzroka slučajeva muške neplodnosti. Poznato je da odgovarajuće kombinacije antioksidansa mogu biti korisne u suzbijanju štetnih učinaka slobodnih radikala, a aminokiseline poput L-arginina, L-citrulina i L-karnitina igraju ulogu i u suportivnoj terapiji erektilne disfunkcije, a ujedno imaju ulogu i u muškoj plodnosti.

L-arginin

L-arginin je uvjetno esencijalna aminokiselina koja posjeduje brojne pozitivne učinke, primarno na endotelijalnu funkciju, sportske izvedbe, inzulinsku rezistenciju i erektilnu funkciju. Budući da služi kao prirodni prekursor dušikovog oksida (engl. Nitrogen Oxide, NO), L-arginin je učestalo korištena supstanca u terapiji erektilne disfunkcije. Različite vrste mesa (puretina, piletina, teletina, govedina), mliječni proizvodi, mahunarke (soja, kikiriki, slanutak), sjemenke (sjemenke bundeve, sezam, pinjoli) i orašasti plodovi (bademi, orasi) prirodno sadrže arginin.

Erekcija je neurovaskularni događaj u kojem važnu ulogu ima metabolizam dušikovog oksida. U muškaraca s erektilnom disfunkcijom bilježi se smanjena bioaktivnost dušikovog oksida.

Budući da je L-arginin prirodni prekursor NO, njegova dobra bioraspoloživost ima pozitivan učinak na produkciju samog NO. L-arginin je najčešće korištena prirodna tvar kod seksualnih problema u muškaraca.

Studija Mozaffari-Khosravi H. i suradnika iz 2017. godine obuhvatila je 80 pacijenata s dijabetesom tip 2 i blagom do umjerenom erektilnom disfunkcijom (broj bodova od 15 do 25 prikupljenih upitnikom internacionalnog indeksa erektilne funkcije (engl. International Index of Erectile Function, IIEF). Ispitanici su randomizirani tako da su primali ili placebo ili 5 g L-arginina tijekom četiri tjedna. Rezultati istraživanja pokazali su da dnevna primjena 5 g L-arginina tijekom četiri tjedna u muškaraca s dijabetesom tip 2 i blagom do umjerenom erektilnom disfunkcijom poboljšava brojne parametre poput erektilne funkcije, seksualnog zadovoljstva i želje, zadovoljstva spolnim odnosom, zadovoljstva brakom te razinom testosterona.

L-citrulin

L-citrulin je uvjetno esencijalna aminokiselina zastupljena u tijelu, a predstavlja moćan endogeni prekursor L-arginina koji čini supstrat za sintazu dušikovog oksida (engl. Nitric Oxide Synthase, NOS). NOS katalizira kompleksnu enzimsku reakciju koja vodi ka stvaranju NO iz L-arginina i kisika te generira L-citrulin kao nusprodukt.

L-citrulin se učinkovito reciklira putem L-citrulin NO ciklusa do L-arginina te igra važnu ulogu u metabolizmu i regulaciji NO. Prednost L-citrulina je što kao prekursor učinkovitije osigurava potrebne količine L-arginina i ne metabolizira ga intestinalna mikrobiota.

Najbolji prehrambeni izvor L-citrulina je lubenica. Mahunarke, meso i orašasti plodovi također sadrže ovu aminokiselinu. Suplementacija L-citrulinom polučuje brojne blagotvorne učinke, poput poticanja elastičnosti arterija, poboljšanja erektilne funkcije, pamćenja te tjelesnih i sportskih izvedbi.

U istraživanjima koja su proučavala djelovanje L-citrulina na erektilnu disfunkciju često je korišten u kombinaciji s L-argininom. Koncentracije L-arginina i L-citrulina snižene su u muškaraca s teškom erektilnom disfunkcijom.

Slika 1. L-citrulin NO ciklus

Prednost oralne primjene kombinacije L-citrulina i L-arginina u usporedbi s monosupstancom L-arginina ili L-citrulina

U istraživanju Suzukija i suradnika iz 2017. godine prikazan je utjecaj primjene kombinacije 1 g L-citrulina i 1 g L-arginina na razinu L-arginina u plazmi. Utjecaj te kombinacije uspoređen je s primjenom 2 g L-arginina ili 2 g L-citrulina kao monosupstanci. U dvostruko slijepom randomiziranom klinički kontroliranom istraživanju sudjelovalo je 45 muškaraca u dobi od 20 – 49 godina. Randomizirani su u četiri skupine koje su primale placebo (škrob), L-citrulin (2 g), L-arginin (2 g) ili kombinaciju L-arginina i L-citrulina (1 g+1 g). Ispitanici su uzimali pripravak svakodnevno nakon doručka tijekom sedam dana.

Rezultati istraživanja ukazali su na superiornost kombinacije L-arginina i L-citrulina budući da je primjenom te intervencije postignuta najveća razina L-arginina u plazmi nakon 30 minuta i nakon 1h što je prikazano na slici 2.
Slika 2: Koncentracija L-arginina u plazmi tijekom 4 sata nakon primjene različitih aktivnih supstanci i placeba

Autori studije zaključuju kako L-citrulin djeluje kao inhibitor arginaze i prekursor L-arginina te kao rezultat tog mehanizma djelovanja dolazi do povećanja L-arginina u plazmi uslijed sinergijskog djelovanja L-arginina i L-citrulina.

L-karnitin

L-karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina, a najčešće se definira kao “tvar slična aminokiselinama”. Koncentracija L-karnitina u sjemenoj tekućini igra važnu ulogu u održavanju muške plodnosti. Istraživanja pokazuju kako primjena L-karnitina u muškaraca može značajno poboljšati broj i pokretljivost spermija.

Naše tijelo samostalno proizvodi L-karnitin, no procjenjuje se da biosinteza L-karnitina zadovoljava 25 % tjelesnih potreba. Ostalih 75 % unosi se hranom i to poglavito putem mesa, a nalazimo ga i u ribi, pšenici (vrlo malo), šparogama, avokadu i kikiriki maslacu.

U meta-analizi je promatrana primjena L-karnitina i L-acetil-karnitina u usporedbi s placebom te je uočeno značajno povećanje broja trudnoća i ukupni motilitet (pokretljivost) spermija u skupini koja je primala L-karnitin. Nije pronađena značajna razlika u koncentraciji spermija i volumenu sjemene tekućine.

Zaključno, primjena L-karnitina može biti učinkovita mjera pomoći u postizanju trudnoće i poboljšanju kinetičkih obilježja spermija u muškaraca s problemom neplodnosti.

Autor: prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist

Literatura:

1. Mozaffari-Khosravi H, Fallahi M, Afkhami-Ardekani. Effect of Oral Supplementation of L-arginine on Sexual Function in Men with Type 2 Diabetes: A Double-blind Clinical Trial. JNFS 2017; 2 (2): 165-172.

2. Suzuki T, Morita M, Hayashi T, Kamimura A. The effects on plasma L-arginine levels of combined oral L-citrulline and L-arginine supplementation in healthy males. Biosci Biotechnol Biochem. 2017;81(2):372-375.

Istaknuti proizvodi

Istaknuti proizvodi

Nutrijenti za cjelokupno zdravlje i vitalnost muškog organizma.

33.20